|

Kökleri kuruyor

FETÖ mensubu askerlerin kalkıştığı darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’in ilk kararnamesi yayınlandı. Ülkenin dört bir tarafına yayılan FETÖ kurumlarının kökü kazındı. Kararname’yle, binlerce sağlık kurumu, özel okul, üniversite, yurt, vakıf, dernek, sendika ve federasyonun kapısına kilit vuruldu. Gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı, FETÖ mensubu olduğu belirlenen memurların görevlerinden uzaklaştırılması kolaylaştırıldı. 15 Temmuz şehitlerinin ailelerine ve gazilerine de aylık bağlanacak.

Yeni Şafak
04:00 - 24/07/2016 Pazar
Güncelleme: 05:17 - 24/07/2016 Pazar
Yeni Şafak

15 Temmuz'da FETÖ mensubu askerlerin kalkıştığı darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal'in ilk Kanun Hükmünde Kararname'si (KHK) Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kararların önceki gün Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunca alındığı belirtildi. Kararnamede ülkenin milli güvenliğine tehdit oluşturduğu tespit edilen, FETÖ'yle alakası ve aidiyeti belirlenen 35 sağlık kurum ve kuruluşu, bin 43 özel öğretim kurum ve kuruluşuyla özel öğrenci yurdu, pansiyonu, bin 229 vakıf, dernek, 19 sendika, federasyon ve konfederasyon ile 15 vakıf yükseköğretim kurumunun kapatılmasına karar verildi. Kararname yayınlandıktan sonra harekete geçen ilgili kurum memurları, bahsi geçen tüm kurumların kapısına kilit vurdu.



MALLAR DEVREDİLECEK


Kararnameyle kapatılan bin 229 dernek ve vakfın her türlü taşınır ve taşınmaz mal varlığı, alacakları, hakları, belge ve evrakları Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Kapatılan diğer tüm kurum ve kuruluşların mal varlıkları, hakları ve evrakları ise bedelsiz olarak hazineye bırakılacak. Taşınmaz mallar Hazine adına bütün kısıtlamalardan yüklerden ari olarak tapuda tescil edilecek. Ayırca bu kurumların borçlarından Hazine sorumlu olmayacak ve Hazine'ye herhangi bir hak talebinde bulunulamayacak. Devirle ilgili işlemler de ilgili kurumlar tarafından yerine getirilecek.



BAKAN ONAYI İLE KAPATILACAK


Kararnameyle belirlenen ve kapatılan kurumların haricinde, milli güvenliğe tehdit oluşturan veya FETÖ'yle ilgisi bulunan kurum ve


kuruluşlar da ilgili bakanlıklarda oluşturulacak komisyonun teklifi ve bakanın onayı ile kapatılacak.





PASAPORTLARI İPTAL EDİLECEK


Kamuda çalışan ve FETÖ bağlantıları nedeniyle görevlerine son verilen memurların silah ruhsatları, pasaportları iptal edilecek ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek.



KAMUDAN ÇIKARILACAKLAR


Devletin terör örgütü olarak belirlediği herhangi bir yapıyla mensubiyeti veya irtibatı bulunan kamu çalışanları görevlerinden uzaklaştırılacak. Uzaklaştırmalar için ilgili kurumların teklifi ve bakanların onayı yeterli olacak. Buna göre, TSK'da çalışan bir personel, ilgili Kuvvet Komutanı'nın teklifi, Genelkurmay Başkanının yazısı ve Milli Savunma Bakanının onayıyla görevden uzaklaştırılabilecek. Jandarma personelinin görevine, Jandarma Genel Komutanının teklifi ve İçişleri Bakanının onayıyla, Sahil Güvenlik personelinin görevine Sahil Güvenlik Komutanının teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayıyla son verilecek. Milli Savunma Bakanına çalışan bir personelin iş ilişiği ise Bakanın onayıyla bitirilecek. YÖK'te çalışan memurlar da YÖK Başkanının teklifiyle oluşturulan kurulun kararıyla görevinden çıkarılacak. Mahalli idarelerde görev yapan personellerse, valinin başkanlığında toplanan ve vali tarafından belirlenen kurulun teklifi ve İçişleri Bakanının onayıyla kamu görevinden uzaklaştırılacak.



