|

Katar'la vize ve gaz adımı

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ziyaretinde iki ülke arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalandı. Anlaşmayla Türkiye’de LNG depolama tesisleri kurulması öngörülüyor. 15 anlaşmanın imzalandığı iki ülke arasında vizeler de kaldırıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 3/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:29 - 3/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iki günlük resmi ziyaret için gittiği Doha'da, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile görüştü. Emirlik Divanı'nda, basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık iki saat sürdü...



Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani ile “Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Kurulmasına İlişkin Ortak Mutabakat" çerçevesinde oluşturulan Yüksek Stratejik Komitesi'nin birinci toplantısına başkanlık ettiklerini ve 15 anlaşmaya imza attıklarını söyledi.



SON SANİYE ADIMI


Erdoğan, imzalanan anlaşmaların hepsinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bunların içerisinde adeta 16'ncı diyebileceğimiz adım attık ki, o da vizelerin kaldırılması olayıydı. Bundan böyle Katar ve Türkiye arasında vizeler de kaldırılmış oldu. Bu adeta son saniye adımı diyebiliriz. Bundan dolayı değerli kardeşim Şeyh Tamim'e çok çok teşekkür ediyorum. Bir anda, gayet pratik şekilde talimatları ilgili birimlerimize verdik, karşılıklı notaları göndermek suretiyle bu adımı atmış oldu" diye konuştu.


Erdoğan, bir gazetecinin anlaşmalar arasında “BOTAŞ ve Katar milli petrol şirketi arasında doğalgaza ilişkin bir anlaşma" olduğunu anımsatması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:





LNG DEPOLAMA TESİSİ


“Katar petrolünün geçmişten bu yana Türkiye'de LNG yatırımına girme teşebbüsü vardı. Şu anda Türkiye'de malum gelişmeler sebebiyle LNG noktasında nasıl bir adım atabiliriz, Türkiye'de bir yatırıma LNG depolama noktasında girebilir miyiz, bunun arayışı içerisindeydiler. Biz de buna olumlu baktığımızı söyledik. Türkiye'de özel sektörün gerekse devletin LNG depolama tesisleri var, burada belki hükümetten hükümete veyahut farklı bir şekilde yatırım adımı atılmış olacak."







TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE


Katar Emiri Al Sani ile ikili ve bölgesel birçok konuyu ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Ticari noktada, mali noktada, ekonomik alanda attığımız adımlar çok çok önemli. Fakat hepsinden öte teröre karşı ortak mücadelede gerçekten Türkiye Katar ilişkisi çok farklı bir konumdadır. Teröre karşı verdiğimiz, vereceğimiz mücadele gerek Filistin'de olsun, gerek şu anda Suriye'de olsun bu mücadele bizleri ilgilendiriyor" dedi.



Biz de kendi tedbirimizi alacağız


Erdoğan, Katar Üniversitesi'nce kendisine verilen “Fahri Doktora" takdim töreninde, sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesiyle başlayan kriz sonrası Rusya'nın tavrını eleştirdi.







Uçak krizi üzerinden Rusya'yı eleştiren Erdoğan, “Bu sorunun ne mevcut ilişkilere ne de potansiyele daha fazla zarar vermesini istemiyoruz. Dünyanın bizi haklı bulduğu bir konuda Rusya'nın orantısız tepkilerini üzüntüyle takip ediyoruz. Elbette biz de kendi tedbirlerimizi almak zorundayız. Rus tarafının da en kısa sürede aklıselime dönerek bu çizgiye geri geleceğini umuyorum" diye konuştu. Konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “Türkiye IŞİD'den petrol alıyor" iddiasına da yanıt veren Erdoğan, “Böyle bir iftirayı Türkiye'ye atma hakkına kimse sahip değildir. Bu iftirayı atan ispat etmek durumundadır. İspat ettikleri anda bu koltukta durmam ancak iftirayı atanların da o koltukta oturmamaları gerekir. Dürüst siyaset bunu gerektirir" dedi.





DUYGUSAL DAVRANMIYORUZ


“Yaşanan olay, önceden ilan ettiğimiz angajman kurallarının otomatik uygulanmasıdır" diyen Erdoğan, “Tırmandırma amacımız yok. Ateşe körükle gitmek kimsenin yararına değil. Diyalog kanalları işletilerek sağduyunun galip geleceğini umuyoruz. Biz duygusal davranmıyoruz, bundan sonra da davranmayacağız" diye konuştu.


Erdoğan, “Suriye ile birlikte Irak ve Yemen gibi mezhepçi bir yaklaşımla politika yürüten ülkelerin yaklaşımının yıkıcılığını hep birlikte görüyoruz" diyerek, bölgede birleştirici yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.



Uzun vadeli mutabakat


BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketinin (Katar Petrol) imzaladığı, Türkiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) sağlamasını garantiliyecek ön mutabakat zaptı çerçevesinde Katar, Türkiye'de LNG terminali kurmayı da değerlendirecek. İmzalanan mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak. Taraflar bu çerçevede asıl anlaşmanın alt yapısını oluşturmak için hazırlığa başladı. Katar'ın Türkiye'de LNG terminali kurması opsiyonunu da içermeyi öngören ve ithalatın miktar ile vadesinin yer alacağı asıl anlaşmanın en kısa sürede imzalanacağı belirtildi. Dünyanın en büyük LNG ihracatı yapan ülkesi olan Katar, geçen yıl dünyadaki toplam LNG arzının yaklaşık üçte birini tek başına karşıladı. Öte yandan, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite'nin birinci toplantısında, eğitim, çevre, bilim ve teknoloji, denizcilik, enerji sektöründe 15 ayrı anlaşmaya imza atıldı.






#Erdoğan
#Katar
#katar vize
#rusya türkiye
8 yıl önce