|

Resimlerinde aile çizdiler

Sokakta çalıştırılan Türk ve Suriyeli çocuklardan istedikleri resimleri çizmeleri istendi. Çocukların büyük bölümü anne-baba-çocuk, annesinin elinden tutan çocuk, mutlu ve kelebeklerin bulunduğu bir dünya çizdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:51 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Resimlerinde aile çizdiler
​Resimlerinde aile çizdiler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü öncülüğünde Ankara sokaklarında çalıştırılan Türk ve Suriyeli çocuklara yönelik araştırma, çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi. Ankara İl Müdürlüğünce Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi danışmanlığında, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi’nin teknik desteğiyle Ankara’nın çeşitli ilçelerinde sokakta çalışan çocuklar üzerine araştırma yapıldı. “Ankara Sokaklarında Çalıştırılan Çocuklar, Sorunlar ve İhtiyaçlar Araştırması”nda ortalama yaşları 13 olan 40’ı Suriyeli, 52’si Türk, 10’u kız, 82’si erkek toplam 92 çocuk ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmeleri Ankara’nın çeşitli ilçelerinde Ağustos 2015 -Nisan 2016 tarihlerinde yapılan araştırmanın raporu, il müdürlüğünün internet sitesinde yayımlandı.


MENDİL SATIP
CAM SİLİYORLAR

Öte yandan araştırma kapsamında çocuklardan istedikleri resimleri çizmeleri de istendi. Araştırma raporunda yer verilen resimlere göre çocuklar, en çok "aile" konusunu resmettiler. Çocukların büyük bölümü anne-baba-çocuk, annesinin elinden tutan çocuk, mutlu ve kelebeklerin bulunduğu bir dünya çizdi. Araştırmada, çocukların genel olarak görüşmelerde sağlıksız bir görünüş ve mutsuz bir tavır sergilediği; günde ortalama iki öğün yemek yediği; kahvaltı yapmadıkları; okula gitmedikleri saptandı. Araştırmaya katılan çocukların sokakta çalıştırılmaya başladıkları yaş ortalamasının 10 olduğu belirlindi. Çocukların yarısından fazlasının sokakta çalışmayı bir avantaj olarak yorumladığı, bu avantajların büyük bir çoğunluğunun para kazanma, boş zaman değerlendirme ve özgürlük hissi olduğu kaydedildi. Çocukların sokakta ne gibi işlerde çalıştırıldıklarına yer verilen araştırmada, çocukların en fazla yaptıkları işler, atık toplama, mendil satma, cam silme, mezarlıklara su taşıma olarak belirlendi.


Şiddet
tehdit
küfür

Çocuklara yönlendirilen "Babanız, annenize şiddet uygular mı?" sorusuna çocuklar, "evet" yanıtını verdi. Bununla beraber çocuklar, babalarından şiddet gördüğünü söyledi. Araştırmada, çocukların bağırma, tehdit, küfür ve hakaret gibi istemedikleri davranışlarla karşılaştığı belirtildi.

#Resim
#Aile
#Çocuklar
7 yıl önce