|

Parti Türkeş çizgisinde değil

Başbakan Davutoğlu’nun seçim hükümeti için yaptığı bakanlık teklifini kabul edince partisinden büyük tepki gören MHP’li Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, “Kırgın değilim” dedi. Türkeş, kendisine yöneltilen ağır ithamlara ve asansördeki plaketten adının silinmesine kadar varan tepkileri değerlendirdi.

Yeni Şafak
10:51 - 29/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 11:25 - 29/08/2015 Cumartesi
Diğer

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa'nın 114. maddesi çerçevesinde kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nu açıkladı.



Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Geçici Bakanlar Kurulu'nu onaylamasının ardından Çankaya Köşkü'nde yaptığı açıklamada "Sayın Cumhurbaşkanımızca onaylanan Geçici Bakanlar Kurulu listesini size ve yüce milletimize sunarım" dedi.



Davutoğlu tarafından MHP kontenjanı için yapılan bakanlık teklifine “evet" diyerek siyasette ve partisinde büyük yankı uyandıran MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcılığı'na getirilen Tuğrul Türkeş Milliyet gazetesine açıklamalarda bulundu.



Türkeş “Kırgın değilim" dese de kendisine yöneltilen ağır ithamlara, asansörden isminin silinmesine varan tepkilere çok içerlemiş.



Bunların, seçime giderken MHP'nin kamuoyuna yansıttığı imaj açısından çok zedeleyici olduğuna inanan Türkeş, AK Parti ve HDP'li üyelerin yer aldığı bir hükümette bir MHP'li olarak bakanlık yapmayı kabul etmesini; Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullara, devlet adamı anlayışına ve ülkücü hareketin lideri, babası Alparslan Türkeş'in verdiği devlet terbiyesine bağlıyor.



"Transfer teklifi almadım"


MHP'nin bugünkü yönetiliş tarzına ve parti içi demokrasi mekanizmasının ne kadar işletilebildiğine dair eleştirilerini yönelten Türkeş, Başbakan Davutoğlu'ndan ima yollu bile olsa bir transfer teklifi almadığını vurguladı, verdiği kararın siyasi intihar anlamına gelebileceğini söyleme ihtiyacını da hissetti. Türkeş, bugünkü MHP için, “Alparslan Türkeş çizgisinde değil" ifadesini kullandı. Türkeş'in değerlendirmeleri şöyle:



"Her şeye hayır denilmesinin de bir izahının olması gerekir"


MHP'nin 7 Haziran sonrası tavrını Türkeş "Koalisyona hayır, azınlık hükümetine hayır, dışarıdan desteğe hayır, başbakanlığa hayır... Her şeye hayır denilmesinin de bir izahının olması gerekir. Peki ne olacak? Kendisinin siyasi önerilerinin ne olduğunu birinin Sayın Bahçeli'ye sorması lazım. Ne yapacağız her şeye hayır diyerek, Türkiye'yi fesih mi edeceğiz, kapatıp gidecek miyiz? Hepimiz milliyetçi hareketin üyesiyiz. MHP'liyiz. Ama bu partide yanlışlar da söylenebilmeli. Demokratik bir partide bunu yapabilmeliyiz. Yapılamıyorsa demokratik bir parti değildir" ifadeleri ile eleştirdi.



Tuğrul Türkeş, “Hepimiz milliyetçi hareketin üyesiyiz. MHP'liyiz. Ama bu partide yanlışlar da söylenebilmeli" dedi.



"Beni hep yanında istedi"


Geçmişte Sayın Bahçeli devlet sorumluluğunun gerektirdiği her işte kendisini yanında istediğini belirten Türkeş "O zaman Devlet Bey'e soruyorum, devlet ciddiyetinin gerektiği her konuda beni yanında istiyor da benim siyasette hiç mi tecrübem, öngörüm yok?" sorusunu yöneltti.



"MHP benim babamın partisidir"


Kırgın olmadığı vurgulayan Türkeş "Ben hala MHP'li milletvekiliyim. Devlet Bahçeli de hala benim genel başkanım. Hala Sayın Bahçeli'ye saygım var. Sayın Bahçeli beni seçimde listeye koymayabilir, genel başkan yardımcılığı görevinden de alabilir. Ama beni MHP'den atamaz. MHP benim babamın partisidir. MHP benim için tektir. Milliyetçi hareket her şeyimdir. Beni partiden atmaya kimsenin gücü yetmez" dedi.



