|

PYD için yeni hamle

PKK ve PYD bağını ABD ve Avrupa'ya belgeleyen Türkiye, şimdi de PYD ve IŞİD’in eylem ortaklığını anlatıyor. Diplomatik atak yapan Türkiye, “PYD’nin muhalif cesetlerini kamyonet üzerinde gezdirmesiyle IŞİD’in kafa kesme görüntüleri arasında bir fark olmadığını” vurguluyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 5/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:35 - 5/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye, IŞİD ile mücadelede Suriye meşru muhalefeti yerine terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD ile ortak tavır sergileyen ülkelere karşı diplomasi hamlesi başlattı. Uzunca bir süredir PKK ve PYD bağlantısını belgeleriyle ABD ve Avrupalı müttefiklerine sunan Türkiye, şimdi de PYD ve IŞİD'in eylem ortaklığını anlatıyor. PYD'nin, tüm ülkelerce terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nın Suriye uzantısı olduğunu belgeleriyle anlatmaya çalışan Türkiye, PYD'nin terör örgütü olduğunu kanıtlamak üzere diplomasi çabalarını aralıksız sürdürüyor. Türkiye, şimdi de IŞİD'in eylemleriyle PYD'nin eylemlerinin benzerliklerini müttefik ülkelere anlatıyor. Türkiye, diplomatik temaslarında, hem IŞİD hem de PYD saldırılarına maruz kalan Türkiye'de iki terör örgütünün de benzer taktikleri izleyerek saldırılarını gerçekleştirdiğine işaret ediyor.



“STRATEJİMİZ BELLİ” VURGUSU


Diplomatik temaslarda Türkiye'nin IŞİD ile mücadele stratejisinin belli olduğu ve IŞİD'i bir terör örgütü olarak kabul ettiği, ilk günden bu yana da IŞİD ile mücadelede uluslararası koalisyonun içinde yer aldığı vurgulanıyor. Halen IŞİD'e karşı en etkin mücadele veren ülkenin Türkiye olduğu, IŞİD'in de Suriye dışındaki saldırılarında en çok Türkiye'yi hedef aldığı aktarılıyor. Türkiye, ABD ve AB'li muhataplarına, “Türkiye'ye sen karışma deniliyor ama Türkiye karışalı aylar oldu ve IŞİD tehdidini en çok yaşayan ülke” diyor.





ÖRNEKLERLE ANLATILIYOR


ABD ve Avrupalı müttefiklerin yanısıra müttefik Müslüman ülkelerin yetkilileriyle gerçekleştirilen görüşmelerde Türkiye, “Her iki örgütün kullandığı yöntemler, izlediği taktikler aynıdır. İkisi de terör örgütüdür” diyor. Türkiye bu benzerlikleri ise şöyle anlatıyor: “PYD'nin silahlı gücü YPG'nin sokaklarda kamyonetler üzerinde muhalif cesetlerini sergileyen görüntülerle IŞİD'in kafa kesme görüntüleri aynı terörist zihniyetin ürünü. IŞİD, Kilis'e roket atarken, PKK, Güneydoğu'da güvenlik güçlerine karşı roketli saldırılar düzenliyor. Katyuşalar Güneydoğu'da da kullanılıyor. Türkiye'de PYD ve IŞİD'in gerçekleştirdiği canlı bombalı eylemler benzerlik taşıyor. Her iki örgüt de eylemlerini canlı bomba yöntemiyle gerçekleştiriyor. İki örgüt de bombalı araçlı eylem taktiğine başvuruyor.”



IŞİD'İN TEK ENGELİ TÜRKİYE


IŞİD'in Türkiye'yi hedef alan saldırılarının nedenleri de ortaya çıkmaya başladı. IŞİD, Suriye'deki ilerleyişi önünde Türkiye'yi engel olarak görüyor. aşam kaynaklarının Türkiye tarafından kesildiğini gören IŞİD, bu nedenle de kendisini ortadan kaldırma çabalarının merkezi olarak Türkiye'yi görüyor. Ve tek hedef olarak Türkiye'ye saldırıyor.



#IŞİD
#Suriye
#PYD
8 yıl önce