|

Kato yiğitlerini kaybettik

Türkiye dün Şırnak’tan gelen acı haberle sarsıldı. Kato’da 100’e yakın mağaranın yerle bir edildiği operasyonu yöneten ekibi taşıyan helikopter düştü. Kazada Tümgeneral Aydoğan Aydın ile 8 subay, 2 astsubay ve 2 uzman çavuşun şehit oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:42 - 1/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Şırnak'ta kahreden kaza
Şırnak'ta kahreden kaza

Dün akşam saatlerinde Şırnak’tan gelen bir kaza haberi Türkiye’yi yasa boğdu. Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde Cougar tipi helikopter düştü, 13 asker şehit oldu. Alınan bilgiye göre içerisinde 13 askerin bulunduğu AS 532 COUGAR tipi helikopter akşam saatlerinde Şenoba Tugay Komutanlığından kalkış yaptı. Havalandıktan kısa bir bir süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılan helikopter, saat 20.55’de düştü.

KATO’YU TEMİZLEYEN EKİP

Helikopterin içesinde bulanan 23. Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın, Albay Oğuzhan Küçükdemir, Albay Gökhan Peker, Yarbay Songül Yakut, Binbaşı Koray Onay, Yüzbaşı İlker Acar, Yüzbaşı Nuri Şener, Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak, Pilot Üsteğmen Aldülmüttalip Kesikbaş, Başçavuş Mehmet Erdoğan, Teknik Başçavuş Fevzi Kıral, Uzman Çavuş Zeki Koç ve Piyade Uzman Çavuş Hakan İncekal şehit oldu. Helikopterde bulunan komutanların Kato Dağı’nda 100 yakın mağaranın yerle bir edildiği terörle mücadele operasyonlarının yöneten ekip olduğu öğrenildi.

Erdoğan’dan
Akar’a taziye

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, acı haberi Beştepe’de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından kurul üyelerine verilen iftar esnasında aldı. Hemen yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a da başsağlığı diledi. Başbakan Binali Yıldırım ise şehit Aydoğan Aydın'ın Ankara 'daki ailesini ziyaret ederek tazilerini iletti.

AKAR ŞIRNAK’TA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar olayın hemen ardından Şırnak’a gitti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Mili Savunma Bakanı Fikri Işık ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da incelemelerde bulunmak üzere Şırnak’a intikal etti.

Darbeye karşı
dik durmuştu

Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın, AK Parti Tokat Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt’ın yeğeni olduğu öğrenildi. Şehit Aydoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı dönemde Kayseri Komando Tugay Komutanlığı görevini yürütüyordu. Hain darbe girişimini Hakkari’de operasyonda iken haber alan Aydın’ın, Kayseri’deki komutanlığını yaptığı tugayı arayarak, “Kışladan bir tek er dahi dışarı çıkmayacak” emrini verdiği öğrenildi. Aydın darbeden sonraki YAŞ’ta da tümgeneralliğe terfi ettirilmişti. Ayrıca, Aydın’ın Kayseri’de görev yaptığı dönemde de hiç komutanlıkta durmadığı, Cizre, Diyarbakır (Sur) ve Nusaybin (Mardin) gibi terör örgütü PKK’nın hendek kalkışmasının yaşandığı bölgelerin temizlenmesinde aktif olarak görev yaptığı ifade edildi.


Zirveden
Erdoğan’a
bilgi vermişti

Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın geçtiğimiz pazar günü Şırnak’a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla terör operasyonlarının yürütüldüğü Kato Dağı’na çıkmıştı. İçişleri Bakanı Soylu’nun telefonundan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşerek operasyon hakkında bilgi vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a terör örgütü PKK’nın yıllardır yığınak yaptığı bölgeye operasyon gerçekleştirdiklerini belirten Aydın şunları kaydetmişti: "Yığınak yapmışlar. İnşallah çok ciddi rakamlara ulaştık. Hakikaten terörle mücadele tarihinin erişemediği miktarda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi bulundu. Ben zannediyorum değerlendirmem o dur ki önümüzdeki günlerde bu mağara sayılarında artış olacak. Yine bu bölgede teçhizatların bulunmuş olması Türkiye genelindeki terörle mücadeleye katkı sağlayacaktır. Buranın temizlenmesi emin olalım Ankara ve İstanbul’da terörün belinin kırılması adına da da etki yapacaktır. Biz bu kararlılıkta devam ediyoruz”


Şehitlere selam götürdü

Şehit Tümgeneral Aydın’ın 1992 yılında Topçu Üsteğmen olarak görev yaptığı yıllarda yazdığı bir şiir okuyanları duygulandırdı. Aydın’ın ‘Hanke’ye ağıt’ isimli şiiri şöyle: “Doksan kişiydik biz o gün / Aç, susuz, uykusuz / Nasır tutmuş ayaklarla, yürüyorduk kaygusuz / Sis, çamur, kanla, terle, üzerindeydik bulutların / Ayrım Hanke Yaylası’nda, yeşerirken umutlarım / Soğuk namlular elimizde, yürüyorken dağlara / Şehitlerden selam geldi, savaşan tüm sağlara / Uzaklarım yakınlaştı, inancımla, davamla / Uyan Hanke geliyorum, heybetimle, havamla”

Cougar'ın ilk
kazası değil

Kazanın ardından helikopter alev alev yandı. 1996’dan TSK’da kullanılan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterleri ile daha önce de iki olay yaşanmıştı. 4 Haziran 1997 tarihinde Kuzey Irak’taki operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap Bölgesinde füze ile vurulmuş 11 asker şehit olmuştu. İkinci kaza, Ispartanın Eğirdir İlçesinde 29 Nisan 2003’te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker şehit oldu.






#TSK
#KATO
#PKK
7 yıl önce