|

NATO’da Avusturya paniği

Türkiye’nin AB adaylığının dondurulması çağrısında bulunan Avusturya’nın NATO iş birliği programlarına katılımını bloke etmesi, birliği yeni arayaşlara yöneltti. NATO, Türkiye’nin blokajını devre dışı bırakacak önlemler almaya hazırlanıyor. Ancak, birliğin böyle bir karar alması oldukça güç.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:05 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün üye 28 ülkenin liderlerini buluşturacak NATO zirvesinde Türkiye’nin Avusturya’ya uyguladığı blokaj gündem yarattı.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün üye 28 ülkenin liderlerini buluşturacak NATO zirvesinde Türkiye’nin Avusturya’ya uyguladığı blokaj gündem yarattı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün üye 28 ülkenin liderlerini buluşturacak NATO zirvesinde Türkiye’nin Avusturya’ya uyguladığı blokaj gündem yarattı.

Türkiye, terörle mücadelede destek olmak yerine silah ambargosu uygulayan, Altay Tankı Güç Ünitesi projesini 2 yıl geciktiren, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin dondurulmasını talep eden, referandum öncesi hükümet üyelerinin çalışmalarını engelleyen Avusturya’ya karşı NATO kozunu devreye soktu.

PROGRAMLARA KATILAMIYOR

Son 8 aydır Avusturya’nın dahil olduğu ortak eğitim programlarını bloke eden Türkiye, Viyana’nın bütün önemli NATO işbirliği programlarından çıkartılmasını talep etti. Türkiye’nin talebinin kabul görmesi halinde, NATO üyesi olmayan ancak üye ülkelerle partnerlik yapan Avusturya’nın NATO üyesi ülkeleriyle ortak askeri eğitim yapması engellenmiş olacak.

TÜRKİYE’Yİ DEVREDEN
ÇIKARMA ÇABASI

Ancak Türkiye’nin bu talebini stratejilerine aykırı gören NATO’da önlem çabaları arttı. NATO’nun Türkiye’nin blokajını bloke edecek bir karar üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Üst düzey NATO yetkililerine dayandırılan bilgilerde, NATO’nun Türkiye ile Avusturya arasındaki diplomatik kriz nedeniyle bazı iş birliği programlarının engellenmesine son vermeye hazırlandığı bildirildi. NATO’nun söz konusu adımı atmasıyla birlikte bundan böyle her ülkenin NATO ile tek başına anlaşma imzalayabilmesi mümkün olacak. Böylelikle bütün ortak ülkeleri bağlayan Türkiye’nin Avusturya ile askeri işbirliği vetosu da etkisiz kalacak.

ANKARA’YA RAĞMEN

Ancak NATO’nun Türkiye’ye rağmen bu kararı uygulamaya sokabilmesinin hayli güç olduğu ve uzun bir müzakere süreci gerektirdiği belirtiliyor. NATO ise krizi bitirecek adıma gerekçe olarak, birliğin gelecek stratejileri gereği iş birliği yelpazesini genişletme çabaları gösteriyor. NATO, Avrupa, Asya ve aralarında Gürcistan ve Ukrayna’nın da bulunduğu eski Sovyet ülkeleriyle işbirliğini genişletmeye çalışıyor. İttifakın en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye bir NATO üyesi iken Avusturya ise NATO üyesi olmamakla birlikte NATO ile yakın iş birliği içerisinde olan bir ülke ve Kosova’da 400 askeriyle varlık gösteriyor.

Milli menfaatler
dikkate alınmalı
Konuya ilişkin Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Bölgesel Güvenlik Uzmanı Ediz Ekinci, “NATO Türkiye ile Avusturya arasındaki bu gerilimi aşmak istiyor. Bu kriz NATO’nun genişleme stratejisi ve Ukrayna politikasını engelleyebilecek potansiyele sahip. O yüzden krizin bu şekilde devamından yana olacağını hiç düşünmememiz gerekiyor. Bu krizin yönetilmesi sürecinde Türkiye’nin milli menfaatlerini önde tutan bir yaklaşım sergilemesi, avantaj ve dezavantajları iyi değerlendirmesi gerekir. Duygusal tepkilerden ziyade daha analitik bir değerlendirme sürecine ihtiyacı var” dedi. NATO’da kararların oy birliğiyle alındığını vurgulayan Ekinci, “Bu yüzden NATO’nun bu yapı gereği bu sorunu NATO düzenlemeleriyle çözmesi biraz güç gibi görünüyor. Türkiye’nin NATO’nun karar mekanizmalarında bulunmasının, kararlara doğrudan etki ediyor olmasının değeri çok büyük. Türkiye böyle bir gücü kaybetmemeli. Türkiye gerek coğrafi konumu gerek bölgede değişen jeopolitik resim dolayısıyla çok ihtiyatlı hareket etmek zorunda. Bu krizin sonucunu, yapılacak müzakerelerde Türkiye’ye Batı’nın ne teklif edeceği ve bunun sonucunda Türkiye’nin hangi adımı atacağı belirleyecek” diye konuştu.

#NATO
#Avusturya
7 yıl önce