|

Kariyer karın doyurmuyor

Üniversiteler yeni akademik yıla mali sorunlarla girdi. Üniversite rektörleri, akademik ve idari personelin düştüğü ekonomik sıkıntısının onur kırıcı bir noktaya geldiğini söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 25/09/2001 Salı
Güncelleme: 20:14 - 28/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Yeni akademik yıla dün başlayan üniversitelerin açılış törenlerinde yapılan konuşmalara 'ekonomik zorluklar' damgasını vurdu. Bazı üniversite rektörleri, akademik ve idari personelin içine atıldığı ekonomik sıkıntının 'onur kırıcı' bir noktaya geldiğinin altını çizdiler. İTÜ, Uludağ, Fırat, Harran ve Yüzüncüyıl üniversiteleri düzenlenen törenlerle 2001-2002 akademik yıla başladı. Devlet Bakanı Recep Önal, üniversitelerin pek çok sorunla karşı karşıya bulunduklarını belirterek, "57. Hükümet olarak hedefimiz, bu sorunları çözerek, akademik eğitimin kalitesini yükseltmektir" dedi. Uludağ Üniversitesi, Akademik yıla Fethiye Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı.



Türkiye'nin yüksek öğretim alanında çok önemli gelişmeler kaydetmesine karşın, bugün gelinen noktanın yeterli görülmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Önal, "Üniversitelerimiz, öğretim elemanlarımız, öğrenim gören veya mezun olan gençlerimiz, başta mali kaynakların yetersizliğinden tutun, araç-gereç ve nitelikli eleman yetersizliğine kadar halen pek çok sorunla karşı karşıya bulunmaktadır. Ayrıca, üzülerek ifade edeyim ki,eğitim-öğretim düzenine uyum bakımından da bazı sorunlarımız vardır" diye konuştu.



Üniversitelere bütçeden verilen pay


Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ise, genel bütçeden devlet üniversitelerine ayrılan payın yetersizliğinden yakındı. 1993 yılında bütçeden yükseköğretime ayrılan payın yüzde 4,1 olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yurtkuran, 2000 yılında bu payın yüzde 2,2'ye düştüğünü bildirdi. Aynı dönemde yükseköğretimdeki öğrenci sayısının 657 bin 710'dan 1 milyon 412 bin 248'e yükseldiğinin altını çizen Prof. Dr. Yurtkuran, şunları söyledi: "Bu bilgiler dışında çarpıcı bir rahatsızlık da öğrenci sayısının yüzde 1,4'ünü eğiten vakıf üniversitelerinin büyük devlet üniversitelerinden daha çok bütçeden pay almasıdır. Bu uygulama her nevi yokluğu ve varlığı adil olarak paylaşma bilincine sahip devlet üniversitelerinde umutsuzluk ve kırgınlık yaratmaktadır. Ayrıca, devlet üniversitelerinin akademik ve idari personelinin içine atıldığı ekonomik sıkıntı ise artık onur kırıcıdır."



#Üniversite
#Akademik yıl
#Mali sorun
23 yıl önce