|

Kayıplar DNA testiyle bulunacak

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nde kimliği teşhis edilemediği için kimsesizler mezarlığına defnedilenlerin DNA örnekleri, depremde yakınları kaybolan ailelerle eşleştirilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:55 - 16/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Deprem kayıpları
DNA ile bulunacak
Deprem kayıpları DNA ile bulunacak

Kocaeli’de 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nde kaybolanların bulunması için ailelerin talepleri üzerine Kocaeli’deki kimsesizler mezarlığından alınan DNA örnekleri, aile bireyleriyle eşleştirilecek. Çalışma sonunda sahipsiz mezarların kime ait olduğu tespit edilecek. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremde kimliği teşhis edilemediği için 17 Ağustos Mezarlığı’na defnedilenlere ait 28 mezardan 15’i açılarak DNA örnekleri alındı. Depremde yakınları kaybolan aileler, DNA testlerinin sonuçlanmasını bekliyor.

BİR AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, “15 numunenin DNA testi Kocaeli Üniversitemizin ilgili biriminde yapıldı. Sonuçlar ilgili vatandaşlarımıza paylaşılacak. Bu çalışmaların 1 ay içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Çalışmayla sahipsiz mezarların kimler olduğu, kimlere ait olduğunun tespiti yapılmış olacak” dedi.

100 MEZAR DAHA AÇILABİLİR

Mezarların açılmasıyla ilgili depremde yakınları kaybolan vatandaşların taleplerini almaya devam ettiklerini aktaran Altıntaş, talepler doğrultusunda 100’e yakın mezarın daha açılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

AİLELERLE EŞLEŞTİRİLECEK

Mezarlardan alınan DNA örneklerinin, depremde yakınları kaybolan ailelerle eşleştirileceğini belirten Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, “Yakınları kaybolan vatandaşlarımızın örnekleri uyuşması halinde, mezarlar teslim edilecek. Mezarları ziyaret ederek, başında dua edebilecekler” diye konuştu.

VERİ BANKASI KURULACAK

Depremde yakınlarını kaybeden avukat Emine Macit Zeybek ise yakınları kaybolan ailelere gönüllü avukatlık yaptığını söyledi. Zeybek, “Kocaeli Üniversitesi, bütün mezarlardan DNA örnekleri aldıktan sonra bir veri bankası oluşturacak. DNA’sı tutanlar kayıp olan yakınlarına kavuşmuş olacak” dedi.

  • Riskli alanlar
    kayıt altında
  • Marmara Depremi’nde en ağır yıkımın yaşandığı Kocaeli’de Büyükşehir Belediyesince farklı noktalara kurulan 30 deprem kayıt istasyonundan elde edilen verilerle, deprem haritaları ve master planlar hazırlanıyor, riskli alanlar izleniyor. Jeoloji Mühendisi Nezir Mavi, “Bu kayıtlar, AFAD’a otomatik olarak iletiliyor. Aynı zamanda biz de arşivliyoruz. Bu veriler sayesinde değişik deprem senaryoları üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

Anıta boyalı saldırı

Yalova’da, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yıkılan binaların enkazlarıyla oluşturulan Deprem Anıtı’nda yer alan ölen vatandaşların isimlerinin bulunduğu mermer bloklara sprey boyayla zarar verildi. Marmara Depremi’nde 2 bin 504 kişinin yaşamını yitirdiği Yalova’da, eğlenmek, dinlenmek, yürüyüş ve spor yapmak isteyenlerin öncelikli tercihlerinden olan 65 dönüm alanda kurulu 17 Ağustos Parkı’ndaki Deprem Anıtı’nın mermer blokları kimliği belirsiz kişi veya kişilerce sprey boyayla boyandı.


Vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Marmara Depremi’nin 18. yılı dolayısıyla yarın gece düzenlenecek anma törenine kadar yazıların Yalova Belediye ekiplerince temizleneceği öğrenildi.

#İstanbul
#Yalova
#Deprem
#17 Ağustos
#DNA
7 yıl önce