|

Katar’daki üssün yerini biz seçtik

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Katar’da kurulacak olan Türk üssü ile ilgili bilgi verdi. Askeri temsilcilerin Katar’a giderek incelemelerde bulunduğunu aktaran Işık, “Yer tespitinde Katar’ın daha önce önerdiği bir yer vardı. Askeri heyet, başka bir yerin daha uygun olacağı konusunda Katarlılara öneri götürdü. Katarlılar da bunu kabul etti” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2017 Pazar
Güncelleme: 06:47 - 18/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Meclis’te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Katar ile imzalanan anlaşma uyarınca bu ülkeye kurulacak askeri üsle ilgili bilgi veren Işık, kararın yeni olmadığını vurguladı. Işık, askeri temsilcilerin Katar’a giderek incelemelerde bulunduğunu anımsatırken, “Yer tespitinde Katar’ın daha önce önerdiği bir yer vardı. Askeri zevat, başka bir yerin daha uygun olacağı konusunda Katarlılara öneri götürdü. Katarlılar da bunu kabul etti. 3 kişilik bir heyet Katar’a gitti. Onlar orada değerlendirme yapacak ve gelecek” dedi.

SAYI HENÜZ BELİRLENMEDİ

Üssün, yapılacak inşaata bağlı olarak aktif hale geleceği tarihin belirleneceğini söyleyen Işık, “Orada bir üssümüz olacak. Kaç asker bulunacağına ilişkin henüz planlamasını tam almadık. Farklı rakamlar çıktı. Sayının ne olacağını önümüzdeki süreçteki planlamayla belirlemiş olacağız” diye konuştu.

BEDELLİ ASKERLİK
DÜŞÜNCESİ YOK

Bedelli askerlik beklentilerine son noktayı koyan Işık, “Şu anda bedelli askerlik ile ilgili çalışmamız yok. Terörle mücadele edilirken biz Milli Savunma Bakanlığı olarak bedelli askerlik söylentisinin dahi doğru olmadığını düşünüyoruz. Talep her zaman çok olabilir ama sonuçta terörle mücadele yapıyoruz. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımız da net olarak noktayı koydu. Böyle bir çalışmamız yok, düşüncemiz de yok” dedi.

KRİZ FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Katar krizinin bölge için bir fırsata dönüştürülebileceğini vurgulayan Bakan Işık, “Ülkelerin birbirine karşı daha anlayışlı davranması, sorunları oturarak diplomatik yolla çözmesi, yanlış anlamayı engelleyecek mekanizmaların kurulması... Bunlar açısından eğer iyi yönetilirse kriz, bölge için fırsata dönüşebilir. Dışişleri Bakanımız Katar’a gitmeden önce konuştuk. Döndükten sonra da görüşeceğiz. Yani biraz tabi bu coğrafyada neyin ne olacağını öngörmek çok kolay değil. Benim beklentim ve ümidim bir an önce sona ermesi” değerlendirmesinde bulundu.

S-400 acil ihtiyacımız

Bakan Işık, Rusya ile S-400 uzun menzilli hava savunma sistemleri için görüşme ve değerlendirmenin sürdüğünü belirtirken, “S-400’ler bizim acil ihtiyacımız. Rusya ile ilgili son değerlendirmeler yapılıyor. Teknik değerlendirmeler, kısa sürede biter. Teknik çalışma, son noktaya geldi. Sonra siyasi karar noktasına gelinir” dedi. Türkiye’nin asıl hedefinin kendi sistemini geliştirmek olduğunu belirten Işık, “Burada da batılı şirketler, Türkiye ile işbirliği yapmak istiyor. Biz de ona açığız. Pazartesi Paris’te uzay ve havacılık fuarında olacağım. Orada görüşeceğim firmalar olacak. Birlikte proje yapma imkanımız da var, bizim kendi projemizde onların birikiminden yararlanma imkanı da var” dedi.


Almanlara anlayış göstereceğiz

Alman Bakanlar Kurulu’nun, Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilerek Ürdün’de konuşlandırılmasını onaylayan karara değinen Işık, “Biz, Türkiye olarak DEAŞ’a karşı mücadeleyi olumsuz etkileyen bir ülke konumunda olmak istemeyiz. Bu noktada da Almanya’ya anlayış göstereceğiz. ‘DEAŞ’la mücadelede şu takvimde çekilmek istiyorum’ derse anlayış göstereceğiz. Biz onlardan bekliyoruz çekilme takvimini. Onlar kendileri çalışıyor. Muhtemelen haziran sonunda NATO savunma bakanları toplantısı var. Orada Alman savunma bakanıyla görüşürüz. Onları sıkboğaz etmiyoruz” diye konuştu.




#Katar
#Askeri üs
#Milli Savunma Bakanı
#Fikri Işık
7 yıl önce