|

Kıble gösteren anıt ağacı da kesmişler

224 yıllık çeşmeyi yıkan Kadıköy Belediyesi'nin, Anıtlar Kurulu'nda 'Namazgâh' olarak kayıtlı alanda kıbleyi gösteren ve kurusa bile korunması yönünde karar bulunan tescilli anıt ağacı da yok ettiği ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/12/2017 Salı
Güncelleme: 02:11 - 5/12/2017 Salı
Yeni Şafak
224 yıldır ayakta olan Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çeşmesi’nin CHP’li Kadıköy Belediyesi tarafından yıkılması vatandaşları ayağa kaldırmışken, belediyenin tek tarih katliamının bu olmadığı ortaya çıktı.
224 yıldır ayakta olan Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çeşmesi’nin CHP’li Kadıköy Belediyesi tarafından yıkılması vatandaşları ayağa kaldırmışken, belediyenin tek tarih katliamının bu olmadığı ortaya çıktı.

Sultan III. Selim’in hizmetkarlarından Ladikli Ahmet Ağa tarafından 1793’te yaptırılan ve 224 yıldır ayakta olan Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çeşmesi’nin CHP’li Kadıköy Belediyesi tarafından yıkılması vatandaşları ayağa kaldırmışken, belediyenin tek tarih katliamının bu olmadığı ortaya çıktı. Vatandaşların yoğun tepkisine neden olan skandalın ardından bir başka gerçek daha ortaya çıktı. Restorasyon çalışması yapılan alanın Namazgah olarak Anıtlar Kurulu'nca kayıt altına alındığı, kıbleyi gösteren ve Anıtlar Kurulu tarafından kurusa dahi korunması yönünde karar alınan tescilli bir anıt ağacın da yine Kadıköy Belediyesi'nce kestirildiği belirlendi.

KIBLE TAŞINI DA YOK ETTİLER

Kadıköy Rıhtımı'nın simgelerinden biri olarak kabul edilen ve Kadıköy'e mühür vuran ecdad yadigarları arasında dikkat çeken eserlerden biri olan 224 yıllık çeşmenin yıkılmasından rahatsız olan vatandaşlar tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi. Çeşmenin eski fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından skandalın sadece çeşmenin yıkılmasından ibaret olmadığı da ortaya çıktı. Gazetemizin Foto Muhabiri Mustafa Cambaz'ın da tarihi eserlerle ilgili arşiv çalışması sırasında pekçok kez fotoğraflayarak üzerine yazılı çirkin yazıların silinmesine, mezbelelik olmaktan kurtarılmasına katkı yaptığı tarihi eserin eski fotoğraflarında bir ayrıntı daha dikkatleri çekiyor. Çeşmenin arka tarafında yer alan ve alanın eski bir açık hava mescidi olduğunu gösteren, ayrıca kıbleyi gösteren bir anıt ağaç da yok edilmiş.

EVİ KALDIRIN, AĞACI KORUYUN

Söz konusu çeşmenin ve namazgahın korunması gerektiği, restorasyon izni için verilen yazıda da yer alıyor. İlgili yazıda, "Gayrimenkul Eski eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 11.12.1976 tarih 9565 sayılı kararı ile namazgahlar genellikle yaya menzillerinde ve çeşmesi ile gölgelik veren tek ağaç veya ağaçlardan meydana gelmiş, bir nevi dinlenme yerleri olduğu, burada kıble doğrultusunu işaret eden kıble taşı etrafında bir sofa yapılarak namaz gereksinmesi de karşılandığı, bu mütevazi ve doğaya dönük abidelerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunması nedeniyle hassasiyet ve özellikle korunmaları gerektiğine, kıble taşı bulunmadığı halde kesilmeden kalan tarihi çınar ağacının namazgahı işaret ettiğinden özellikle korunmasına, muvakkat kaydı ile verilen süresi dolduğu anlaşılan tek katlı yapının kaldırılmasına..." ifadeleri yer alıyor.


Yeniden yapıyorlarmış!

Kadıköy Belediyesi, büyük tepki çeken konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Kadıköy Rıhtımındaki Tarihi Lâdikli Çuhadar Ahmet Ağa Çeşmesi’nin 5 Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 2014 yılında almış olduğu karar ve projelerine uygun olarak yapımı devam etmektedir.


Çeşme kısa sürede tamamlanacak olup, projeye aykırı hiçbir uygulama yoktur” denildi.

#Kadıköy
#Anıt Ağaç
#Restorsyon
6 yıl önce