|

Karadan gireriz

Bakan Çavuşoğlu, İncirlik Üssü'nün IŞID ile mücadelede tüm ülkelere açık olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2016 Pazar
Güncelleme: 01:29 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Suriye'de siyasi çözüm için alınan tüm uluslararası kararların Rusya ve Esed tarafından hiçe sayılması sonrası, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, IŞİD'le mücadele kapsamında Suudi Arabistan uçaklarının İncirlik Üssü'nde konuşlandırılacağını açıklaması, bu ülkede kartların yeniden karılmasına neden oldu. Türkiye'nin Suud ile aynı düşündüğünü belirten Çavuşoğlu, iki ülkenin Suriye'de ortak kara operasyonu da yapabileceği mesajı verdi.



HAZIRLIK BAŞLADI

Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmesi planlanan ordu sadece Türk ve Suudi askerlerden oluşmuyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de sözkonusu operasyona özel kuvvet birlikleriyle destek verecek.



Rusya, Halep'teki muhaliflere 'terörist' diyerek bölgeyi bombalamayı sürdürürken, Esed ise 'bütün topraklar geri alınıncaya kadar mücadeleye devam' mesajı veriyor. Sivil katliamını durdurmak için kara operasyonunu kaçınılmaz hale getiren sürece ABD'nin de destek verdiği iddia ediliyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suudi Arabistan'ın IŞİD'e karşı koalisyona kara kuvvetleriyle katılma fikrini memnuniyetle karşıladığını belirtmişti. Suudi Arabistan'ın, Suriye'ye gönderilecek kara birliklerini hazırlamaya başladığı belirtiliyor. Türkiye'nin BAE ile Mısır'dan dolayı soğuyan ilişkileri ise ısınmaya başladı.



KÖRFEZ'E GİDİYOR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, resmi davet üzerine önümüzdeki süreçte Abu Dabi'ye gitmeye hazırlanıyor. Tüm bu diplomatik girişimler de gösteriyor ki, Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan'ın teklifi üzerine oluşturulan teröre karşı askeri işbirliğinin, bölgenin güvenliği ve istikrarı için çalışmalarını hızlandırmış durumda.



Uçaklar geldi

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmet el-Asiri, DAEŞ'e karşı mücadele kapsamında İncirlik'e gönderileceği açıklanan jetlerin üsse vardığını bildirdi. Birleşik Arap Emirlikleri de, Suriye'deki Sünni Arap güçlerini eğitmek amacıyla ülkeye özel kuvvet askerleri gönderme kararı aldı. BAE özel kuvvetleri, Rakka'nın IŞİD'den geri alınması için düzenlenmesi planlanan operasyona katılacak Sünni Araplara eğitim verecek.


#Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu
#Azez
#İncirlik
8 yıl önce