|

ÖZ-111 kumpası

Dost Tarikatı lideri olduğu iddia edilen emekli Binbaşı İhsan Güven ve eşinin 2004'te öldürülmesiyle ilgili olarak 7 yıl tutuklu yargılandıktan sonra Zekeriya Öz'ün mütaalası üzerine ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen 1'i gazeteci 5 sanıklı davada yeniden yargılama kararı verildi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/07/2015 Pazar
Güncelleme: 00:36 - 19/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

11 yıldır hapis yatan ve yeniden yargılama kararı üzerine 3'ü bayramdan önce tahliye edilen sanıkların adil yagılanmadığına hükmeden Anayasa Mahkemesi sözkonusu soruşturmada birçok eksik belirledi. Buna göre sanıkların lehine ifadeler soruşturma dosyasına konulmadı, delil diye sunulan kamera kayıtları kayboldu. Avukatları olmadan baskıyla ifade alındı.



'DARBEYE TEŞEBBÜS'


Davaya 2008 yılında Zekeriya Öz'ün eli dokundu. Eski Savcı Zekeriya Öz'e 'kardanadam111' adlı hesaptan isimsiz bir mail geldi. Mailden sonra Öz, Güven ve eşinin 2004'te öldürülmesiyle ilgili davanın görüldüğü mahkemeye rapor gönderdi ve cinayetin Ergenekon örgütü tarafından işlendiğini iddia etti. Ancak dava Ergenekon ile birleştirilmese de bu rapor etkisini gösterdi. Tüm ihlallere rağmen mahkeme 5 sanığa 'Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.



GÖRÜNTÜLER KAYIP


Sanıklardan Emin Koçhan, Selim Aydın ve Abdüsselam Tutal'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları bireysel başvuru üzerine verilen bayramdan üç gün önce tahliye edildi. Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre de sanıklar 2004'teki soruşturma sürecinde emniyette avukatlarıyla görüşmek istedi ancak bu istekleri yerine getirilmedi. Olayla ilgili 'delil' diye sunulan görüntüleri isteyen mahkemeye, emniyet 'görüntüler kayıp' cevabını verdi. Sanıklardan Ömer Güven'in diğer sanıkların lehine olacak şekildeki ifadesi ise soruşturma dosyasına konulmadı. Gazeteci Burak Çileli'ye ise kendisine maktulün adresini soran kişilere 'adres vermek' suçlaması yönetildi.



OLAY GÜNÜ OKULDA


Sanıklardan öğrenci Emin Koçhan ve Selim Aydın, olay tarihinde okulda olduklarını söylediler. Buna dair, okuldan gerekli belgeleri, devam kayıtlarının getirilmesini talep ettiler ve mahkemeye bu kayıtlar okul tarafından gönderildi. Okulun gönderdiği belgeye göre, Koçhan ile Aydın, olay tarihinde okulda bulunuyordu. Ancak buna rağmen bu belgeler dikkate alınmadı.



HEPSİ AYNI CEZAYI ALDI


Zekeriya Öz, mahkemeye rapor yazdıktan sonra sanıklar gazeteci Burak Çileli, öğrenci olan Selim Aydın, Emin Koçhan, Burhaneddin Yalçın ve Abdüsselam Tutal'e İBDA-C adına 'anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sanıklarının hepsinin aynı cezayı alması dikkat çekti.


11 yıl hapis yatan sanıklar için Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine yeniden yargılanma başvurusu yapıldı. 11 yılın ardından Selim Aydın, Emin Koçhan ve Abdüsselam Tutal yeniden yargılanmak üzere geçen hafta serbest bırakıldı. Avukatları Burak Çileli ve Burhaneddin Yalçın'la ilgili de başvuru yaptıklarını dile getirdi.



1'i gazeteci 5 kişiye 11 yıllık işkence




Eski Savcı Zekeriya Öz, 'Dost Tarikatı' lideri İhsan Güven'in öldürülmesiyle ilgili yargılanan 1'i gazeteci 5 kişiye hayatı zindan etti. Öz, Ergenekon davasında sıkça duyulan ve paralel kod olarak bilinen '111'li bir ihbar e-postası ile mütaala hazırladı. Öz, zanlıların cinayet sırasında okulda olduğunu 'görmedi'; kamera kaydı delili birdenbire kayboldu. 'Darbeye teşebbüs'ten 11 yıl cezaevinde yatan sanıklar için Anayasa Mahkemesi yeniden yargılama kararı verdi. Sanıkların 3'ü bayramı evinde geçirdi, 2'si tahliye kararı bekliyor.



#Zekeriya Öz
#Dost Tarikatı
#İhsan Güven
#Selim Aydın
#Emin Koçhan
#Burhaneddin Yalçın
9 yıl önce