|

Kayıp zamanı telafi edeceğiz

Başbakan Yıldırım, Rusya ile ilişkilerde iyileşmenin daha da hızlanması gerektiğini söyledi. Yıldırım, “Bir yıllık tatsız dönem sona erdi. Kaybedilen zamanın onarılmasını her iki ülke de arzu ediyor” dedi. Medvedev ise zor dönemi atlattıklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:40 - 6/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaret için bulunduğu Rusya'da Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev ile Moskova yakınlarındaki başbakanlık rezidansında bir araya geldi.İkili görüşme öncesi ve sonrasında basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, “Bir yıllık tatsız dönemin sona erdiğini hep beraber görüyoruz. Bir yılın bize getirdiği olumsuz tecrübeyi değerlendirerek ilişkilerimizi stratejik düzeyde eskisinden daha da iyi bir noktaya taşıyabiliriz. Bu mümkün, geçmişte örnekleri var” diye konuştu.



İKİ ÜLKE DE İSTİYOR


Türkiye ve Rusya ilişkilerinin sadece iki ülke ilişkilerinin gelişmesi açısından önem arz etmediğini vurgulayan Yıldırım, iki ülkenin bölgede terörle mücadele ve barışın sağlanması bakımından da önemli bir konumda olduğuna dikkati çekti. Yıldırım, ticaret, turizm, sosyal ve kültürel faaliyetler başta olmak üzere, ortak büyük projelerin kaldığı yerden artan bir hızla sürmesinin ve kaybedilen zamanın onarılmasının her iki ülke tarafından arzu edildiğini belirtti. Yıldırım, “Özellikle ağustos ayından bu yana attığınız adımları takip ediyoruz. Bunun için teşekkür ediyoruz ancak iyileşmede kademe kademe ilerleme yönteminin biraz daha hızlandırılmasının daha faydalı olacağı kanaatimizi de ifade ediyoruz. Bu konuları gerek bakanlarımız kendi aralarında gerekse biz başbakanlar olarak bütün detaylarıyla görüşeceğiz” dedi.







ZOR DÖNEMİ ATLATTIK


Rusya Başbakanı Medvedev ise Türkiye-Rusya ilişkilerinde zor bir dönemin geride kaldığının altını çizerek, bu görüşmenin, ilişkilere ivme kazandıracağını söyledi. Medvedev, “İki ülke ticari ilişkilerinde duraklama yaşandı ancak biz büyük ortak projelerimizin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugünkü görüşmelerin hedefi ilişkilere ivme kazandırmaktır” diye konuştu. Medvedev, “İlişkilerimizde zor bir dönemi geride bıraktık. Bu görüşmenin son derece pozitif ve verimli geçeceğini düşünüyorum” dedi.



Akkuyu'da ilk faz 2023'ten önce çalışsın


Başbakan Yıldırım, Devlet Başkanı Putin'le de görüştü. Kremlin Sarayı'ndaki görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmeye ilişkin Kremlin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Putin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en samimi selamlarımızı iletmenizi rica ediyorum. Türk Akımı anlaşmasına dair kanunu imzaladığı için kendisine minnettarız. Bu gerçekleştirmek istediğimiz büyük projelerden sadece birisi" ifadesini kullandı. Görüşmede konuşan Başbakan Yıldırım, ise "Geçtiğimiz bir yıllık tatsız dönem, eminim ki artık geride kaldı. İlişkilerimizi yoğunlaştıracağımız alanlar belli, enerji başta geliyor. Bugüne kadar yapılan enerji hatları, Mavi Akım, Batı Akım ama şu anda kararlaştırılan Türk Akımı, Türkiye-Rusya arasındaki ilişkileri sadece geliştirmiyor, aynı zamanda bölgenin, Avrupa'nın da bir anlamda enerji talebine de karşılık verecek önemli bir proje." diye konuştu. Yıldırım, iki ülke arasındaki enerji işbirliğinin bununla da sınırlı olmadığını, nükleer enerji santrali kurulması konusunda da çalışmaların karşılıklı olarak Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde devam ettiğini belirtti. Bugünkü ziyaretlerinde, Akkuyu Projesi'nin önündeki sorunları açıkça görüştüklerini, hatırlatan Yıldırım, "Biz de Sayın Başbakanla detaylı bir şekilde konuştuk. En azından birinci fazının 2023'ten önce devreye alınması bizim arzumuzdur. ." ifadelerini kullandı.







Türkiye-Rusya yatırım fonu seneye faaliyette


Medvedev, “Aramızdaki sorunlara rağmen, projeler üzerine çalışmaya devam ediyoruz. En önemlisi ticari ve ekonomik işbirliği mekanizmalarımızı yeniden başlatmak. Son sene ticaret hacmimiz azaldı. Bunun siyasi ve ekonomik nedenleri var. Ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. Çeşitli projelere finansman sağlayacak ve üçüncü ülkelerde de ortak projeler üreteceğiz. Ortak yatırım fonu önümüzdeki sene faaliyete geçecek. Türk Akımı Projesi'nde de önemli bir gelişme var. Anlaşma onaylandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilgili kanunu onayladı. En yakın zamanda bu anlaşma bizde de onay sürecinden geçecek ve ilgili süreç tamamlanacak” dedi. Rusya Başbakanı Medvedev, Suriye sorununun iki ülke için de öncelikli olduğunu belirterek, "Suriye'de genel durumun düzelmesinin tüm bölgenin yararına olacağını düşünüyorum. Suriye konusunda Rusya ile Türkiye arasında farklı düzeylerdeki diyalog oldukça önemli. Terörizm tehditi konusunda ortak bir anlayışa sahibiz" dedi.



Suriye'de çözüm düne göre yakın


Rusya ile son zamanlarda askeri kanatta ve diplomasi tarafında çok verimli bir diyaloğun gerçekleştiğini vurgulayan Yıldırım, "Tabii Halep'te yaşanan insanlık dramının bir an önce sona ermesi ve burada insanların, insani yardımlara erişmesi önemli. Bunun için her iki taraf da büyük gayret gösteriyor" dedi. Bir soru üzerine Suriye'deki son durumu değerlendiren Yıldırım, “Bugün Suriye'deki bu sorunun düne göre çözüme daha yakın olduğunu düşünüyorum. Bu konuda atılan adımlar, gösterilen gayretlerin aynı şekilde devam etmesini diliyorum” diye konuştu.






#Binali Yıldırım
#Dimitri Medvedev
#Rusya
7 yıl önce