|

Moskova'dan 1 milyar dolarlık satılık elmas

Rusya Hükümeti geçen yıl dünyanın en büyük işlenmemiş elmas üreticisi olan ZAO Alrosa'dan aldığı 1 milyar dolarlık elması satacak

00:00 - 30/08/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:42 - 29/08/2010 Pazar
Yeni Şafak
Moskova'dan 1 milyar  dolarlık satılık elmas
Moskova'dan 1 milyar dolarlık satılık elmas

Rusya Maliye Bakanı Alexei Kudrin, geçen yıl devlet rezervine ekledikleri 1 milyar dolarlık elması satma yönünde baskı gördüklerini söyledi. Kudrin, “Şu anda bize yapılan teklifleri değerlendiriyoruz” dedi. Moskova hükümeti, değerli taşları, 2008'de baş gösteren küresel finansal kriz, mücevher satışlarını etkilediği için zor günler geçiren devlet kontrolündeki Alsora şirketine destek vermek için satın almıştı.

YÜZDE 15'TEN FAZLA KÂRI VAR

Alrosa'nın CEO'su Fyodor Andreev, Rusya'nın, elmas fiyatlarının yeniden yükselmesinin ardından, elindeki değerli taşlardan yüzde 15 ile 18 arasında bir kâr ettiğini söyledi. Andreev, Rusya Merkez Bankası'nın altın ve değerli taş rezervlerinin saklandığı yer olan Gokhran'da yetkililerin elmasları tek başlarına satmayı ya da Alrosa'ya bir tür takas teklifinde bulunmayı seçebileceğini de sözlerine ekledi. İşlenmemiş elmasın fiyatı, bu yıl De Beers gibi üreticilerin üretimi azaltmaları ve elmas satıcılarının stoklarını yenilemesinin ardından yükseldi.


14 yıl önce