|

Ortalık kumarhaneden geçilmiyor

Ortalık kumarhane doldu, Kıbrıs'takiler bile unutuldu. Türkiye'de kanunen kumarhane açmak yasak olduğu halde her gün yeni bir kumarhane basılıyor. Son üç yılda sadece İstanbul'da, 893 kaçak kumarhaneye baskın yapıldı. İstanbul'da kumar sektörü öyle gelişti ki Kıbrıs'taki işletmeleri bile krize soktu

Orhan Turan
00:00 - 2/11/2007 Cuma
Güncelleme: 01:14 - 2/11/2007 Cuma
Yeni Şafak
Ortalık kumarhaneden geçilmiyor
Ortalık kumarhaneden geçilmiyor

İstanbul Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre, son 3 yılda kentte, 893 kaçak kumarhaneye baskın yapıldı, 3 bin 800 kişi kumar oynamak ve oynatmak suçundan gözaltına alındı. Ancak hepsi serbest kaldı. Bugüne kadar yasalar gereği tutuklanan olmadı. Bazılarına küçük miktarlarda para cezaları kesildi.

KIBRIS UNUTULDU

Baskınlar sonucu ortaya çıkarılan kumarhanelerde dönen para miktarının ise, Kıbrıs'taki yasal gazinoların cirosuna eriştiği ifade ediliyor. 11 Şubat 1998'den itibaren oynanması ve oynatılması suç sayılan kumar, yasalardaki boşluk yüzünden önlenemiyor. İstanbul'da birbiri ardına açılan yasa dışı mekanlarla birlikte, sektörün de rota değiştirdiğini ve müşterilerinin artık gelmediğini, İstanbul'un kumarhane cenneti haline geldiğini söyleyen Kıbrıslı sektör temsilcileri, İstanbul'un lüks semtlerinde çok sayıda yasadışı kumarhane olduğunu iddia etti. Yine Ankara, İzmir ve Antalya'da 50'yi aşkın kumarhane olduğu belirtiliyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün çalışmalarına göre, yapılan operasyonlarda 2004 yılında İstanbul'da 455 kaçak kumarhane ortaya çıkarıldı. Bu rakam 2005'de 237, 2006'da ise 199. Ayrıca 2004 yılında 100 bin YTL, 9 bin dolar ve 3 bin euro ele geçirilirken 2005 yılında 40 bin YTL, 3 bin dolar ve bin euro, 2006 yılında 30 bin YTL, 7 bin dolar ve 500 euroya el kondu.

MÜŞTERİLERİ KAPTIRDIK

Sektörün Kıbrıs'taki müşterilerinin büyük bölümünü İstanbul'daki illegal kumarhanelere kaptırdığını söyleyen Kıbrıs'taki Merit Hotelleri Gazino Genel Müdürü Aydoğan Turay Etiler, Levent ve Acarkent'te villa tipi evlerde kurulan kumarhanelerin alenen çalıştığını söyledi. Turay, "Bu kumarhanelere gidenler önce yanında getirdiği paralarla oynuyor. Para bitince de kendilerine yüksek faizle kredi veriliyor, senet imzalatılıyor ve insanlar mağdur ediliyor. Çok çok büyük bir pasta var" diye konuştu.

Casino İşletmecileri Birliği Başkanı Erdal Andız da "Türkiye'de 100'e yakın kaçak kumarhane biliyorum. Kaçak işletmeler yeraltında eski gücüne kavuştu. Türkiye'de başlayan bu yasadışı sektör boşluklar doldurulamadığından mafyalaş daha da öteye gitmiştir" dedi. Kıbrıs Rocks Hotel Genel Müdürü Ertan Ertekin ise, Kıbrıs'taki kumarhanelerde çalışan elemanların, artık Türkiye'ye çalışmaya geldiğini bu yüzden eleman sıkıntısı çekmeye başladıklarını söyledi.


Yasal düzenleme yeterli değil

Kumar oynamak ya da oynatmanın, Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirildiğini kaydeden İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu, cezanın 100-150 YTL arasında değiştiğini belirtti. Kumarhane işletmenin kırmızı ışıkta geçme cezasıyla aynı olduğunu söyleyen Durakoğlu "Kanuna göre bu suç tekrarlandığında, Ceza Kanunu kapsamında hüküm verilir. Ancak baskınlarda yakalanan aynı kişilere bu hüküm uygulanmıyor” dedi.




17 yıl önce