|

Libor tazminatı yolda

Libor skandalı, mağdur müşterilerin bankalara tazminat davası açmasıyla yeni boyuta taşınıyor. Barclays, Royal Bank, UBS AG gibi dev bankalar, haksız kazanç elde ederek zarara uğrattıkları müşterilerine milyarlarca dolar tazminat ödeyebilir

.
00:00 - 27/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 00:01 - 27/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Libor tazminatı yolda
Libor tazminatı yolda

RBS, Barclays ve UBS gibi bankaların, küresel mali kriz öncesinde yapay olarak Libor oranlarını düşük tutmalarına ilişkin skandalda, bankalar hakkındaki iddialar ve incelemelere bir yenisi eklenerek Libor skandalı yeni bir boyut kazanmak üzere. Wall Street Journal''in haberine göre, dünyada bankaların faiz oranlarını manipüle etmeleri üzerine zarara uğradıklarını iddia eden 30 kadar kişi ve yatırımcı kurum bankaları dava etti. İlgili kişiler skandalın yaşandığı tarihlerde faiz oranlarında oynamalar nedeniyle mağdur oldukları gerekçesiyle dava açacaklar.

İTİRAF ETMİŞLERDİ

Barclays PLC, Royal Bank of Scotland Group PLC, UBS AG gibi bankalar hakkında soruşturmalar devam ederken, ilgili bankalar, faiz oranları ile oynadığı ve haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle zarara uğrayanı kişilere milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalabilirler. Bankaya yakın sektör uzmanları, UBS''in kendisi ile iş yapan aracı kurumlar vasıtasıyla bankalar arası faiz oranlarını manipüle ettiğini kabul etmesini bu eylemlerden zarar gören kişilere bir hak yarattığı iddiasında. İlgili bankaların Libor manipülasyonu sayesinde, fazla kredi kartı ile bireysel kredi faizi ödeyen ve mevduat kredisi alan tüketiciler zararlarının karşılanması için büyük miktarlarda tazminatları içeren davalar açabilecek. Davaya hazırlananlar kredi kartı faizleri ve bireysel kredileri kullandıkları dönemlerde yapılan manipülasyonlar nedeniyle zarar uğradıklarını belirtiyorlar.

YÜKLÜ TAZMİNATLAR GELEBİLİR

Suçlanan 16 bankanın avukatları ise, ilgili şikayetlerin hukuki bir gerekçesi olmadığını söyleseler de Amerika''da ilgili davalara bakan savcıların gerekli soruşma için izin alma niyetinde oldukları belirtildi. Bankaların usulsüz piyasa faaliyetleri ve manipülasyonları nedeniyle zarara uğrayan binlerce hatta milyonlarca kişinin tazminat davası açabilmesi için emsal oluşturabileceği ifade ediliyor. Amerika''daki finans uzmanları ve bazı hukukçular Libor skandalının daha da derineleşerek küçük ve orta büyülükteki yatırımcıların tazminat taleplerine sahne olabileceğini ifade ediyorlar.


11 yıl önce