|

Rusya ile de normalleşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'e mektup göndererek Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu iletmesi, iki ülkenin ekonomik ilişkilerine de yolumlu yansıması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/06/2016 Salı
Güncelleme: 22:22 - 27/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Geçtimiz yıl Kasım ayında başlayan gerginlik iki ülkenin karşılıklı yaptırımlara başvurmasını beraberinde getirmişti. Uçak olayının ardından Türkiye'den aldığı yaş sebze/meyve alımlarını durduran Rusya, vatandaşlarının Türkiye'ye tatile gelmemesi için de sıkı tedbirlere başvurmuştu. Bu adımlardan Türkiye tarım ve turizm alanlarında etkilense de gerginlikten Rusya daha çok etkilenmişti.



KAYIPLAR TELAFİ EDİLEBİLİR


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından doğrulanan ve Kremlin tarafından da içeriğine ilişkin bilgiler paylaşılan mektup, en çok turizmcilerin yüzünü güldürdü. Türkiye Rusya'ya en fazla ihracat yapılan 3. ülke konumunda ve bu rakam iki ülke açısından çok kritik. Yine Rusya'dan gelen turist sayısı 3 milyondan fazlaydı. Yaşanan olayların ardından bu sayıda azalma görülmüştü. Yeni süreçte Rusya kaynaklı turizm gelirlerindeki kayıpların bir miktar azalması bekleniyor. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Rusya'nın daha önce askıya aldığı Türk işçi çalıştırma haklarını yatırımcılara yeniden verdiğini açıklası, bu ülkede büyük işler yapan inşaat sekötrünün yaşadığı endişelerin ortadan kalkacağının işareti oldu.



Ruble değer kazandı


Bu arada Türkiye ile Rusya ilişkilerinde normalleşme yönündeki adımların etkisiyle Rus rublesi değer kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e bugün gönderdiği mektup sonrasında Rus Rublesi dolar karşısında 14 kapik değerlenerek, 65,12 seviyesine geldi.



#Recep Tayyip Erdoğan
#Putin
#Rus askeri uçağı
8 yıl önce