|

Parçalanmış hayatlar

Gönen’de misafir edilen Suriyeli Çerkez ailelerin, her ferdi başka ülkelerde yaşıyor. Çerkez muhacirlerin çocukları, Suriye, Suudi Arabistan, Rusya ve Türkiye arasında dağılmış. Türkiye'de bulunan Çerkez gençler, her türlü zorluğa rağmen eğitimlerini ihmal etmiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:20 - 16/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
AYBİKE EROĞLU
Suriye’deki iç savaştan kaçarak Gönen’in Armutlu köyüne yerleşen Elgafari çiftinin 20 yaşındaki oğlu Muhammed Nesim, Balıkesir Üniversitesi Turizm Bölümü'nü kazandı. Dil sorunu nedeniyle kaydını donduran Nesim, kursa giderek dil sorununu hallettikten sonra üniversiteye devam edecek. Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait bir lojmanın onarılarak ailenin kullanımına sunulduğunu anlatan Gönen eski Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kural, ailenin burada mutlu şekilde yaşadığını söyledi. 

EVLERİMİZDEN ÇIKARDILAR

Suriye’de bir ecza deposunda yönetici pozisyonunda çalışan Macide İsmail, çocuklarını alarak 2013 Mayısında abilerinin de bulunduğu Gönen’e geldiğini anlattı. "Burada pek çok Çerkez’in yaşadığını biliyordum” diyen İsmail, Çerkezler destek olur düşüncesiyle Gönen’e geldiklerini söyledi. Eşi Yusuf Elgafari’nin daha sonra pasaport işlerini halledip Gönen’e geldiğini belirten Macide İsmail, “Şam’ın çevresindeki bir kasabada yaşıyorduk. Askerler bizi yaşadığımız yerden çıkardı. Ben de çocuklarımı ailemin yanına götürdüm. Abilerim Gönen’e gelmişlerdi. Ben de onlarla birlikte buradaki Çerkezlerin yanına geldim” dedi. 

BOMBALANMA KORKUSU YOK

Suriye’deki evinin yıkıldığını gözyaşları içinde anlatan Macide İsmail, “Orada yaşarken acaba ne zaman bombalanacağız endişesi vardı. Şimdi böyle bir endişe taşımıyoruz. Kötü haberler geldikçe ağlıyoruz. Hala akrabalarımızın bir kısmı orada. Onlarla irtibat kurmaya çalışıyoruz. Bazı akrabalarımız Suriye’den kaçıp Ürdün’e gitti. Orada yapamadılar Suriye’ye geri dönmek zorunda kaldılar. Burada gerçekten çok mutluyuz. Kocam iş bulabilirse daha mutlu olacağız. İlk başlarda çalışmamıza izin verilmedi. Köylüler bize destek oldu. Bahçeye ekip dikerek yemek ihtiyacımızı karşıladık. Aslında çalışma imkanımız olsa başımız daha dik olur” diye konuştu. 

RUSYA OTURMA İZNİ VERMEDİ

Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle Rusya’daki tıp eğitimi gören oğlunun yanına kaçtıklarını anlatan hukukçu Şefik İsmail ve ailesi yaklaşık 8 ay önce Rusya'daki ikamet sorunu nedeniyle Gönen’e geldi. Suriye’de yaşanan savaştan kaçarak Rusya’da tıp okuyan oğlunun yanına gittiklerini anlatan 61 yaşındaki Hukukçu Şefik İsmail, “14 Nisan 2014 tarihinde Rusya’nın Nalçık şehrine ziyaretçi gibi gittik. Ancak ikamet sorunu yaşadığımız için 10 Mart 2013 tarihinde Gönen’e geldik” dedi. 

MANZARA KORKUNÇTU 

Açık kalp ameliyatı geçiren 61 yaşındaki Şefik İsmail, sağlık sorunları nedeniyle Gönen’de çalışamıyor. Çerkezler ve vakıf desteğiyle yaşamlarını idame ettirdiklerini anlatan İsmail, Türkiye’de yaşamaktan son derece mutlu. Şam’da su işlerinde çalışan İsmail, en son vatanını 2 yıl önce gördüğünü söyledi. Şam’da yaşadıkları mahalleye gittiklerinde karşılaştıkları manzaranın korkunç olduğunu aktaran İsmail, “Evler yıkılmıştı. Yıllarca yaşadığımız sokağa sokmadılar” dedi. Mühendis olan oğlu Hüsam ve ortodonti ihtisası yapan Bessam’ın halen Suriye’de yaşadığını anlatan İsmail, çocuklarıyla çok sık görüşemediğini gece kaldıkları yerde ışıkları söndürerek oturabildiklerini anlattı. Şefik İsmail, kendilerine ait evi terk eden çocuklarının farklı bir bölgede yaşadığını söyledi.

