|

Obama'dan Erdoğan'a Rakka teklifi

G20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Obama ile Suriye'deki son durumu ele alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama'nın kendisine, "Rakka'da beraber hareket edelim" dediğini söyledi. Münbiç'in terör unsurlarından temizlenmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, "Birlikte hareket etseydik, hayat çok daha önce normale dönerdi" dedi.

Yeni Şafak
07:23 - 7/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 04:30 - 7/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye sınırının terör örgütlerinden temizlenmesine yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı 15. gününde. Birçok kritik noktadan temizlenen DAİŞ kaçmaya başladı. TSK'nın desteğiyle ilerleyen Özgür Suriye Ordusu, Azez ve Cerablus hattını birleştirdi.



Suriye'deki son duruma ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi'nde görüştüğü ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinden önemli detayları açıkladı. Obama'ya daha önce Münbiç konusunda iletilen teklifi hatırlatan Cumhurbaşkanı, ABD ile ortak hareket edilmesi halinde hayatın çok daha önce normale döneceğini söyledi. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:



  • Aslında biz Münbiç konusunda da daha önce Obama'ya bir teklifte bulunmuştuk. Görüşmemizde, 'Münbiç kesinlikle Araplarındır, oraya PYD, YPG falan gelmeyecek' demişti. Nitekim Münbiç'te yaşayan Araplar'ın oranı yüzde 90-95. Ama buna rağmen, oradan PYD'lileri yukarıya çıkarmak istediler. Biz ise kendisine tam aksine tersten gidip yukarıdan inmeyi teklif etmiştik. 'Bu 2-3 ay sürer' diyerek teklifimize yanaşmamışlardı. Halbuki o işi birlikte yapsaydık, hayat çok daha önce normale dönerdi.
Rakka teklifi


Obama'nın Rakka konusunda beraber hareket etmek istediğini belirten Cumhurbaşkanı, şunları söyledi:



  • "Cerablus'u terk etmek zorunda kalan DAİŞ, Bab'a gidiyor. DAİŞ'in tabii en önemli merkezi de Rakka. Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Biz de bu noktada bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. 'Askerlerimiz bir araya gelsinler, görüşsünler, ne gerekiyorsa bu yapılır' dedik"



#Recep Tayyip Erdoğan
#Barack Obama
#Rakka
8 yıl önce