|

Manş’ı geçen ilk Türk engelli kadın

Engelli Çilem Çelik, İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi’ni yüzerek geçti. Çelik, bu başarısıyla Manş’ı geçen ilk Türk engelli kadın oldu. Çelik'in yeni hedefi ise Cebelitarık Boğazı'nı yüzerek geçmek.

Yeni Şafak
04:00 - 5/08/2015 mercredi
Güncelleme: 20:51 - 4/08/2015 mardi
Yeni Şafak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü lisanslı yüzücülerinden 47 yaşındaki engelli Çilem Çelik, 6 kadın sporcudan oluşan Türk takımıyla İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi'ni yüzerek geçti. Çelik, bu başarısıyla Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk engelli kadın oldu. Yüzmeye nasıl başladığını anlatan Çelik, bebekliğinde geçirdiği çocuk felci nedeniyle bacağında sakatlık yaşadığını, 7 yaşından itibaren suya girmeye başladığını söyledi. Bunun üzerine denizde yüzmeye başladığını ve 2008'e kadar amatörce yüzdüğünü ifade eden Çelik, 2012'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'ne alındığını ifade etti.



TÜRK KADINININ GÜCÜ


Çelik, Manş geçişiyle ilgili olarak “Takım içinde bir engelli olması ve Türkiye'den hiçbir engellinin orada yüzmemesi hoşuma gitti. Manş Denizi yüzücülerin Everest'idir, yüzücüler illa ki orada yüzmek ister. Biraz zorlu ve soğuk bir parkur. Yarış 16 saat sürdü. 6 kişilik ekiptik ve 3'er kere denize girdik. Benim için Manş mükemmeldi. Türk takımı olarak yarıştık. Türk kadınlarının gücünü göstermek için yarıştık” dedi.



HEDEF CEBELİTARIK


Kuş bakışı 35 kilometre olan mesafeyi gelgitler ve değişken akıntılar nedeniyle S çizerek yüzdüklerini belirten Çelik, bunun da mesafeyi 70 kilometreye çıkardığını aktardı. Manş Denizi'nde yüzmenin bir yarış değil, sporcular için bir başarı kriteri olduğunu söyleyen Çelik, “Bundan sonraki hedefim dünyanın öbür ucundaki boğazları da geçmek. Cebelitarık Boğazı'nda yüzmeyi çok istiyorum” diye konuştu.


#Çilem Çelik
#Manş Denizi
#Engelli Çilem Çelik
il y a 9 ans