|

Müslümanlar dini bayramları birlikte yaşasın

İslam ülkelerinde dini bayramların başlangıç günleriyle ilgili farklılığı ortadan kaldırmak amacıyla düzenlediği kongrede Diyanet İşleri Başkanı Görmez "Müslümanlar bayram sevinçlerini aynı anda yaşamalı" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 01:12 - 29/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İslam Hilal Gözlem Projesi (ICOP) iş birliğiyle, islam dünyasında ve müslümanlar arasında hicri ay başları konusunda ortak bir karara varılmak, farklı uygulamaların ortaya çıkardığı problemlerin çözüme kavuşturulması amacıyla 'Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi' düzenlendi. Dini bayramların aynı gün yapılabilmesi için ortak karar imkanının aranacağı kongreye, Türkiye, Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, ABD, Katar, Fas, Ürdün'ün de aralarında olduğu 50'ye yakın ülkeden temsilci katıldı.



TARİH BİRLİĞİ ŞART


Kongrede konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,” Uzay çağında hala aynı boylamlarda ve yeryüzünün birbirine yakın coğrafi bölgelerinde bulunan İslam ülkeleri dahi, üç farklı günde bayram yapmaktan kurtulamamıştır” dedi. Kongrede müslümanların kutlu mevsimlere aynı zamanda girip bayram sevinçlerini de aynı zamanda yaşamaları için kalıcı kararlar alınmasını umdukları dile getiren Görmez, 2013'ten itibaren sürdürülen çalışmaları sonlandırmak için bir arada olduklarını, üç günlük toplantıdan çıkacak kararın ümmetin birliğine katkı sağlamasını, hicri takvim ve kameri ay başları konusunda olduğu gibi ümmetin duygu, düşünce ve davranış birliğine de vesile olmasını temenni etti.



İBADET EDERKEN ŞÜPHEYE YER YOK


İbadet vakitlerini belirlemede müşahedeyi vesile kılan 1400 yıl önceki şartların çözüm önerisi olarak belirlenmesinin problemi çözümsüzlüğe götürdüğünü belirten Görmez, “24 saat içinde oluşması gereken günün 48, hatta 72 saatte oluşacağı yönündeki görüşler, huzur kaynağı olması gereken ibadeti şüphe içerir hale getirmekte ve inananlar gönül huzuru içinde ibadetlerini yapamamaktadırlar. Bu huzursuzluklar da hem ibadetten beklenen gayeyi gerçekleştirmemekte hem de Müslümanlar arasında olması gereken tevhit anlayışı ile bağdaşmamaktadır” diye ekledi.



#Diyanet İşleri
#Mehmet Görmez
#İslam Hilal Gözlem Projesi
8 yıl önce