|

O ülke için vize müjdesi

Güney Afrika ülkesi Botsvana''da ilk defa ticaret zirvesi düzenleyen TUSKON''a bağlı Bahçelievler İşadamları Derneği''ne (BİŞAD) başkent Gaborone''de vize müjdesi verildi. İş forumuna katılan Botsvana Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika Masası Direktörü Tshenolo Modise, Türk vatandaşlarına artık vizenin kalktığı müjdesini verdi.

Cihan
00:00 - 1/03/2013 Cuma
Güncelleme: 17:12 - 1/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
O ülke için vize müjdesi
O ülke için vize müjdesi

23-28 Şubat 2013 tarihinde BİŞADın orgazinazatörlüğünde düzenlenen ve Balkan İşadamları Derneği (BİŞDER) üyelerinin de katıldığı iş zirvesinin ev sahipliğini Bostvana Ticaret Endüstri ve İşgücü Federasyonu (BOCCIM) yaptı. Botswana İhracatı Geliştirme ve Yatırım Otoritesi (BEDİA) ve Botsvana Uluslararası Finans Servisi (IFSC) yetkilileri yatırım ve ticaret imkanlarını anlatan bir sunum yaptı.

İş forumunda konuşan BOCCIM Başkanı Alex Letlhogonolo Monchusi, ''Bugün burada Türk işadamlarını misafir ediyoruz. Çok heyecanlıyız, bir Türk işadamı delegasyonunu ülkemizde ilk defa ağırlıyoruz. Türkiye dünyanın en güçlü ekonomilerinden birisi. Türkiye 1983''te liberal ekonomiye geçti. Kapılarını dünyaya açtı. Biz de aynı şeyi yapmak istiyoruz. Türkiye''yi ekonomide bir model ülke olarak görüyoruz. Türk modelini takip edersek Botsvana da Türkiye gibi olur. Hepimiz global ekonominin bir parçasıyız ve Türkiye potansiyel olarak çok büyük bir ticaret ortağımız. Şu anda işadamlarımız karşılıklı görüşüyor. İşadamlarımız, önümüzdeki dönemde İstanbul''u ziyaret etmek için çok heyecanlılar, Türk mutfağının lezzetlerinden tatmak istiyorlar.'' dedi.

BİŞAD HEYETİNE VİZE MÜJDESİ

Türk işadamlarının ziyareti, vizeyi kaldırma çalışmalarını gündeme getirdi.

İş forumuna katılan Botsvana Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika Masası Direktörü Tshenolo Modise, Türk vatandaşlarına artık vizenin kalktığı müjdesini verdi. Modise, ''Sizinle bu sabah güzel bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Hükümetimiz yakın ilişkiler kurmak istediği bazı ülkelerle olan vize rejimini gözden geçirme kararı aldı. Bu bağlamda Türk pasaportu taşıyanlara vizeyi kaldırdık. Artık Türkler sadece pasaportla Botsvana''ya girebilirler'' cümleleri ile işadamlarını rahatlatan müjdeyi verdi.

BİŞAD''ın davetlisi olarak heyetle Botsvana''ya gelen Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Tekiroğlu, geziyle ilgili düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: '' BİŞAD ve Balkan İşadamları derneği Güney Afrika gezisi düzenledi ve beni de davet ettiler. Hem yönetici olarak hem işadamı olarak buraları gezip görmek için geldim. Gezimiz Cape Town''da başladı. Botsvana''ya vizeli giren son işadamları olduk. Buraya geldiğimizde bir sürprizle karşılaştık. Buradaki parlamentonun aldığı bir kararla Türk işadamları Botsvana''ya vizesiz olarak gelecek. Bizim gelmemiz herhalde hayıra vesile oldu. Dün akşam geldiğimizde Ticaret Bakanı Keletso Rakhudu toplantımıza katıldı, beraber yemek yedik. Burayı tanımaya çalışıyoruz, onlar bizi tanımaya çalışıyor. Botsvana''yı 2005 yılında tanımışız, tabii bu bir ilk adım, önemli bir adım, bu vizenin de kalkması ile birlikte Türkiye''den bir çok işadamının gelip buralarda ticaret yapacağını umuyorum.''

11 yıl önce