|

NATO’dan konsept değişikliği planı

NATO, yönünü DEAŞ ve El Kaide gibi örgütlerin olduğu güneye çevirmek için harekete geçti ve Napoli’deki üssünü geliştirme kararı aldı. Özellikle DEAŞ ile etkin mücadele eden Türk subayların da etkin rol alacağı yeni yapılanma için sona gelindi. İlk etapta Libya, Suriye veya Irak gibi kriz ülkeleriyle ilgili bilgi toplayan koordinasyon merkezi oluşturulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:22 - 11/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
NATO’dan konsept değişikliği planı
NATO’dan konsept değişikliği planı

ABD Başkanı Trump'ın seçim kampanyası sürecinde sıklıkla eleştirdiği NATO, hareket planlarında değişime gitmeyi planladığı öğrenildi. Diplomatik kaynaklar, NATO yönünü güneye yani DEAŞ ve El Kaide gibi örgütlerin olduğu bölgelere çevirmek için planlamaya gideceği belirtiliyor. Bu kapsamda NATO'nun İtalya'nın Napoli kentindeki üssünü geliştirmeyi planladığı belirtiliyor. Ankara'nın NATO'nun Suriye iç savaşı sürecinde etkisiz kalmasına yönelik açıklamalarına sessiz kalan NATO, Trump'ın tehdit dolu uyarıları üzerinde değişim işaretleri veriyor. Terör örgütleri ile faal mücadeleyi yeni harekât planlarına alan NATO, PKK'yı kapsam dışında bırakıyor.



DEAŞ VE EL-KAİDE İLE MÜCADELE İÇİN


Somali, Afganistan, Irak ve en son Suriye iç savaşı sürecinde sessiz kalan NATO, uluslararası terörle mücadeleye daha fazla katılma kararı aldı. NATO yetkililerinin, NATO üyesi ülkelerin önümüzdeki haftaki toplantıda Napoli'de bulunan kuvvet komutanlığını daha fazla geliştirmeye hazırlandığı belirtiliyor. Yapılacak toplantıda yeni konseptin askeri yetkililerle konuşulacağı belirtiliyor.



İLK ETAP LİBYA SURİYE VE IRAK


İlk etapta Napoli'deki üssün yeniden yapılandırılacağı ve özellikle DEAŞ ile etkin mücadele eden Türk subayların da etkin rol alacağı yeni yapılanma için çalışmalarda sona gelindiği öğrenildi. Napoli'deki üste, ilk etapta güneydeki Libya, Suriye veya Irak gibi kriz ülkeleriyle ilgili bilgileri toplayan bir tür koordinasyon merkezi oluşturulacak. NATO yetkilileri, DEAŞ ve El-Kaide gibi radikal unsurlarla mücadele konusunda ortak harekât planı ve kararlılık planları sergilemek üzere çalışmalarına hız verirken, NATO'nun çalışma planı kapsamına aldığı Suriye ve Irak'ta Türkiye'ye yönelik terör eylemleri gerçekleştiren PKK'yı kapsama almadığı öğrenildi.



ANKARA'NIN TEPKİLERİNE KULAK TIKADI


Terörle mücadelede etkisizliği ve sessizliğine dair Türkiye'nin son 4 yıldan bu yana dile getirdiği eleştirilere kulağını kapatan NATO'nun, konsept değişikliği sebebi olarak, DEAŞ'in Güney Avrupa ülkelerine ve ABD için yarattığı ciddi tehditler üzerine gittiği kaybediliyor. Yeni Şafak'a bilgi veren diplomatik kaynaklar, NATO'nun bir konsept planı üzeride çalıştığını doğrularken, bu yönde alınan kararın uzun süreden beri var olduğu ve doğrudan ABD Başkanı Trump'ın seçimiyle alakalı olmadığını vurguladı. Dışişleri bakanlarının önümüzdeki hafta çarşamba ABD Savunma Bakanı James Mattis ile yapacağı toplantının da rastlantısal olduğu kaydedildi.


#NATO
#DEAŞ
#El Kaide
#Donald Trump
7 yıl önce