|

Morgan Stanley: Ekonominiz dünyaya göre hızlı toparlanıyor

Morgan Stanley'in raporunda Türkiye ekonomisinin dünya ile kıyaslandığında hızlı bir toparlanma gösterdiği belirtildi. ABD'li yatırım bankası, Türkiye'nin 2011 yılı büyümeye yönelik beklentilerini ise yukarı yönlü olarak öngördü

00:00 - 23/11/2010 Salı
Güncelleme: 00:07 - 23/11/2010 Salı
Yeni Şafak
Morgan Stanley: Ekonominiz  dünyaya göre hızlı top
Morgan Stanley: Ekonominiz dünyaya göre hızlı top

Türkiye'de ekonominin 2009 yılında yüzde 4.7 oranında gerilediğini hatırlatan Morgan Stanley, bundan sonra yaşanan toparlanmanın diğer dünya ülkelerine göre çok hızlı olduğunu belirtti. GSYİH'nın 2010 yılında yüzde 7 oranında ve 2011 yılında yüzde 4.2 oranında artacağını öngören Morgan Stanley, büyüme beklentisine yönelik risklerin ise yukarı yönlü olduğunu öngördü. Büyümenin geniş bir alana yayıldığını belirten MS, iç talep, para politikalarının genişlemeci yapısı ve yatırım döngüsünün büyümede etkil olduğunu belirtti.

BÜYÜMEYİ İÇ TALEP YÖNLENDİRİYOR

Tüketici kredilerindeki hızlı artışa da dikkat çekildi. Türk ekonomisinin 2009 yılında yüzde 4.7 daralmasına karşın, beklenenden hızlı bir toparlanma gösterdiğini belirten Morgan Stanley, ekonominin bu yıl yüzde 7 ve 2011'de yüzde 4.2 büyümesini beklediklerini bildirdi. Ancak büyümeye yönelik risklerin yukarı yönlü olduğunu ifade eden Morgan Stanley, şu ana kadar büyümenin geniş tabanlı ancak genişlemeci para politikası desteğindeki iç talep tarafından yönlendirilir olduğunu da da vurguladı.


Merkez Bankası 2011'de 150 puan faiz arttırımına gidebilir

TCMB'nin politika faizinin düşük olduğunu ancak, ekonmomiki aşırı ısınma işaretleri vermeden önce normalleştirilmesi gerektiğini savunan Morgan Stanley, TCMB'nin faiz artırımına 2011 4. çeyrekte başlamasını ve toplam 150 baz puanlık faiz artırımı yapmasını, bu faiz artırımına 2012'de 100 baz puan ile devam etmesini beklediklerini ifade etti. MS ayrıca, politika faizi artırımı başlayana kadar TMBC'nin zorunlu karşılık oranlarında artırım yapmasını beklediklerini belirtti.



13 yıl önce