|

Mülteci paniği

Suriye krizine çözüm bulma konusunda ayak direten Avrupa, mülteci meselesi söz konusu olunca alarma geçiyor. Yeni göç dalgası başlar başlamaz apar topar Ankara’ya gelen Merkel, Avrupa’yı mülteci krizinden kurtarma yükünü de Türkiye’ye yüklemeye çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 02:33 - 9/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Suriye krizine çözüm bulma konusunda ayak direten, Türkiye'nin ve bölgenin kaygılarını hiçe sayan Avrupa, mülteci meselesi söz konusu olunca alarma geçiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'den yeni göç dalgası başlayınca, apar topar Türkiye'ye geldi.



Yaşanan insani dram karşısında çok kötü sınav veren, mültecilere karşı sınırlara tel örgüler çeken, bir şekilde Avrupa'ya ulaşanları geri göndermeye hazırlanan, Ege Denizi'nin mülteci mezarlığına dönmesine zemin hazırlayan ve mültecilere ırkçı bir bakışla tavır alan Avrupa, sorunun çözümünü de Türkiye'ye ihale etmek istiyor. Merkel'in Türkiye ziyaretleri Suriye krizine çözüm arayışı yerine Avrupa'yı bu yeni göç dalgasından kurtarmayı amaçlıyor.



TÜRKİYE BEKÇİLİĞE ZORLANIYOR


Göç krizi büyüdükçe endişesi daha da artan ve Türkiye ile işbirliği yapılması için Avrupa ülkeleri arasında diplomatik mekik dokuyan Merkel, 3 milyar Euro'luk fonu pazarlık malzemesi olarak kullanıp, mültecilerin Türkiye'de kalmasının zeminin oluşturmaya çalışıyor. Böylece, Suriye krizinin en ağır bedelini ödeyen Türkiye'ye yeni bir yük yükleniyor ve Avrupa adına Suriye sınırında bekçilik yapmaya zorlanıyor.



GERİ KABUL ANLAŞMASI TUZAK


Merkel'in dünkü ziyareti, Halep üzerinde rejimin saldırılarının ve Rus hava bombardımanının arttığı ve bölgeden Türkiye'ye 70 binin üzerinde göç dalgasının beklendiği günlerde gerçekleşti. Merkel, 18 Ekim 2015'te İstanbul ziyaretinde verdiği sözlerin ardından sığınmacıların Türkiye'den kontrolsüz çıkışını engelleyecek somut önerileri ve Türkiye'yi destekleyecek projeleri içeren bir dosyayla geldi. Merkel, Ankara'ya gelmeden önce “Mültecilerden payımıza düşeni almalıyız” sözleriyle AB ülkelerine mesaj verirken, Davutoğlu ile yaptığı ortak açıklamalarda ise, mültecilerin Türkiye'de kalmasını sağlayıcı adımlardan bahsetti. Türkiye'nin ise tüm görüşmelerde Geri Kabul Anlaşmasının savaştan kaçan Suriyelileri içermediğini bir kez daha vurgulayarak, AB ülkelerinin yükü paylaşması gerekliliğinin altı çizildi.







MERKEL'İN TÜRKİYE DİPLOMASİSİ


Ülkesine yönelen göç dalgasını engellemek ve terör tehdidi endişesini bertaraf etmek üzere son 4 aydır Türkiye ile AB ülkeleri arasında önemli diplomatik mesai harcayan Merkel, Ekim ayından bu yana Türkiye'yi 3 kez ziyaret etti. 18 Ekim 2015'te Türkiye'yi ziyaret eden ve bu ziyaretinde mülteciler için AB fonlarında bekleyen 3 milyar Euro'nun kullanımı ve Türkiye'nin vizesiz AB seyahatine geçişi için destek sözü veren Merkel, bu ziyaretinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 29 Kasım 2015'de Brüksel'de AB-Türkiye Zirvesi'nde görüştü. 22 Ocak'ta Berlin'de Almanya-Türkiye Hükümetlerarası Toplantısı'na ev sahipliği yapan Merkel, 4 Şubat'ta da Londra'daki Suriye Donörler Toplantısı'nda Davutoğlu ile biraraya geldi. Dünkü görüşmenin ardından iki liderin 18 Şubat'ta Brüksel'de Türkiye-AB zirvesinde görüşmeleri bekleniyor.



KÜLLİYE'DE GÖRÜŞTÜLER


Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de 18 Ekim'de Yıldız Sarayı'nda baş başa görüştükten sonra 16 Kasım'da G-20 zirvesi için geldiği Antalya'da buluştu. Merkel, 30 Kasım 2015'te İklim Değişikliği Zirvesi için bulunduğu Paris'te Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirirken, dün de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan'ı ziyaret etti.



1 BM ve ilgili aktörler nezdinde diplomatik inisiyatif başlatılacak.


2 AFAD ve Almanya yardım heyetleri kuruluşu, Suriyeli mültecilere yardım için birlikte çalışacak.


3 İllegal geçişlere tedbir alınacak.



4 Almanya ve Türkiye, Frontex'in (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) daha etkin çalışması için çaba sarf edecek.


5 Perşembe günü yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda, teşkilatın mülteci akınları konusunda devreye girmesi istenecek.


6 İllegal göçe katılmaya çalışan başka ülkelerin vatandaşlarının geri gönderilmeleri için çalışma yapılacak.


7 AB tarafından alınacak mülteciler konusunda etkin bir mekanizma için çalışılacak.


8 Suriyeli mülteciler için kullanılacak 3 milyar Avroluk fonun kullanımı için derhal harekete geçilecek.


9 Türkiye Göç İdaresi Başkanı, perşembe günü Yunanistan'a gidecek “Geri Kabul Anlaşması” çerçevesinde atılacak adımların ele alacak.


10 Mülteci göçüne sebep olan her türlü barbar yaklaşım, (Suriye rejimi, Rus uçakları, DAEŞ ve PYD'nin saldırıları karşısında birlikte çalışılacak.



Merkel'in iç politika sancısı


Merkel'in mülteci endişesi, Almanya'daki iç politik baskıdan kaynaklanıyor. 2015'te bir milyonun üzerinde mülteciyi kabul eden Merkel'e ülkesinde baskı artıyor. Almanya'nın mülteci politikasından rahatsızlık duyan sağ ve muhafazakâr kesimin eleştirileri, Merkel'in iktidarını zorluyor. Yılbaşı gecesi Köln'de polise ulaşan yüzlerce taciz şikayetinden mültecilerin sorumlu tutulması ve suç işleyen göçmenler iddiaları da Merkel'i zor durumda bırakan ülkesindeki gelişmeler arasında. Bir yılda 1 milyon mülteciyi kabul ederek Avrupa ülkeleri içinde en büyük rakama ulaşan Almanya, 4 Şubat'ta Londra'da gerçekleştirilen Donörler Toplantısı'nda da Suriye'ye 2018'e kadar 2.57 milyar Dolar insani yardımda bulunma sözü vermişti.


#davutoğlu merkel
#erdoğan merkel
#mülteci krizi
8 yıl önce