"Ben o seviyeye inmem"


Geçici Bakanlar Kurulu teklifini kabul etmesinden sonra partisinden yapılan eleştiri ve uygulamaları Türkeş şöyle değerlendirdi:



Bu kadar hakaretamiz eleştirilerde bulunmak, asansörden ismimi silmek zavallı bir davranış değil mi? Koskoca Devlet Bahçeli'ye yakışıyor mu? Bahçeli açısından çok üzülüyorum. MHP açısından da Türkiye'nin beka sorunu varken, asansörden isim silmekle uğraşmak yakışıyor mu diye soruyorum. Ben o seviyeye inemem. Sayın Bahçeli ile 8 sene çalıştım, kötü bir şey söylemek istemem. Bizde bir atasözü vardır; öfkeyle kalkan zararla oturur. Bu öfke onlara fayda sağlamaz. Asansörden isimliği söktürmek acz ifadesidir"




"PKK ile köklü bir mücadeleye girişildiği bir dönemde destek olmak görevdir
"


Türk milliyetçisi olduğunu seyretmeyeceğini, sonuna kadar mücadele edeceğini belirten Türkeş "Ben Türkeş'in oğluyum. Ben kim olduğumun bilincindeyim. PKK ile köklü bir mücadeleye girişildiği bir dönemde destek olmak görevdir. O gün Atatürk'ün şartları da öyleydi" dedi. Türkeş'in öne çıkan diğer açıklamaları şöyle:



Türkiye Cumhuriyeti, PKK ile tarihinin en büyük mücadelesi içine girdi. Böyle bir dönemde, elini taşın altına koymamak, milliyetçi hareketin ideallerini, görüşlerini sorumluluk mevkiinde bir insan olarak yansıtmamak doğru olur muydu? Rahmetli babam hayatta olsa, üstelik 80 vekille Meclis'te bulunsa, Başbakan Yardımcı olarak Başbakan'ın yanında oturur, ideallerini, politikalarını çatır çatır konuştururdu. Ben de onun oğluyum. Alnım aktır.



"Ben makam aracımı 50 kez kullanmadım"


Utanmadan “Kırmızı plaka meraklısı" diyorlar. Ben MHP'nin genel başkan yardımcısıyım. Parti bana makam arabası verdi. Bu arabayı 5 yılda 50 kere kullanmış mıyım söylesinler. İşi ucuzlatmak dışında bir işe yaramayan, milliyetçi hareket davasına büyük zarar veren bu ithamlar, ucuz politikalar, kendi trolleriyle yaptıkları saldırılar çok üzücüdür. Benim herhangi bir menfaat için bir talebim olabilir mi? Bunun tartışılmasını bile zûl sayarım. Siyaseten ne bir talebim vardır, ne de benden bir talepte bulunulmuştur. Ben hâlâ MHP'liyim ve hep öyle kalacağım.



Bir siyasi intihar da yaptım. Belki 2.5 ay sonra, hükümetin görev süresi bittiğinde siyasetten uzaklaşmış durumda da olacağım. Ama bu riskleri böyle dönemlerde almazsanız ne zaman alacaksınız? Bu hem anayasal zorunluluk hem de ülkenin geçtiği durumdan dolayı bir mecburiyettir. Üç hafta sonra belki beni listeye koymazlar. Ben de siyaseti bırakır köşeme çekilirim. Ben terörle mücadeleyi milli bir mesele olarak alıyorum. Aldığım tutuma yüzde 90 takdir mesajları aldım. MHP'li troller de eleştirdi ama bunlar yüzde 10'u bile geçmiyor.



"PARTİ TÜRKEŞ ÇİZGİSİNDE DEĞİL"


MHP'yi bırakmam söz konusu olamaz. MHP babamın partisi. Ben Türkeş çizgisini izliyorum. Parti bugün o çizgide değil. Alparslan Türkeş sağolsaydı Türkiye'de üç aydır hükümet vardı. 1976'da 3 milletvekili varken rahmetli Erbakan ile rahmetli Demirel arasında mekik dokudu, arada rahmetli Turhan Feyzioğlu hocayı koydu ve 1. MC'yi kurdurdu. Şimdi Türkeş'in kemiklerinin sızlamasından söz ediliyor. Kimin sızlattığı ortadadır.



Türkeş'in Başbakan Davutoğlu'na cevabı


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı bakanlık teklifine Tuğrul Türkeş tarafından verilen yanıtın metni şöyle:



“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere Başbakan olarak atanmış bulunduğunuzu bildiren ve geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için şahsıma bakanlık teklif ettiğiniz yazınızı aldım. Bugüne kadar her fırsatta dile getirdiğim önce ülkem ve milletim daha sonra partim ve ben anlayışı içerisinde ve yetiştiriliş tarzımda öğrendiğim devlet menfaatlerini her şeyin üzerinde tutmak bilinci ve anayasal bir yükümlülük olan böyle bir görevi üstlenmek gerektiğinin bilincindeyim. Teklifinizi kabul ettiğimi bilgilerinize arz ederim."


#MHP
#Tuğrul Türkeş
#Geçici Bakanlar Kurulu
9 yıl önce