|

Nobel ödülünü İÜ’ye bağışladı

2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alan bilim insanı Prof. Dr. Sancar, mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin (İÜ) mezuniyet törenine katıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 23:40 - 23/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Mezunlar tarafından coşkuyla karşılanan Sancar'a İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu tarafından cübbe giydirildi.



VEFA BORCUMU ÖDEDİM


DNA onarımıyla ilgili çalışmasıyla Nobel Kimya Ödülü'nü alan Sancar, Nobel Madalyası ve Sertifikası'nı mezun olduğu İstanbul Üniversitesi'ne bağışladı. Kendisini yetiştirenin, Mardin'de aldığı ortaokul ve lise eğitimiyle, İÜ'de aldığı üniversite eğitimi olduğunu vurgulayan Sancar, "Bugün bu madalya ve sertifikayı üniversiteme bağışlayarak aslında ödeyebildiğim ölçüde vefa borcumu da ödemiş oluyorum" dedi.



BU DURUŞ BİZLERE ÖRNEK OLACAK


Sancar'ın hayatını anlatan belgesel filminin de gösterildiği törende konuşan, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi mezun ve mensuplarının çalışmalarıyla dünya bilim tarihine yön verdiğini belirterek, “Prof. Dr. Aziz Sancar gibi mezunlarımız geleceğin akademisyenleri olan genç bilim insanlarına başarıları ve duruşu ile örnek olacak. Sancar'ın üniversitemize bağışladığı bu ödül İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nde sonsuza dek sergilenecek ve genç bilim insanlarına da ilham kaynağı olacaktır” diye ekledi. Sancar törende ayrıca, İstanbul Tıp Fakültesi birincisi Dr. Gülsüm Başak Saygan'a diplomasını ve ödülünü takdim etti. Bağışlanan Nobel Madalyası ve Sertifikası, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nde sürekli olarak sergilenecek.







Doktorluk Nobel'den daha güzel


İstanbul Tıp Fakülteli olmanın bir ayrıcalık olduğunu belirten Sancar, aldığı Nobel ödülüyle ilgili, “Nobel almak güzel bir şey. Fakat Mardin'in Savur ilçesinde doktorluk yapmak daha güzel bir şey. Ben hisli bir insanım ve hepimiz memleketimizi severiz, ben de severim. İstiklal Marşı'nı Amerika'da çok duymazsınız. İstiklal Marşı'nı duyduğumda, bayrağımızı gördüğümde gözlerim yaşarır” dedi. Sancar, “Ben mezun olalı 45 yıl olmuş. Bu İstanbul Tıp, Nobel için niye 45 yıl bekledi? 10 yılda olması gerekir. İnşallah aranızda 10 -15 yılda alanlar olacaktır. Bunu temenni ederim” diye ekledi.


#Nobel Kimya Ödülü
#Aziz Sancar
#Mahmut Ak
8 yıl önce