|

Kinoaya karşı firik buğdayı

Dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen bitkiler mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında. Bu bitkilerden kinoa, chia ve amaranth ile yapılan tariflere hemen her yerde rastlanıyor. Anadolu’da ise bu tohumlara alternatif olacak bitkiler yer alıyor. Onlardan biri olan firk buğdayıyla pilav yapabilirsiniz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2017 Pazar
Güncelleme: 08:44 - 16/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Firik pilavı
Firik pilavı

Mutfağımıza, Amerika kıtasının keşfiyle birlikte, patates, domates, mısır, balkabağı gibi bir çok yiyecek girdiğini daha önce de söylemiştik. Hayret verici bir bereketle var edilmiş bu güzel besinler, zaman içinde birçok ülke gibi bizim mutfağımıza da girdi. Hindistan’ın baharatları, Uzakdoğu’nun deniz kokulu yiyecekleri, tropikal meyveler derken, ana kıtaların ortasındaki cennet ülkemizin mutfağında Latin Amerika rüzgarı yeniden esmeye başladı. Kinoa, chia ve amaranth bugün diyetisyenler tarafından sıklıkla listelere ekleniyor, bu besinlerle yapılan tariflere hemen her yerde rastlanıyor.

GENETİK HAFIZAMIZDA YERİ YOK

Günümüz insanı yeni tatlara mucizeler atfetmekte oldukça mahir. Besin değerleri yüksek bu üç gıdanın ilki ve en yaygını kinoa, bir tahıla benzemesine rağmen aslında ıspanakgiller ailesinden bir bitkinin tohumlarıdır. Chia nanegiller familyasından bir bitkinin, amaranth ise horozibiği bitkisinin tohumlarıdır. Özellikle amaranth Aztekler İnkalar gibi Amerika kıtası yerlilerinin ağrılı ve ateşli hastalıklarda ilaç olarak kullandığı bir bitki tohumudur. Her ne kadar bulgurun ve pirincin yerine alternatif olarak gösterilse ve besin değerleri yüksek olsa da bu bitki tohumları bizim milyonlarca yıllık genetik hafızamızda yer almıyor.

AVRUPA’NIN 3 KATI BİTKİ ANADOLU’DA VAR

Avrupa coğrafyasının en az 3 katı bitki çeşitliliğine sahip Anadolu’da bu tohumlara alternatif gıdalar olduğuna da inanıyorum. Tahıl olarak ise yeni bir lezzet ve yüksek besin değeri için firik buğdayını daha yaygın kullanmamız gerektiği fikrindeyim. Bulgur gibi B grubu vitaminler ve lif açısından zengin firik buğdayı, oldukça lezzetli ve kullanım alanı da geniş. Bugün bir firik bulguru pilavı tarifi paylaşalım istiyorum.


Firik pilavı Malzemeler:

*200 gram kuzu kuşbaşı

*3 yemek kaşığı tereyağı

*1 su bardağı nohut

*2 kuru soğan

*300 gram firik bulguru

*6 su bardağı su

*Tuz

*Yarım yemek kaşığı salça

*Kırmızı biber

*Karabiber
Yapılışı:
Nohutlarımızı haşlayalım. Bir tencerede etimizi kavuralım ve soğanlarımızı ince ince doğrayıp ilave edelim. 2 su bardağı suyu ekleyip biraz pişirelim. Et suyu çektikten sonra firik bulgurunu ve tereyağını ekleyip birkaç dakika çevirelim. Kalan 4 bardak kaynatılıp soğutulmuş suyumuza salçamızı, tuzu ve baharatları ilave edelim, karıştıralım. Bu suyu ve nohutları pilavımıza ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatalım. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. En az on dakika dinlendirerek servise alalım.
#Avrupa
#Dünya lezzetleri
#Genetik
7 yıl önce