|

Krediler tehlikede

Financial Times'a göre, hükümete olan kuşku ve faizlerin yüksek seyretmesi yüzünden IMF ve Dünya Bankası Türkiye'ye vermeyi taahhüt ettikleri kredilerin tamamını iptal edebilir.

s
00:00 - 7/07/2001 Cumartesi
Güncelleme: 14:24 - 15/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Krediler tehlikede
Krediler tehlikede

Dünya ekonomi çevrelerinin önde gelen yayın organı olan İngiliz The Financial Times gazetesi, hükümete olan kuşku ve faizlerin yüksek seyretmesinin tehlikeli olduğunu vurgulayarak IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'ye vermeyi taahhüt ettiği kredilerin tamamını iptal edebileceğini iddia etti.

Gazetenin önceki günkü nüshasında Claus Hulverscheid imzasıyla yayınlanan haberde, bu tehlikeye işaret edilirken Türkiye'deki faiz oranlarının yüksekliği gerekçe gösterildi.

Financial Times, Türkiye'de faizlerin kısa süre içinde düşürülmemesi halinde, IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'yi ekonomik krizden kurtarmak için hazırladıkları "kurtarma paketi"nde düzeltmeler yapabileceğini, hatta kredi paketinin tamamen iptal edilebileceğini yazdı. Gazete, IMF'ye yakın kaynakların, Türkiye'yle ilgili hazırlanan bir raporu gazeteye sızdırdıklarını belirtti.

Yüksek faizler tehlikeli

Financial Times'ın bu rapora dayanarak verdiği habere göre şu anda yüzde 90'lar seviyesinde olan iç borçlanma faizleri IMF'nin öngörüsünün üçte bir üzerinde. Habere göre IMF, Türkiye'de yükselen faizlerin yanı sıra hükümetin yatırımcılar nezdinde güven sağlayamamasından da sıkıntı duyuyor. Habere göre IMF, yatırımcıların Başbakan Bülent Ecevit liderliğindeki hükümetin Türkiye'deki yolsuzlukları ve finansal problemleri çözebileceğinden kuşku duyduğunu düşünüyor.

Konuyla ilgili gazeteye görüşlerini aktaran Almanya Maliye Bakan Yardımcısı Caio Koch-Weser ise, G-7 ülkelerinin programı aynı ölçüde desteklemediğini belirtti. Özellikle İngiltere'nin tereddütleri bulunduğunu kaydeden Koch-Weser, programdaki faiz ve büyüme hedeflerinin İngiltere tarafından gerçekçi bulunmadığını söyledi.

Derviş üzülmesin, amaç korkutmak!

Gazete yazısının "IMF reformları destekliyor" ara başlığını attığı son bölümünde de Almanya Maliye Bakan Yardımcısı Caio Koch-Weser'in "Almanya IMF'nin Türkiye programına eskisi gibi arka çıkıyor" sözlerini ön plana çıkarmış. Bu desteğin daha çok kısa bir zamanda ekonomik reform yönünde önemli adımlar atan Derviş'e yönelik olduğunu belirten Financial Times, G-7 çevresinden, "Derviş üzülmesin, durdurulan ödemeler Ankara hükümetine baskı yapmak ve koalisyon ortaklarının reform isteğini harekete geçirmek içindi" şeklinde mesajlar geldiğini kaydediyor.

IMF'den kredi için dört ödev

Hükümet ile IMF yetkilileri arasında dün akşama kadar süren pazarlıklardan sonra IMF ertelediği krediyi açmak için dün akşam saatlerinde hükümete 4 şart öne sürdü. IMF sözcüsü, '' IMF Başkanı Köhler'in daha önce dile getirdiği ihtiyaçları karşılayacak yöndeki adımların atılmasını bekliyoruz'' dedi.

Yüksek seyreden faizler hemen düşürülsün

Kamu bankaları ile ilgili düzenlemeler yenilensin

Telekom yönetimi yeniden belirlensin

Siyaset ekonomiden tamamen çekilsin

23 yıl önce