|

Komutanı ‘terörist’ diye öldüreceklerdi

FETÖ, Van'da darbe girişimini engellemeye çalışan Korgeneral İsmail Metin Temel’i “terörist” diye öldürmeyi planlanladı. Komutanın güzergahı değiştirmesi hainlerin planını bozdu, infaz timi yakalandı

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/07/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:43 - 26/07/2016 Salı
Yeni Şafak

Van'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili soruşturmada, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel'in darbeciler tarafından “terörist” diye öldürülmesinin planlandığı ortaya çıktı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyasında ilçe sınırları içinde faaliyet gösteren Özel Kuvvetler Harekat Üssü Komutanlığında Özel Kuvvetler Harekat Komutanı olarak görev yapan Tuğgeneral Semih Terzi'nin darbeye iştirak etmek amacıyla Ankara'ya gittiği ve Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmeye çalıştığı sırada bir astsubay tarafından öldürüldüğü belirtildi.



GÜZERGAH DEĞİŞTİ PLAN SUYA DÜŞTÜ


Soruşturma dosyasında yer verilen tespitlere göre, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nın sorumluluk bölgesindeki Van, Siirt, Hakkari ve Şırnak'ta darbe hazırlığı yapan FETÖ, buna karşı çıkan Korgeneral Temel'i öldürmesi için 8 kişilik özel tim görevlendirdi. Binbaşı İsmail Çevik komutasındaki 8 kişilik özel kuvvet timi, Tuğgeneral Terzi'nin talimatıyla Hakkari'den Siirt'e gitmesi beklenen Korgeneral Temel'i “terörist” diye öldürme planı yaptı. Hainler, Korgeneral Temel'i, Genelkurmay Başkanlığı'nca uçuşların yasaklanmasına rağmen helikopterle uçmasında bir sakınca olmadığını bildirerek özel timin beklediği Siirt'e gönderdi. Darbeci askerlerin planı, komutanın havada kararını değiştirerek Van'a gitmesiyle bozuldu.



HAİNLERİ ETKİSİZ HALE GETİRİN


Suikast timi, “10049” kuyruk numaralı “Skorsky” tipi helikopterle Temel'in peşinden Van'a geldi. Uzun namlulu silahlar ve susturucu takılan tabancalar taşıyan askerleri helikopter pistinde gören bir grup asker duruma müdahale etti. Korgeneral Temel'in, “Bu hainleri etkisiz hale getirin” talimatı verdiği askerlerin kendilerine operasyon için hazırlandığı fark eden darbeciler, geldikleri helikopterle havalandı. Aralarında Binbaşı İsmail Çevik'in de bulunduğu 8 kişilik tim, Şırnak'ın Silopi ilçesine indikleri sırada gözaltına alındı.



SUİKAST EMRİ TERZİ'DEN


Binbaşı İsmail Çevik ifadesinde, Ankara'da öldürülen Tuğgeneral Semih Terzi'nin, kendilerine, terör örgütüne yardım eden, bilgi sızdıran bir generalin öldürülmesi talimatını verdiğini ancak ismini iletmediğini ileri sürdü. Çevik, “Komutanın Siirt'e gideceğini söyleyerek tim ayarlanmasını istedi. Siirt'e giderken telefonuma mesaj geldi ve komutanın Van'a gittiği iletildi. Komutan, Van'da 'Murat' ismindeki albayın bizi karşılayacağını söyledi. Van'a inerken askerler neden geldiğimizi sordu. Biz de hasta için geldiğimizi söyledik ve olayı geçiştirerek geri döndük. Darbeden haberimiz yoktu. Darbe teşebbüsünde kullanıldığımızı sonradan öğrendik” dedi. Korgeneral İsmaiil Metin Temel'e suikastten sonra "PKK'lılara yardım yapıyormuş" iftirasının atılacağı öğrendi.



İşbirliği yapan albay tutuklandı


Darbeci askerlerle iş birliği yaptığı ve Binbaşı Çevik'e gittiği illerde yardım ettiği gerekçesiyle Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda görevli Kurmay Albay Murat Temiz de Van'da düzenlenen operasyonda “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzene karşı durmak ve FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olmak” suçundan tutuklandı.


Soruşturma dosyasında 8 askerden oluşan timin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından uçuş yapılmamasına ilişkin emre rağmen helikopterle hareket ettikleri ve yanlarında uzun namlulu silahlar, susturucu takılı suikast tipi tabancalar bulunduğu belirtilerek, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü tarafından verilen emir ve talimat üzerine Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı İsmail Metin Temel'e yönelik suikast girişimi söz konusudur. Bu girişim sırasında Binbaşı İsmail Çevik, Kurmay Albay Murat Temiz ile iştirak birliği içinde hareket etmiştir” ifadelerine yer verildi.



#İsmail Metin Temel
#FETÖ
8 yıl önce