|

Rusya Suriye'deki üslerini genişletiyor

Suriye'deki askeri varlığını azaltma kararı alan Rusya, ülkedeki hava ve deniz üssündeki kapasitesinin arttırılacağını açıkladı.

Yeni Şafak
13:19 - 16/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 17:34 - 16/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Hmeymim askeri faaliyetler gösteriyor.
Hmeymim askeri faaliyetler gösteriyor.

Suriye'de Moskova ve Ankara'nın arabuluculuğunda ilan edilen ateşkesle birlikte bu ülkedeki askeri varlığını azaltacağını açıklayan Rusya, Suriye'deki hava ve deniz üssünün ise kapasitesini artırma kararı aldı.



Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Lazkiye bölgesindeki Hmeymim Hava Üssü'nün pisti, dünyadaki en büyük nakliye uçağı AN-124 Ruslan'ın inebilmesi için uzatılacak. Rusya'nın Suriye'de şimdiye kadar levazım üssü olarak kullandığı Tartus Limanı da tam teşekküllü askeri deniz üssü olacak. Liman büyüklüğü kruvazör tipi savaş gemilerinin yanaşabileceği şekilde arttırılacak.



SU-25 uçaklarını göndermişti


Halep'in geri alınışı ardından, bu Ocak ayı içerisinde Rus ordusu Soukhoi SU-24 tipi altı uçağını geri çekerken, bunların yerine dört adet kara saldırı uçağı olan SU-25 yerleştirmişti. Bu uçaklar Hmeymim hava üssüne konuşlandırılmıştı.



İran da askeri üs kurmak istiyor


İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bakiri, Suriye ve Yemen'de askeri üs kurmayı planladıklarını ve kurulacak üssün nükleer güç olmaktan 10 kat daha etkili olacağını iddia etmişti. Foreign Affairs de yer alan haber analize göre, İran'ın inşa edeceği üsle birlikte Doğu Akdeniz'e ulaşmayı hedeflediği vurgulanmıştı.








#Hmeymim
#Rusya
#Suriye
7 yıl önce