|

Paralelin son kalesi düştü

Devletin kurumlarına sızarak darbe yapmayı amaçlayan paralel yapı Yargıtay'dan da temizlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 03:39 - 25/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Yargıtay'daki daire başkanlıklarını kaybetmemek için her yola başvuran paralel yapı, bir darbe daha aldı. Nisan ayından bu yana devam eden Yargıtay 8. Ceza Dairesi'ndeki seçimlerde, Yargıda Birlik Derneği'nin (YBD) desteklediği Haydar Metiner birinci çıktı. Böylece parelel yapının Yargıtay'daki daire başkanlıklarındaki son kalesi de düşmüş oldu.



VESAYET SON BULDU


2010'daki referandum sonrası oluşturulan yeni Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay'a 160 üye seçti. Yapılan bu atamadan sonra paralel yapının hakimiyeti altına giren Yargıtay'da üst görevlere paralel yapıyla birlikte hareket eden isimler getirildi. Ancak 12 Ekim 2014'te yapılan HSYK seçimlerinin ardından başta Yargıtay olmak üzere yargıdaki paralel vesayet son buldu.



SEÇİMLERE YBD DAMGASI


Yargıtay'daki hakimiyetini kaybeden paralel yapı, geliştirdiği taktiklerle buralardaki daire başkanlıkları seçimlerini tıkamaya çalıştı. Bazı dairelerdeki seçimler aylarca sürdü. Bunlardan birisi olan 8. Ceza Dairesi Başkanlık seçimi önceki gün sonuçlandı. Seçimde başkanlık için mevcut başkan Sedat Bakıcı ile üyeler Halil Akdağ ve Haydar Metiner yarışıyordu. Söz konusu adayların arasından YBD'nin adayı Metiner, seçimlerden birinci çıkarak 8. Ceza Dairesi Başkanı oldu.



BAŞKANLIKLARI KAYBETTİ


Geçtiğimiz haftalarda 9, 12 ve 15. Ceza Dairesi'ndeki seçimler de sonuçlanmış ve YBD'nin desteklediği adaylar başkan seçildi. Söz konusu seçimlerin ardından 23 ceza, 23 hukuk dairesi bulunan Yargıtay'daki daire başkanlıklarında paralel yapıyla birlikte hareket eden isim kalmadı. Paralel yapı, daire başkanlıkları seçimlerinde de büyük darbe yemiş oldu.


#parelel yapını
#Yargıtay
#parale örgüt
8 yıl önce