|

Kılıçdaroğlu'ndan koalisyon açıklaması

Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmelerine dair açıklamalarda bulunarak, "Biz, sayın Davutoğlu'na görev verilmeden önce ilkelerimizi açıkladık. Gayet açık. Koalisyon konusunda en hazırlıklı partiyiz. Türkiye'yi çağdaş bir toplum yapma, uluslararası arenada yeniden saygın bir zemine oturmak konusunda kararlıyız. Elbette arada tartışılacak konu olacak" dedi.

Yeni Şafak
23:47 - 2/08/2015 Pazar
Güncelleme: 20:52 - 2/08/2015 Pazar
AA

Kılıçdaroğlu, Habertürk Tv'de konuk olduğu programda soruları yanıtladı ve gündeme dair açıklamalarda bulundu.



Koalisyon görüşmelerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Kılıçdaroğlu, "Milli iradeye saygılı mıyız? Hepimiz saygılıyız. Ama bunu söylemek ayrı, milli iradenin gereğini yapmak ayrı" dedi.



Seçimlerden koalisyon tablosu çıkınca CHP'nin sorumlu bir parti olarak 14 maddeyi içeren bir koalisyon ilkelerini açıkladığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, bu ilkelerin hiçbir siyasal partinin reddedemeyeceği evrensel ilkeler olduğunu ifade etti.



Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:



"Türkiye'nin önünde 5 temel sorun alanı var. Birincisi, dış politika, yeni, güven veren bir dış politikaya ihtiyacımız var. İkinci sorun alanımız, ekonomi. Geldik duvara dayandık. Yeni bir ekonomi politikasına ihtiyaç var. Üçüncü sorun alanı, eğitim. Hangi veli çocuğunun eğitiminden memnun? Türkiye'de hangi eğitim politikası var? Bana izlenen politikasının eğitim politikası olduğunu kim söyleyebilir? Bakana göre değişti. Dördüncü alanı, Türkiye darbe hukukuyla yönetiliyor. Anayasanın değiştirilmesi lazım. Darbe hukukunun arındırılması lazım. Özgürlükçü ve demokrasiyi derinleştiren yeni bir Anayasaya ihtiyacımız var. Beşinci sorun alanımız, Kürt sorunu. Beş temel sorun alanını çözmek için güçlü yüksek profilli bir hükümete ihtiyaç var. Geçici bir hükümete değil, 4 yıllık bir hükümete ihtiyacımız var. Eğer biz bunları yapabilirsek, bu hükümetin 4 yıl olması, bu hükümetin bu sorunları çözmesi için de koalisyonu oluşturacak partilerin birbirlerine güvenleri lazım, samimi olmaları lazım."



Devam eden koalisyon görüşmelerinde belli başlıklar altında görüşlerinin sorulduğunu, kendilerinin de bu görüşlerini aktardıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Biz şunu düşünüyoruz, CHP hiçbir zaman erken seçimden kaçmaz ama bu sorunlar eğer kurulacak bir koalisyonla çözülemezse yarın tek başına bir iktidar geldiği zaman çözmesi çok daha zor olacak. Tek başına yüksek profilli bir iktidar çıkma şansı da sıfır. Tablo çok fazla değişmeyecek. Seçim maliyetini bu ülkenin insanlarının sırtına vuramayız. Siyaset sorunları çözmedir, siz sorunları çözmek için iktidar oluyorsunuz sorun yaratmak için değil. Türkiye için 5 temel sorun alanının içinde bocalıyor" değerlendirmesinde bulundu.



"Neleri yapmak istediğimiz konusunda en hazırlıklı biziz"


Hükümeti kurmak için gereken idareyi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sergilemesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Biz, sayın Davutoğlu'na görev verilmeden önce ilkelerimizi açıkladık. Gayet açık. Koalisyon konusunda en hazırlıklı partiyiz. Neleri yapmak istediğimiz konusunda en hazırlıklı biziz. İlk sürede neler yapılabilir, son sürede neler yapılabilir, arada neler yapılabilir, anayasa değişikliklerinde neleri istiyoruz, eğitimde neleri istiyoruz. Bütün bunları tamamını bu süre içinde bize sordular. Biz hepsinin cevabını verdik. Biz bunları istiyoruz dedik. Bunların tamamı zaten bizim seçim bildirgemizde vardı" dedi.



Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmeleriyle ilgili CHP'ye yönelik hiçbir suçlamanın olmamasına gayret gösterdiklerini belirterek, şöyle devam etti:



"Efendim biz bilgi istedik, vermediler şeklindeki bir sözü kimse dememeli, diyememeli. Sayın Cumhurbaşkanı yetkiyi, Sayın Davutoğlu'na vermiş. Sayın Davutoğlu da iyi niyetlerle yola çıkmış durumda. Kurulur veya kurulmaz o kendilerinin bileceği iş. Biz, Türkiye'yi çağdaş bir toplum yapma, uluslararası arenada yeniden saygın bir zemine oturmak konusunda kararlıyız. Elbette arada tartışılacak konu olacak. Şu gerçeği hem bizim hem kamuoyunun bilmesi lazım. AKP için bir koalisyon kurmak zordur, CHP için de zordur. AKP için niçin zordur? 13 yıldır ülkeyi tek başına yönetiyor ama şimdi tek başına yönetemeyecek ve kendisine 13 yıldır muhalefet eden bir partiyle yan yana gelecek. Bizim için şundan zor, 13 yıldır 'şu yanlıştır, bu yanlıştır' dedik, şimdi 'yanlıştır' dediğimiz o politikaları uygulayan bir partiyle yan yana geleceğiz. Dolayısıyla bütün mesele şu. Biz Türkiye'nin ortak çıkarlarında bir araya gelecek miyiz, gelmeyecek miyiz?"



Türkiye'nin sorunlarının çözüm yolunun erken seçimden geçtiğini bilmeleri halinde yarın sabah erken seçime gidilmesini isteye bileceklerine işaret eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye öyle bir sorunlar yumağıyla iç içe ki bu sorunları ancak güçlü bir iktidar çözebilir. Bunun farkına hepimizin varması lazım. Bu temel sorunları çözmesi için parlamentonun yeniden Türkiye'nin gerçeklerine dönmesi lazım" diye konuştu.


#Kemal Kılıçdaroğlu
#koalisyon
#chp
9 yıl önce