|

Karar vahim bir hata

Dışişleri Bakanlığı, IKBY’nin 25 Eylül 2017 tarihinde yapılacağını açıkladığı ‘bağımsızlık’ referandumunun ‘vahim bir hata’ olacağını bildirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:40 - 10/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Karar vahim bir hata
​Karar vahim bir hata

Sözkonusu girişimin bölgenin istikrarsızlığını daha artıracağını kaydeden Dışişleri, bir süredir Kuzey Irak yönetimine yapılan uyarıların muhataplarınca dikkate alınmadığı mesajı verdi. ‘Oldu-bitti’ler konusunda IKBY’nin uyarıldığı Bakanlık açıklamasında şöyle denildi: “Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesi Türkiye’nin Irak politikasının temel ilkelerinden biridir. Bu ilke bölgede kalıcı istikrar, barış, güvenlik ve refahın önkoşulları arasındadır. Bağımsızlık konusundaki referandum IKBY başta olmak üzere Irak’ın çıkarına olmaz. IKBY liderliğinin tavsiye ve uyarılarımız hilafına açıkladığı referandum kararının vahim bir hata teşkil edeceğini düşünüyoruz.”

HALKIN İRADESİNİ YANSITMAZ

“Irak’ın önündeki en önemli mesele DEAŞ’ın neden olduğu derin insani, siyasi, ekonomik ve sosyal tahribatı gidermek ve her anlamda ülkeyi yeniden inşa ederek, kalıcı istikrarı tesis etmektir. Bunun yolu DEAŞ ile mücadele sırasında ortaya konulan dayanışma anlayışının DEAŞ sonrası dönemde de sürdürülmesidir. Irak halkının içinde bulunduğu bu olağandışı koşullarda, üstelik statüsü tartışmalı bölgeleri de içerecek şekilde yapılacak bir referandumun halkın iradesini yansıtmaktan uzak kalacağı açıktır.”

#Irak
#DEAŞ
#Ankara
7 yıl önce