BİR DAHA İSTİHDAM EDİLEMEYECEKLER


Görevlerine son verilen kamu personeli, bir daha kamuda istihdam edilemeyecek ve doğrudan veya dolaylı olarak görev alamayacak. Ayrıca bu kişilerin sorumluluklarında bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş olacak. Bu görevleri yürüttüğü halde kamu görevlisi olmayanlar hakkında da aynı hükümler uygulanacak.



ÖZEL GÜVENLİKÇİ OLAMAYACAKLAR


Görevlerine son verilen tüm personelin, silah ruhsatlarıyla pilot lisansları iptal edilecek. Ayrıca bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak. Kamu görevi sona erdirilen personele ait kadro ve pozisyonlara ise, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve diğer mevzuattaki kısıtlamalara tabi olmaksızın Bakanlar Kurulunca belirlenecek sayıda kadro ve pozisyon için atama yapılabilecek.



Şüpheli görüşmeler kaydedilebilecek


Terör suçundan yakalanan tutukluların avukatlarıyla yaptıkları görüşmelerde toplum güvenliğinin tehdit edildiği veya terör olaylarının yönlendirildiği belirlenirse savcı kararıyla, görüşmeler sesli veya görüntülü olarak kaydedilebilecek. Görüşmeyi izlemek için bir görevli hazır bulunabilecek ve kişilerin birbilerine verdikleri belge veya belge örnekleri, dosyalar ve aralarındaki konuşmalara ilişkin tuttukları kayıtlara el konulabilecek. Görüşmelerin gün ve saatleri sınırlandırılabilecek.



SAVCI AVUKATI DEĞİŞTİREBİLECEK


Görüşmelerin şüphelenilen nedenlerle yapıldığı belirlenirse görüşmeye derhal son verilecek ve bu konuda tutanak tutulacak. Tutuklu hakkında tutanak tutulursa, Cumhuriyet savcısının istemiyle tutuklunun avukatlarıyla görüşmesi sulh ceza hakimliğince yasaklanabilecek. Yasak kararının ardından yeni bir avukat için Baro'ya başvurulacak. Baro tarafından bildirilen avukatın değiştirilmesi Cumhuriyet savcısı tarafından istenebilecek.



SADECE YAKINLAR


Tutuklular, belgelendirilmesi koşuluyla sadece eşi, ikinci dereceye kadar kan ve birinci derece kayın hısımları ile vasisi veya kayyımı tarafından ziyaret edilebilecek. Adalet Bakanlığı ile Cumhuriyet başsavcılığının yetkileri saklı kalacak.



AÇIK İSİM YER ALMAYACAK


Tutukluların bulunduğu cezaevlerinde görevli çalışanlar, düzenledikleri tutanaklara açık adreslerini değil sicil numaralarını yazacaklar. Tutanağı hazırlayan görevlilerin ifadesine başvurulması gerektiğinde ise çağrı kağıdı iş yerlerine gönderilecek.



Gözaltı süresi 30 güne çıktı


TCK'ya göre 48 saat olan gözaltı süresi kararnameyle yeniden düzenlendi. Terörle mücadele kapsamına giren suçlardan dolayı yakalanan şüphelilerin gözaltı süresi OHAL devam ettiği sürece 30 güne çıkarıldı. Yakalanan kişilerin asker olması durumunda, şüpheli asker kolluk görevlilerine teslim edilecek. Ayrıca soruşturmalar kapsamında görev ve unvan ayrımı yapılmaksızın kamu görevlileri de dahil olmak üzere bütün şüpheli, mağdur ve tanık ifadeleri adli kolluk görevlileri tarafından da alınabilecek. Askerler hakkında verilen tutuklama kararları ceza infaz kurumlarında yerine getirilecek.



