|

Nasıl fotoğraf verirsin sorgusu

İstanbul'daki Özbek operasyonları sırasında gözaltına alınan 78 yaşındaki Özbek sığınmacı Kulash Mırza Kalkaman’ın 2 ay nezarette yaşadığı mağduriyeti Yeni Şafak’ın gündeme getirmesi, yaşlı kadının başına iş açtı. Göç İdaresi'nde çalışan memurlarının, “Nasıl gazeteye fotoğraf verirsin” diye yaşlı kadından hesap sorduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/09/2016 Cuma
Güncelleme: 00:43 - 30/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Terör örgütü IŞİD ile bağlantılı oldukları iddiasıyla İstanbul'da gerçekleştirilen Özbek operasyonları sırasında gözaltına alınan mülteciler arasında bulunan 78 yaşındaki Kulash Mırza Kalkaman'ın 2 aydır nezarette yaşadığı mağduriyetin medyaya yansıması ortalığı karıştırdı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kumkapı Geri Gönderme Merkezi'nde görevli memurların, yaşlı kadını sorguladığı öğrenildi. Göç İdaresi'nin 12 Temmuz'da hazırladığı listenin ardından, İstanbul'da yaşayan Özbek mültecilere yönelik başlayan baskıcı adımların ardı arkası kesilmiyor.



AĞLAYARAK ANLATTI


Yaşanan Özbek dramın son örneği ise 78 yaşındaki Kulash Mırza Kalkaman. Yeni Şafak, yaşlı mültecinin 2 aydır hiçbir gerekçe gösterilmeden nezarette tutulmasını 'Özbek Dramı' başlığıyla gündeme getirdi. Bu haberin ardından Kumkapı Geri Gönderme Merkezi'nde görevli memurlar, boş bir odaya çektikleri yaşlı kadını sorguladı. Memurla, Özbek mülteci Kalkaman'a, “Nasıl gazeteye fotoğraf verirsin” sözleriyle hesap sordu. Kalkaman, memurların uzun süren sorgusunun ardından ankesörlü telefonla yaşadıklarını dışarıda olan yakınlarına ağlayarak anlattı. Kalkaman'n avukatları olayla ilgili girişimde bulunurken, memurların yaşlı kadına baskı yaptığı da belirlendi. Memurların, Kalkaman'a bu gazeteye nasıl ulaştığını, fotoğrafın nasıl çekildiğini ve neden konuştuğunu sordukları ifade edildi. Memurların, mülteciye zorla bazı kâğıtlar imzalattıkları da kaydedildi. Kâğıtlarda, habere ve fotoğrafa dair dava açılması için kadının ağzından açıklamalar yazıldığı da belirtildi.





ÖZBEKLERE EZİYET


28 Eylül tarihli Yeni Şafak'ta yaşanan eziyet, “Özbek dramı” başlığı ile duyurulmuş, Göç İdaresi'nin hazırladığı mültecilere yönelik liste ve polisin Özbek operasyonlarının İstanbul'da mülteci eziyetine dönüştüğü ifade edilmişti. Haberde 48'i çocuk 138 kişinin terör şüphesiyle gözaltına alındığı ifade edilirken, 78 yaşındaki Kulash Mırza Kalkaman'ın 2 aydır nezarette tutulduğu kaydedilmişti.


#Kulash Mırza Kalkaman
#Özbek
#IŞİD
8 yıl önce