|

Kutsal topraklarda enfeksiyona dikkat

Hac ibadetini yerine getirmek isteyen 80 bin Türk, kutsal topraklara gitmek için gün sayıyor. 31 Temmuz'da yola çıkacak ilk kafilenin yolculuğu öncesi uzmanlar, hastalık riskine karşı uyardı. Uzm. Dr. Fulya Gürkan, Hac’da en yaygın görülen hastalığın akciğer enfeksiyonu olduğunu, buna neden olan klimadan uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:04 - 27/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Kutsal topraklarda enfeksiyona dikkat
Kutsal topraklarda enfeksiyona dikkat

Dünya Müslümanlarını biraraya getiren Hac farizası için Türkiye’den ilk kafile 31 Temmuz’da yola çıkacak. Bu yıl Suudi yetkililer ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokol ile 80 bin Türk kutsal topraklara gidecek. Kafilelerin gidişi öncesi hacı adaylarına tavsiyelerde bulunan Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doktor Fulya Gürkan, bulaşıcı hastalık riskine karşı dikkatli olunması, aşırı sıcaklardan ve klimadan uzak durulması uyarısında bulundu. Gürkan, “Vücudun direnç kazanması için bol su ve sebze tüketilmeli” dedi.

BOL SIVI TÜKETİN

Aşıların eksiksiz yapılması gerektiğini vurgulayan Gürkan, Suudi Arabistan’da akciğer hastalarını bekleyen en önemli problemlerin, solunum yolu enfeksiyonları, hava değişikliği, sıcak ve nemli hava, klimalar, tozlu ortam ve alerjenler olduğunu belirterek, “Hac sırasında görülen ve hastaneye yatışı gerektiren enfeksiyonların yüzde 40 kadarı zatürree hastalığı nedeniyle olmaktadır. Zatürree, Suudi Arabistan’da hastane yatışlarının başlıca nedenidir ve bu zatürreenin de başlıca nedeni pnömokok isimli bakteridir. Hac ve umrede, Suudi Arabistan üç zorunlu aşı istemektedir. Menenjit, çocuk felci ve sarı humma aşısı. Menenjit aşısı tüm hacılarda zorunlu iken, çocuk felci ve sarı humma aşısı sadece riskli bölgelerden gelenler için zorunludur. Akciğer hastalığı olanların mevsimsel influenza (grip aşısı) ve pnömokok (zatüre aşısı) da yaptırmaları önerilmektedir” dedi.

KOAH’LI HASTALARA UYARI

Isı değişikliklerine dikkat edilmesi uyarısında bulunan Gürkan, “Klima hastalığı olarak bilinen Legionella zatürresi bazen çok ağır seyreder ve ölümlere neden olabilir. Astım, kronik bronşit ve KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), daha çok sonbahar ve kış döneminde enfeksiyonlar nedeniyle kötüleşen bir hastalık olmasına rağmen, yaz mevsiminde de yükselen nem oranı, viral efeksiyonlar bu hastaların durumunu kötüleştirebilir. Astım ve KOAH’lı hastalar bu nedenle nefes darlığında artış hissedebilir. Artan nem oranı; aşırı terleme, sıvı kaybı, tansiyon yükselmesi ve göğüste sıkışma hissinin artmasına neden olur. Aşırı sıcak havalarda, astım ve KOAH’lı hastalar özellikle saat 12.00 ve 17.00 arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunmamalı” tavsiyesinde bulundu.

İlaçlarınızı yanınızda taşıyın

Hacı adaylarının sürekli kullandığı ilaçları yanına alması gerektiğini belirten Gürkan, “Astımlı hastalarda tüm bu nedenlere ilave olarak alerjenler de astım atağını tetikleyebilir. Ev tozu akarı alerjisi bulunan astımlı hastalarımız giderken yanlarında antialerjik yatak ve yastık kılıflarını götürmelerini, halı kaplı otellerde kalmamalarını öneriyoruz” diye konuştu.

#Türkiye
#Hac
7 yıl önce