|

Özel yetkili işkence AYM''ye taşınıyor

TCK''daki ''3 yıl'' hükmüne rağmen 5 yıl 4 aydır tutuklu yargılanan Okyanus Şirketler Grubu''nun sahibi Nusret Argun, AYM''ye başvurdu. Argun, tüm mal varlığına bir yazışmayı gerekçe göstererek 6 yıl önce tedbir konulduğunu ama yazışmanın mahkemeye sunulamadığını, tedbirin 8 ay önce kaldırılmasına rağmen 8 aydır gerekli yazının yazılmadığını söyledi.

İstihbarat Servisi
00:00 - 26/02/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:13 - 25/02/2014 Salı
Yeni Şafak
Özel yetkili işkence AYM''ye taşınıyor
Özel yetkili işkence AYM''ye taşınıyor

Türk Ceza Kanunu''nda açıkça ''tutukluluk süresi 3 yılı geçemez'' ibaresine rağmen 5 yıl 4 aydır tutuklu yargılanan Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, Anayasa Mahkemesi''ne başvurdu. Uzun tutukluluk süresi nedeniyle tahliyesini isteyen Argun, mahkemenin gerekçeli kararı 7 ay sonra yazdığını, malvarlığı üzerindeki tedbir kalkmasına rağmen 8 aydır resmi yazının gönderilmediğini belirterek yaşadığı haksızlığı hatırlattı. Yargılama sürecindeki usulsüzleri birbir anlatan Argun, ''Savcı Cuma günü dosyaya atandı. Pazartesi günü 67 kişiyi gözaltına aldırdı. Polis Cuma günü 1708 sayfa fezleke yazdı. Savcı aynı gün hem 1708 sayfayı okudu, hem 67 kişinin ifadesini alıp tutuklattı. Bu hukuk mu'' diye sordu. 2008 yılından bu yana suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve ihaleye fesat karıştırma gibi suçlardan tutuklu bulunan Argun''un avukatları Anayasa Mahkemesi''ne (AYM) bireysel başvuru hakkını kullanarak Argun''un tutukluluk süresine itiraz etti.

YARGILAMA TİYATROSU

Argun, ''Dönemin Konya Emniyet Müdürlüğü önce 5000 işçimden birinin 1989''da İstanbul''da karıştığı olay üzerinden ÖYM''de yargılanmamız için uğraştı. Ancak Adana ÖYM, cebir ve şiddet olmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. Emniyet, dosyanın iade edildiği gün şirketten çaldığı paralar karşılığında senet aldığım sekreteri işlediği suçla korkutarak şiddet kullanarak senet imzalattığım yönünde ifadesini aldı'' dedi.

20 şirketinde 5 bin çalışanı olan bir işadamının toplam 10 bin TL için şiddet uyguladığı iftirasıyla örgüt lideri konumuna sokulmaya çalışıldığını, dosyaya bu sayede ÖYM''nin bakmasının sağlandığını hatırlatan Argun, ''Mahkeme beraat verdi. Savcı temyiz etmedi ve kesinleşti. Ancak aynı mahkeme şirket elemanım kontörlü telefon hattı aldı diye özel belgede sahtecilik suçundan bana 20 yıl ceza verdi'' diye konuştu.

YAZIŞMA ORTADA YOK

Nusret Argun, ''Genel müsadere hükmü verilemez'' ilkesinin Sultan 2. Mahmut''tan beri yürürlükte olduğunu belirterek buna rağmen tüm malvarlığına tedbir konulduğunu, tedbire gerekçe gösterilen yazışmanın ise 5,5 yıllık yargılama boyunca savcılık tarafından mahkemeye sunulamadığını söyledi. Argun ''Bırakın aslını, fotokopisini, sahtesini bile 6 yıldır veremediler. Çünkü böyle bir yazışma yok'' dedi.

En uzun tutukluluk Argun''a ait

2008 yılından bu yana suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve ihaleye fesat karıştırma gibi suçlardan tutuklu bulunan Argun''un avukatları Anayasa Mahkemesi''ne (AYM) bireysel başvuru hakkını kullanarak Argun''un tutukluluk süresine itiraz etti. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi''nin verdiği tutukluluğun devamı kararına Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan itirazın bu mahkemede reddedilmesi üzerine AYM''ye bavuran avukatlar ''Müvekkil şu anda 5 yıl 4 aydır tutukludur. Anayasaya aykırılık ve uzun tutukluluğun ihlali yanı sıra emsal suçlamalara göre en uzun tutukluluk süresi müvekkilime aittir. Benzer suçlarda 3,5 yıldan fazla tutuklu kalınan başka bir dosya yoktur'' ifadelerini kullandı. Başvuru dilekçesinde Ceza Muhakemesi Kanunu''nun İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi''nin bşr gereği olarak tutukluluk sürelerine ilişkin 102. maddenin yer aldığı, bu maddede de tutukluluk süresinin en fazla 2 yıl olacağı, zorunlu hallerde uzatmalarla en fazla 5 yıl olacağı bilgisi de verildi.


10 yıl önce