|

Okul kazalarına dikkat

Çocuklarda sıkça görülen ve ilk yardım gerektiren kazalar konusunda uzmanlar uyarıyor. Okullarda en sık karşılaşılan kazaların başında gelen düşme sonrası kırık çıkık olması durumunda acil ilk yardım eğitiminin önemi artıyor. Çocuklarda sık görülen ve acil ilk yardım gerektiren burun kanaması, boğaza yabancı cisim kaçması gibi olaylarda neler yapılması gerektiğini bu yazıda bulabilirsiniz.

Yeni Şafak
12:13 - 12/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:18 - 12/10/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Okulların açılmasının ardından ortama ve derslerine alışan ve bunun verdiği öz güvenle hareketlenen çocuklar istenmeyen kazlarla karşı karşıya kalabiliyor. Okulda arkadaşlarıyla şakalaşan ve oynayan çocukların ufak dikkatsizlikler sonucu bir takım sakatlıklarla karşı karşıya kalabildiğini belirten Dr. Barış Mutluer, “Burada bilinçli ilk yardım önem kazanıyor” dedi.



Dikkat edilmesi gereken hususları aktaran Mutluer, Düşmelerde ilk olarak çocuğun vücudunda ağrılı herhangi bir nokta, şişlik veya morluk olup olmadığı araştırılması gerektiğini söyledi. “Düşme nedeni ile etkilenen bölgede oluşan şişlik veya morluk için alınması gereken ilk önlem, o bölgeye buz koymak olmalıdır” diyen Mutluer, Buz uygulaması, o bölgedeki kan damarlarını büzerek, doku hasarını ve cilt içindeki kanamayı azaltacağını söyledi.



Kırık ve çıkıklarda ilk yardım;



Düşme sonrasında kırık ya da çıkık meydana gelmesi durumunda ilk yardım müdahalesinin daha dikkatli yapılması gerektiğinin altını çizen Mutluer, “Kırık ve çıkıklarda yapılabilecek en büyük yanlış hastayı hareket ettirmek olur. Özellikle yaralanma, hastanın omurgasında ise kesinlikle hareket ettirilmemelidir. Yaralanmalarda çıkıntı olmamış ve kemiklerde şekil bozukluğu yoksa burkulma ya da kırık olduğunu anlamak zor olabilir, yine de hastayı kımıldatmamak gereklidir. Eğer kemik ucu dışarıda ise steril bez ile yarayı kapatmalı ve en kısa sürede hasta mümkün olduğunca az hareket ettirilerek sağlık merkezine ulaştırılmalıdır” diye konuştu.



Çocuklarda oldukça sık görülen ve ilk yardım gerektiren diğer bir durum ise aniden başlayan burun kanamaları.


Ani başlayan burun kanamalarında; çocuğun burnunun ucu başparmak ve diğer iki parmak arasına alarak sıkıştırılmalı, burnu kanayan çocuğun başı yüksekte olacak şekilde yaklaşık beş dakika oturarak beklemesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda burun ve yanağına buz tatbik edilmeli, duran kanamanın yeniden başlamaması için de çocuğun sümkürmemesine dikkat edilmelidir.


Sırta vurmak solunum yolu tıkanmasını artırır…



Yemek yerken şakalaşmak da çocukların sıklıkla yaptığı bir eylemdir. Ancak bu durum bazen boğaza yemek takılmasına neden olabilir. Bununla birlikte çocuklar sıklıkla ağızlarına silgi, kağıt gibi cisimleri alırlar. Bu durum da boğazda cisim takılmasına neden olabilir. Solunum yolunu tıkayabilen bu durum karışında ilk akla gelen sırtına vurarak kişinin soluk almasını sağlamaktır. Aslında sırta vurma ve karından itme gibi müdahaleler, tıkanmayı daha da artırır. Yapılması gereken kazazedeyi bir elle göğsünden destekleyerek, öne eğmek ve kürek kemiklerinin arasından 5 kez sert bir şekilde vurmaktır.


#okul kazaları
#öğrenci kazaları
#okulda ilk yardım
9 yıl önce