|

PKK'nın füze lançeri

Mardin’in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonda, Türkiye’de ilk kez karadan karaya, karadan havaya atılan METİS M1 füze ateşleyicisi (lançer) ele geçirildi. Rus yapımı füzenin, tanklar ve zırhlı araçlara karşı son derece etkili bir silah olduğu bildirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:24 - 9/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye’de ilk kez karadan karaya, karadan havaya atılan METİS M1 füze ateşleyicisi (lançer) ele geçirildi.
Türkiye’de ilk kez karadan karaya, karadan havaya atılan METİS M1 füze ateşleyicisi (lançer) ele geçirildi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK'ya ait Rus malı anti tank füzesi ele geçirildi. Füze lançerinin, Türkiye'de bu özellikte ele geçirilen ilk füze olduğu belirtildi. Mardin Valiliği'nden yapılan açıklamada, 6-7 Şubat'ta Nusaybin ilçesi Çalıköy ve Kuyular mahalleleri kırsal alanında faaliyet gösteren PKK/KCK terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek ve arazide gizlenen örgüte ait patlayıcı madde sığınak ve barınakları bulmak amacıyla bir operasyon gerçekleştirildiği bildirildi.



İLK DEFA GÖRÜLDÜ


Bornova Komando Tugay Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince müşterek olarak düzenlenen “Kartal-5 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Yıldırım Oflaz” operasyonunda ele geçen bir silah dikkat çekti. Türkiye'de ilk kez bir operasyonda, karadan karaya, karadan havaya atılan Rus malı METİS M1 füze ateşleyicisi (lançer), 2 atış kulaklığı, 4 anti tank roket mühimmatı, anti personel mühimmatı, 2 bin 220 biksi fişeği, 22 palaska, 6 telsiz, mesafe ölçer, teröristlere ait 8 takım kıyafet ve 25 çift ayakkabı, frekans takip cihazı, frekans alıcı, 3 radyo, 100 metre elektrik kablosu, pil ve pil bloğu, çok miktarda tıbbi malzeme ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.



500 KİLOGRAM PATLAYICI


Operasyonda ayrıca Çalıköy Mahallesi yolu üzerine terör örgütü mensuplarınca tuzaklanmış 500 kilogramlık el yapımı patlayıcı düzenek, güvenlik güçlerince bulunarak kontrollü şekilde imha edildi. Patlama sonucu yolda yaklaşık 5 metre genişliğinde, 1,5 metre derinliğinde çukur oluştu.



Valilik açıklamasında, terörle mücadele kapsamında güvenlik güçlerince yürütülen operasyonların kararlılıkla devam edeceği ifade edildi.



RUS YAPIMI


METİS-M1 Rusya tarafından geliştirilen güdümlü tanksavar füzesidir. Bomba fırlatıcı silahlara sahip, isabet oranı yüksek ölümcel bir silahtır. Sistem, sahip olduğu küçük ve hafif yapısından ötürü her türlü arazi şartında hatta akarsu geçişlerinde bile kolaylıkla taşınabilir. Üç kişiden oluşan ekip silahı ve buna ait 5 adet füze zarfını taşıyabilir. Ani bir hedefin ortaya çıkması durumunda silahçı füzeyi fırlatma ayağı olmadan omuzdan da fırlatabilir. Sistemin basit ve kolay bir kullanımı vardır. 15-20 saniye içerisinde hızlı bir şekilde ateşleme konumuna getirilebilir. Dakikada 3 ila 4 füze atabilir. Yüzükoyun veya siper içerisinde ayakta ateşlendiği gibi her türlü görev aracı üzerindende fırlatılabili. Her türlü hava aracı ile taşınıp daha sonra yere indirilebilir. Güçlü ikili patlayıcılı HEAT savaş başlığına sahip 9M131 füzesi, etkin zırh ile korunan ana muharebe tankları, sığınak ve siperler, ayrıca hafif zırhlı araçlara karşı etkilidir.









#Mardin
#Nusaybin
#PKK
7 yıl önce