DÖRT BİR YANA DAĞILDILAR

Lise mezunu olan 26 yaşındaki oğlu Nesim’le birlikte Gönen’deki bir vakfın tuttuğu evde kalan Şefik İsmail’in bir diğer oğlu Vesim ise TÖMER’in girişimleriyle İzmir’de dil eğitimi almış. İsmail’in Suudi Arabistan’da yaşayan Siham isimli bir de biyolog kızı var. Tüm çocuklarını okutmaktan duyduğu mutluluğu anlatan İsmail, “Çocuklarım vatan sorunu nedeniyle parça parça dört bir yana dağıldı. Hepsi eğitimli, okumak için ellerinden geleni yaptılar ama benden uzakta yaşamak zorundalar” diye konuştu.

6 dil biliyor Türkçe yolda

Doktor olan oğlu Vesim’in İzmir’e dil kursuna gittiğini anlatan anne Nevval İsmail, “Oğlum dil sorununu hallettikten sonra çalışmaya başlayacak. O zaman daha rahat şartlarda ve boynumuzu dik tutarak yaşayacağız” dedi. Türkçe öğrenmek isteyen Vesim ise, “Abhazça, Kabartayca, Rusça, İngilizce, Arapça ve Latince biliyor. Konuşurken cevap vereceğim ama soru sorulduğunda diller kafamda dans ediyor” diyor.  Bir Çerkez geleneği olan “kaşen” sayesinde İngilizce Öğretmeni Nevval hanımla tanıştıklarını anlatan İsmail, “38 yıldır bir kez bile küsmedik” diyor. Düğünlerde başlayan “kaşenlik”, erkek ve kızların evliliğe dönük tanışarak arkadaşlık yapmaları geleneği.


Arkadaşlarımı özlüyorum

Gönen’e bağlı Armutlu köyünde Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait bir lojman, onarım çalışmalarının ardından Macide İsmail ve Yusuf Elgafari çiftine verildi. Çiftin 20 yaşındaki Muhammed Nesim isimli oğlu, Balıkesir Üniversitesi Turizm bölümünü kazandı. Ailenin diğer çocuğu Sarıköy Çok Programlı Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan Masa Elgafari ise, ailesiyle birlikte köyde yaşamaktan mutlu olduğunu söylüyor. Dil sorunu nedeniyle ilk başlarda çok zorlandığını anlatan genç kız, “Zaman geçtikçe hem derslerin zorluğuna hem de dile alıştım. Suriye’deki arkadaşlarımı özlüyorum, oraya dönmek istiyorum ama savaş var. Savaşın olduğu yerde arkadaşlarım da olmaz” diye konuşuyor.


Kısmette hacı olmak varmış

Gönen’e 22 ay önce gelen İsmail ailesinin en büyük ferdi 71 yaşındaki Abdülhadi İsmail’in hikayesi de yürek burkuyor. Suriye’de yıllarca yaptığı zeytin ilaçlama işine, sigaranın zararları da eklenince gırtlak kanseri olan İsmail, Şam’da askeri memur olarak görev yaptı. Suudi Arabistan’da yaşayan oğullarının girişimleriyle hacı olan İsmail, “Kısmetimde Türkiye’de yaşarken hacı olmak varmış” dedi. 1998 yılında ameliyat geçiren İsmail’in ses telleri de zarar görmüş. Gönen’e geldikten sonra hayırsever bir Çerkez’in kendisine ses yükselticisi aldığını anlatan İsmail, yaşadıklarını anlatırken o ses yükselticisini kullanarak bizimle iletişim kurabildi. Şam’da ve Kuneytra bölgesinde evleri bulunan aile, yaşanan yoğun bombardıman nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Üsame (36) ve Muhammed (38) isminde 2 oğlu ve Canset (41) ve Nefine (28) isminde 2 kızı bulunan Abdülhadi İsmail, Suriye’deki iç savaş sona erdiğinde ülkesine dönmek istediğini belirten İsmail, “Vatanımdır, huzur olursa dönerim” diye konuştu. 


Burada hiç yabancılık çekmedik

Armutlu köyü sakinlerinin kendilerine son derece iyi davrandığını anlatan Macide İsmail, “Buraya ilk geldiğimizde eşimle birlikte pazara gittik. Pazardaki insanların tavırları Suriye’dekilerle aynıydı. Hiç yabancılık çekmedik. Köyün insanları bizi minibüste gördükleri zaman, misafir olduğumuz için ayağa kalkıp yer veriyorlardı. Gerçekten burada herkes bize çok iyi davrandı” şeklinde konuştu. 

OĞLUMUN ÖLÜMÜNÜ BEKLEYECEKTİM

En büyük çocuğu Muhammed Salah’ın Mısır’dan Gönen’e geldiğini anlatan Macide İsmail, “Oğlum Suriye’ye gitseydi asker olacaktı. Ne zaman öleceğini bilemeyecektim. Şimdi ise Amerikan Kültür Merkezi’nde İngilizce dersi verecek" diyor. 
#Suriyeli Çerkez aileler
#Gönen
#yaşıyor
9 yıl önce