Şehit ve gazilere aylık


15 Temmuz'daki kanlı darbe girişimi sırasında şehit olan veya yaralanan sivillere de 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık bağlanacak. Aylıkların belirlenmesinde ilgili kanun hükümleri esas alınacak. Kanunun sağladığı diğer haklara da sahip olabilecekler. Şehit olanların eşleri ve çocuklarına bağlanacak aylığın toplam tutarı malulün ya da ölenin kendisine bağlanacak aylıktan az olamayacak. Yaralananlara ayrıca tazminat verilecek. Şehit ve yaralıların Emekli Sandığı'ndan alacakları ikramiyler de düzenlenecek ve en yüksek devlet memurunun aldığından 115 kat olmamak kaydıyla ödenecek.



Öğrenci
mağdur edilmeyecek


OHAL kapsammında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'yle FETÖ'ye ait olduğu veya bağlantısı olduğu belirlenen 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. Bu üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler de mağdur edilmeyecek ve YÖK tarafından devlet veya vakıf üniversitelerine yerleştirilecekler. Bu öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam edecekler. Öğrencilerin başlayacak tercih maratonu için yayınlanan kılavuzlar da yeniden hazırlanacak. Bu nedenle ÖSYM'nin tercih süresini uzatması bekleniyor.



Kapatılan üniversiteler:


* Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)


* Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)


* Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)


* Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)


* Fatih Üniversitesi (İstanbul)


* Melikşah Üniversitesi (Kayseri)


* Mevlana Üniversitesi (Konya)


* Şifa Üniversitesi (İzmir)


* Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)


* Zirve Üniversitesi (Gaziantep)


* Kanuni Üniversitesi (Adana)


* İzmir Üniversitesi (İzmir)


* Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)


* Gediz Üniversitesi (İzmir)


* Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)



138 bin çocuk nakil olacak


OHAL Kararnamesiyle kapatılan bin 43 özel okulda okuyan öğrencilerin mağdur olmaması için Milli eğitim Bakanlığı çalışma başlattı. Bu okullarda, okul öncesi, ilk okul ve ortaokulda eğitim gören 138 bin öğrenci, Bakanlık tarafından başka kontenjana bakılmaksızın okullara nakledilecek. Adrese dayalı yapılacak nakillerde ise lise öğrencilerinin taban puanlarına bakılacak. Kapanan okulunun muadili bir lise bulamayan öğrenci de lise türünü değiştirebilecek.



MÜHİMMAT VE KAMUFLAJ ÇIKTI!




Soruşturmalar kapsamında FETÖ'nün yurt ve okullarında arama yapan polislerin buldukları düşündürdü. Karabük'te bir öğrenci yurdunun eski binasında yapılan aramada çok sayıda kitap ve boş iki mühimmat sandığı ele geçirildi. Kitaplara ve mühimmat sandıklarına el konulmasının ardından mühürlenen binanın önünde polis ekipleri de önlem aldı. Ankara'nın Kazan ilçesinde de FETÖ'ye bağlı okullarda yapılan aramarda 15 askeri üniforma bulundu. Bir poşete konularak depoya kaldırılan üniformalara emniyet güçleri tarafından el konuldu. Okulda görevli personel, müsamere için kullanıldığını iddia ettiği kıyafetlerin ilkokul çocukları için uygun olmadığı belirtildi. Polis, kıyafetlerin 4. Ana jet Üssü'nden kaçan askerlere mi, yoksa darbenin başarılı olması halinde başka bir amaç için mi kullanılmak istendiğini araştırıyor.



Başka hastanelere gönderilecekler


OHAL Kararnamesiyle kapatılan sağlık kurumlarında kalan hastalar da mağdur edilmeyecek. Bunun için gerekli tüm tedbirleri aldığını açıklayan Sağlık Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada OHAL kapsamında alınan tedbirlere ilişkin Kanun Hükmünde Kararname gereği, bazı özel sağlık kurum ve kuruluşlarının hazineye devir işlemlerinin başlatıldığı belirtildi. Bu kurumlardan sağlık hizmeti alan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirlerin alındığı belirtilen açıklamada, “Söz konusu hastanelerde tedavi altında olan hastalarımızın kamu hastanelerine nakilleri devam etmektedir" bilgisi verildi.  ANKARA- aa


#FETÖ
#OHAL
8 yıl önce