|

Kırmızı gruba sıkı denetim

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, işletme güvenliği açısından riskli madenlerdeki denetimleri sıkılaştırıyor. Bakanlık, maden sahalarını “kırmızı”, “sarı” ve “mavi” olmak üzere 3 gruba ayırdı. Sınıflandırmada kömür madenleri ile istanbul’da yeralan Cebeci ocak alanı ‘kırmızı’ grup olarak belirlendi. En yüksek risk anlamına gelen kırmızı sınıfında yeralan maden ocakları Bakanlık tarafından yılda 4 kez denetlenecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:21 - 16/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden denetimlerini sil baştan ele alıyor.
​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden denetimlerini sil baştan ele alıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden denetimlerini sil baştan ele alıyor. Bakan Berat Albayrak’ın “İşletme güvenliği sağlanamamış madencilik faaliyetlerine sıfır tolerans” sloganı ile duyurduğu yeni modelle atılan ilk adım, madencilikte güvenlik tedbirleri oldu. Bu kapsamda Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından madenler işletme güvenliği açısından barındırdığı tehlike büyüklüklerine göre sınıflara ayrıldı.

Yılda en az bir kez denetlenmesi gereken madenler yeni dönemde risk büyüklüklerine göre “Yılda 1 kez, 2 kez ve 4 kez” denetlenecek. MİGEM’in “Maden Sahalarında Risk Yönetimi” ile başlatılan uygulamada maden işletmecileri daha sıkı bir denetimden geçirilecekler.

RİSKE GÖRE RENKLENDİRME

Çalışma ile maden sahaları risk ve üretim büyüklüğüne göre “kırmızı”, “sarı” ve “mavi”, şeklinde 3 gruba ayırılacak. İşletme güvenliği açısından en riskli görülen madenler “kırmızı” grupta toplanacak. Bu gruptaki maden ocaklarının yılda en az 1 olan denetim sıklığı, yılda 4 defaya çıkarıldı. “Sarı” gruptaki ocaklar yılda 2 kez, “mavi” gruptaki maden ocakları ise en tehlikesiz olarak kabul edilip, yılda 1 kez denetime tabi tutulacak. 134 yeraltı kömür, 139 metalik maden ve 70 de açık ocaklar olmak üzere 343 ocak kırmızı grupta kabul edildi.

CEBECİ KIRMIZI GRUPTA

Yetkililer uygulamanın hedefinde özellikle kazalarla gündeme gelen maden ocaklarının olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma ile kömür ve yılda 100 bin tondan fazla üretim yapan metal maden ocaklarının “kırmızı” grup olarak nitelendirildi. Yılda 500 bin tondan fazla üretim yapan açık kömür ve metalik maden ocakları ile İscehisar bölgesi mermer ocaklarının yanı sıra İstanbul Cebeci bölgesi agrega ocakları da yılda 4 kez denetlenecek kırmızı grup içinde yer aldı.

#Kırmızı Grup
#Maden
#Denetim
7 yıl önce