|

OHAL uzatıldı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu’nun OHAL’in 19 Ekim’den itibaren 90 gün süreyle uzatılma kararı aldığını açıkladı. Kurtulmuş, olağanüstü hâl kuralları uyarınca çıkarılan ‘Kanun Hükmünde Kararname’ler ile ilgili Meclis’te bulunan dört partinin katılımıyla bir komisyon kurulacağını söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2016 الثلاثاء
Güncelleme: 22:31 - 3/10/2016 الإثنين
Yeni Şafak

Bakanlar Kurulu, Beştepe'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, OHAL'in 3 ay daha uzaltıldığını söyledi.



Kurtulmuş, “FETÖ'nün başındaki kişinin Türkiye'ye iadesiyle ilgili olarak Amerikan makamlarının üzerine düşeni yapması için gerekli girişimler yapılıyor. Bu karar ABD yargısı tarafından verilene kadar bu kişinin tutuklanmasını talep ediyoruz. Gönderilen dosya buna ilişkin bir taleptir. Bu başvurunun en kısa zamanda karşılanacağını ve adımların atılacağını ümit ediyoruz” dedi.



FIRAT KALKANI BAŞARI İLE DEVAM EDİYOR


Kurtulmuş, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Türkiye'nin sınır güvenliği için başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nun başarıyla sürdüğünü söyledi. Kurtulmuş, “İlk gün bahsettiğimiz kırmızı çizgiler devam etmektedir. Bu bölgenin DAEŞ'ten temizlenmesi, Suriyelilerin ülkelerine güvenli dönmesini sağlamak öncelikli amacımızdır. Operasyon kararlılıkla sürdürülecektir” diye konuştu.



MUSUL VE RAKKA İÇİN TAVRIMIZ NET


Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:


“Musul ve Rakka'ya olası operasyonlarla ilgili tavrımız nettir. Bu bölgenin bütünüyle terör örgütlerinden temizlenmesi için her türlü adımı atmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz ancak Suriye, Suriye halkınındır. Terör örgütlerinden temizlenmesi bahanesiyle bir başka terör örgütüne bu bölgelerin peşkeş çekilmesi doğru değildir.Türkiye'nin operasyonların içinde yer almasının temel şartlarından birisi YPG ve PYD'nin operasyonun içinde almamasıdır. Münbiç cebinde önemli bir kısım terör örgütleri çekilmiştir ama buradaki YPG/PYD unsurlarının Fırat'ın doğusuna çekilmesini talep ediyoruz.”







OYUNU KENARA BIRAKIN


Halep'te yaşanan drama da dikkati çeken Kurtulmuş, “İnsalık bu dramı bir kez daha izlemekle yetiniyor. Şehirdeki hastaneler bir bir yok ediliyor. Büyük bir gıda ve ilaç sıkıntısı içinde olan Halep'e giden yardım tırları hedef alınıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. İlgili ülkeler aralarındaki tahterevalli oyununu ortadan kaldırıp gereğini yapmalıdır” dedi.



TAVSİYE KARARINA UYULDU


Kurtulmuş, “Bakanlar Kurulumuzda ele alınan konulardan birisi, 21 Ağustos tarihinde yürürlüğe giren ve 19 Ekim'de sona erecek OHAL'in ikinci kere uzatılması ve 19 Ekim günü gece yarısı yenilenmesi kararıdır. Bakanlar Kurulumuz da tavsiye kararına uyarak 90 günlük süreyle uzatma kararı almıştır” diye konuştu. Kurtulmuş, 9 Ekim'de de 20 bin öğretmen alınacağını ve kalkınmada birinci derecede öncelikli yerlere atanacaklarını söyledi.



4'lü komisyon


TBMM'ye gelecek OHAL kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) konusunda da önemli bir karar alındı. Kurtulmuş, olağanüstü hâl kuralları uyarınca çıkarılan 'Kanun Hükmünde Kararname'ler ile ilgili olarak Meclis'te bulunan dört partinin katılımıyla bir komisyon kurulacağını açıkladı. Kurtulmuş, “4 partinin katılımıyla Meclis'te KHK komisyonu kurulmasının kararlaştırıldığı bildirildi. 4 parti temsilcisinden oluşan komisyon, KHK'ları değerlendirecek ve partiler birbirleriyle görüş alışverişinde bulunacaklar” dedi. KHK çıkarma yetkisinin OHAL kapsamında bütünüyle hükümete ait olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Diğer partilerin görüşleri varsa bunların bildirilmesi ve bu sürecin iş birliği içinde yürütülme sürecidir. Bu bir yetki devri değildir. Yetki tamamıyla hükümetin elindedir” diye konuştu.



#Bakanlar Kurulu
#OHAL
#Numan Kurtulmuş
٪d سنوات قبل