|

PKK’ya davet kabul edilemez

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’nın Astana sürecine PKK/PYD’yi davet etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Kalın, “Oradaki arkadaşlarımızın müdahalesiyle sorun büyük oranda çözüldü. Rus mevkidaşlarımızla benim de görüşmelerim oldu. Pozisyonumuzu net şekilde tekrar ortaya koyduk” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/11/2017 Thursday
Güncelleme: 02:44 - 2/11/2017 Thursday
Yeni Şafak
İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yapt
İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yapt

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Telafer’in yeniden inşa ve imar edilmesinin, buradan kaçan Türkmenlerin yurtlarına geri dönmesinin büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Kalın, şöyle konuştu: “Telafer’in nüfusu 400 bin civarındaydı, şimdi bu 15-20 bine kadar düşmüş durumda. Orada asayiş sağlandıktan sonra hem bizim hem de merkezi hükümetin katkılarıyla yeniden imar ve inşa faaliyetine başlanacak. Bizim Irak’taki herhangi bir etnik ya da mezhebi bir gruba karşı negatif tavrımız söz konusu değildir. Bunun en somut göstergesi de bizim insani noktada Habur Sınır Kapısı’nı kapatmamış olmamızdır.”

DERHAL GİRİŞİMDE BULUNDUK

“Rusya’nın Astana sürecine PYD’yi davet etmesi konusunda Ankara’nın bakış açısı”nın sorulması üzerine ise Kalın, “Bununla ilgili emrivaki gibi bir şeyin olduğunu arkadaşlarımız bize dün ilettiler. Biz de bu konuda derhal girişimlerde bulunduk ve tepkimizi ilettik. Tabii ki bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir” ifadesini kullandı. Suriye konusunda, “PYD’li ve YPG’li olmayan Kürtlerin oraya Kürt toplumunu temsilen davet edilmesinde hiçbir sorun görmediklerini” hep ifade ettiklerini dile getiren Kalın, şöyle devam etti:

RUSYA’YLA DA BU KONUYU GÖRÜŞTÜM

“Ama PYD ve YPG, PKK terör örgütünün bir uzantısıdır ve onun ne Astana ne Cenevre ne de bir başka toplantıya davet edilmesi asla kabul edilemez çünkü orada fiili durum yaratarak eşkıyalık yaparak, oradaki insanları terörize ederek, DEAŞ’la mücadele kılıfı altında kendine alan yaratarak bir noktaya gelmiş bir terör örgütüne Astana gibi bir uluslararası platformda yer verilmesini biz asla kabul etmeyiz. Zannediyorum oradaki arkadaşlarımızın da müdahalesiyle o sorun yerinde, büyük oranda çözüldü ama bu konuda Rus mevkidaşlarımızla benim de dün bu konuda görüşmelerim oldu. Pozisyonumuzu çok net bir şekilde tekrar ortaya koyduk.”

Erken seçim gündemde yok

Kalın, “CHP’nin erken seçim çağrısı” ile ilgili “Erken seçim gündemimizde yok. Bunu ısrarla ifade ettik. Bunun takvimi az çok bellidir. 2019 yılı içinde mart ayında yerel seçimler, kasım ayında başkanlık seçimleri yapılacaktır, parlamento seçimleri eş zamanlı olarak. Bu takvim bellidir” dedi.

  • Utanç vesikası
  • Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CHP Milletvekili Bülent Tezcan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözlerine ilişkin de şu görüşlere yer verdi: “Biz hukuki yolları harekete geçirdik, suç duyurusunda bulunduk. Bu tür ifadeler, Cumhurbaşkanımızı hedef alan diktatör vesaire gibi ifadeler öncelikle Türkiye’de anamuhalefet adına bir utanç vesikasıdır. Siyaset yapamayan, siyaseti tüketen kesimlerin bu tür söylemler üzerinden kendine bir siyaset alanı açma çabasıdır. Bu, milletin iradesine saygısızlıktır. Yüzde 52 oyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı'na siz ‘diktatör, faşist’ vesaire diyemezsiniz. Bu ülkede o Cumhurbaşkanı'na oy vermiş milyonlarca insanın iradesine, hür seçimine, reyine her şeyden önce saygısızlıktır.”
#İbrahim Kalın
#Türkiye
#Rusya
7 years ago