|

NATO akreditesi almadan geldiler

Alman siyasetçilerin Konya’daki NATO Üssü’ne girişine izin verilmemesinden başlayan krizde önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Alman vekiller Konya’ya ilk ziyaret için NATO akreditesi aldı. İkinci ziyaret için akrediteye ihtiyaç duymayan vekillere izin verilmedi.

Yeni Şafak
04:00 - 25/07/2017 Salı
Güncelleme: 03:56 - 25/07/2017 Salı
Yeni Şafak
NATO akreditesi almadan geldiler
NATO akreditesi almadan geldiler

Alman siyasetçilerin Konya’daki NATO Üssü’ne girişine izin verilmemesi üzerinden başlayan Türkiye-Almanya krizinde önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, haziran sonunda NATO akreditesiyle yapılan bir ziyarete izin verdi. Basın mensupları nezdinde gerçekleştirilen bu ziyarette NATO üyesi diğer ülkelerle birlikte Almanya’dan da gazeteci ve televizyoncular bulundu. Yine temmuz sonunda NATO üzerinden gelen benzer bir talebe izin verildi. Ancak Alman siyasetçiler, temmuzda kriz yaratan ziyaret talebinde, akreditasyon gereği duymadı. Hiçbir ülkenin siyasetçilerinin ziyaret etmediği üsse yönelik bu tavır kabul görmedi. Yetkililer, Konya Üssü’nün bir Alman üssü değil NATO üssü olduğunu ve bir misyonu bulunduğuna dikkat çekerken, NATO üyesi diye hiç kimsenin NATO görev gereklilikleri dışında bu üsse elini kolunu sallayarak giremeyeceğine işaret ettiler.

KONYA’YI KAPATMADIK

Halen Almanya ile krize dönüşen Konya Üssü ziyaret iznine ilişkin olarak yetkililer, “Konya Üssü’nün Almanya’ya kapatılması söz konusu değil” dedi. Edinilen bilgiye göre daha bir ay önce Alman gazeteci ve televizyonculara Konya Üssü’ne giriş izni verildi. Ancak ziyaret NATO etkinliği kapsamında gerçekleşti. NATO akreditasyonuyla Türkiye’ye gelen ve içerisinde çok sayıda NATO ülkesinin yanısıra Alman gazeteci ve televizyoncuların da bulunduğu gazeteci heyeti, herhangi bir sorun yaşamadığı gibi üssü gezme ve haberleştirme imkanı buldu. Yine temmuz sonunda, içerisinde Almanya’dan da basın temsilcilerinin bulunduğu bir başka NATO akreditesiyle ziyaret başvurusu onaylandı.

KİMSE ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK GİREMEZ

Ancak Türkiye ile yaşadığı üs krizinde NATO’yu göreve çağıran Almanya, Alman siyasetçilerin izin talebinde aynı hassasiyeti göstermedi. NATO üyeliğinin gerektirdiği şekilde ve somut bir gerekçeyle NATO üzerinden akredite bir ziyaret talebi olmadı. Dışişleri Bakanlığı üzerinden bir askeri üsse siyasi gezi izni alınmak istendi. Türk Dışişleri de bu ziyarete izin vermedi. Türkiye’nin bu kararı Almanya ile yaşanan siyasi gerilim göz önüne alındığında diplomatik açıdan ve karşılıklılık ilkesi gereği yadırganmıyor.

KONYA NATO ÜSSÜ, ALMAN ÜSSÜ DEĞİL

Öte yandan yetkililer, Konya Üssü’nün bir NATO üssü olduğunu, burada gerek görevli gerekse ziyaretçi olarak bulunan herkesin NATO kapsamında bulunduğunu, herhangi bir ülke kapsamında bulunmasının söz konusu olamayacağına işaret ediyor. Bugün Almanya dışında herhangi bir NATO ülkesinden Konya Üssü’ne siyasi ziyaret olmadığını belirten kaynaklar, “Biz Almanyayız, gireriz” yaklaşımının sadece Türkiye ile gerilimi arttırma ve Türkiye’yi kışkırtma amaçlı olabileceğini değerlendiriyor.

Stoltenberg’den
Konya teklifi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Alman milletvekillerinin Konya'da bulunan Alman askerlerini ziyaretine ilişkin bir öneri sunduğu bil- dirildi. NATO Sözcü Vekili Piers Cazalet, yaptığı açıklamada, Stoltenberg'in NATO çerçevesinde bir parlamenter grubunun Konya üssünü ziyaret etmesi teklifinde bulunduğunu belirtti. Cazalet, bunun için Stoltenberg'in Alman ve Türk hükümet temsilcileriyle temasa geçtiğini kaydederek, herkes için kabul edilebilir bir çözüme en kısa zamanda ulaşmayı umut ettiklerini söyledi.

#Konya
#Almanya
#NATO
#Jens Stoltenberg
7 yıl önce