|

MLKP'nin siyasi kanadı

Terör savcılığının yürüttüğü MLKP soruşturmasında Figen Yüksekdağ’ın da yer aldığı ortaya çıktı. Soruşturmada, Yüksekdağ’ın daha önce liderliğini yaptığı ESP'nin, MLKP’nin siyasi kanadı olduğu tespiti yer aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 08:19 - 2/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen terör örgütü MLKP'ye yönelik soruşturma dosyasına Yeni Şafak ulaştı. Dosyada aralarında Ali Haydar Akdeniz'in de bulunduğu 21 şüpheli yer alırken, 15' isim tutuklu bulunuyor. Şüphelilere, 'silahlı örgüt üyesi olma', 'terör örgütü propagandasında bulunma', gibi suçlamalar yöneltiliyor. Dosyada MLKP terör örgütünün kuruluşu ve Türkiye'deki faaliyetleri ayrıntılı olarak yer alırken, örgütün amacının ise, ülkede bulunan mevcut anayasal düzeni silahlı halk savaşı yoluyla yıkarak yerine Marksist Leninist ilkeler doğrultusunda komünist bir yönetim kurma olduğu belirtildi. Soruşturma dosyasında terör örgütünden HDP'ye transfer olan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da yer alıyor.



PARTİ ADIYLA ÖRGÜT FAALİYETİ


MLKP'nin 2002 yılından itibaren çok sayıda eylem gerçekleştirdiği, 2006 yılının eylül ayında örgütün üst kadrosuna yönelik yapılan operasyondan sonra örgütün eylemlerinde yavaşlama olduğu kaydedildi. 2009 yılından sonra ise örgütün eylemlerinde hızlanma olduğu tespitinde bulunulurken örgütün, siyasi kanadı olan Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) yapılanmasına hız kazandırdığı ifade edildi. ESP'nin parti teşkilatlanmasının gerçekleştirdiği eylemlerin başında MLKP ve PKK/KCK terör örgütlerine yönelik yapılan operasyonları protesto ettiklerine dikkat çekildi.



PARTİ FLAMASIYLA KATILDILAR


MLKP'nin 20. kuruluş yıl dönümüne örgüt üyelerinin ESP flamalarıyla katıldığı tespit edildi. Soruşturmada yer alan şüphelilerin MLKP terör örgütü üyelerinden vefat eden Yasemin Çiftçi, Hasan Ocak gibi isimlerin ölüm yıldönümlerinde anma programları düzenlediği, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde yapılan Kalekol'ları protesto etme gibi çok sayıda eylemde terör örgütü MLKP'nin propagandasını gerçekleştirdikleri kaydedildi.



YÜKSEKDAĞ SAHİPLENDİ


HDP Eş başkanı Figen Yüksekdağ'ın ESP Genel Başkanlığını yaptığı süre içerisinde, örgüt üyesi Yasemin Çiftçi'nin mezarı başında yapılan anma törenine katıldığı ve konuşma yaptığı belirtildi. Soruşturma dosyasında, Yüksekdağ'ın Çiftçi hakkında 'yoldaş' dediği ve 2012 yılında Sancaktepe'de sırtındaki zaman ayarlı bombanın patlaması sonucu ölen Yasemin Çiftçi'yi sahiplendiği ifade edildi.



İNTERNET ÖRGÜTLENMESİ


Ezilenlerin Sosyalist Partisi, terör örgütü MLKP'nin açık alan yapılanması olduğu tespiti yer alan dosyada, MLKP'nin fikir ve ideolojilerini 'www.etha.com.tr', 'www. atilimhaber.com.tr' gibi internet sitelerinden örgütün tabanına yaydıkları tespitinde bulunuldu. Örgüt üyelerinin 1 Mayıs 2014 tarihinde İşçi Bayramı'nı Taksim'de yasa dışı olmasına rağmen kutlamaya çalıştıkları, kamu binalarına ve polis otolarına zarar verdikleri kaydedildi. Güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen, Molotof kokteyli, taş, havai fişek, ses bombası gibi ekipmanlarla polislere karşı geldikleri belirtildi.



ESP eşittir terör örgütü


Dosyada gizli tanık ifadelerine de yer aldı. Soruşturma kapsamında ifade veren gizli tanık Ramazan B., MLKP'nin eleman teminini sağlamak için legal gibi gözüken ancak legal olmayan basın kuruluşları ve çeşitli kurumları kullandığını belirtti. Gizli tanık, “Ezilenlerin Sosyalist Partisi demek aslında MLKP demektir" dedi. Gizli tanık Deniz G. ise “Gezi'de ESP adına tüm sorumluluk ve eylem kararları Erdal Demirhan ve Hüseyin Şahin tarafından alınıyordu. Bu dönemde ESP'nin Gazi ilçe bürosunda molotof kokteylini kimin hazırlayacağı, kimlerin hangi görevlerde bulunacağı ve polise nasıl saldırılacağı planlanıyordu" dedi.



#Figen Yüksekdağ
#MLKP
8 yıl önce