|

S-400 işi tamam

Türkiye’nin acil ihtiyacı olan ‘uzun menzilli hava savunma sistemi’ için Rus yapımı S-400’lerde karar kılındı. Moskova ‘anlaşmanın sağlandığını’ açıklarken, Ankara ise biraz daha temkinli. Yüksek irtifada milli sistem üretilene kadar hava sahamızı bu füzeler koruyacak.

Yeni Şafak
04:00 - 16/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:40 - 16/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
S-400 işi tamam
S-400 işi tamam

Terör örgütlerinden gelebilecek balistik füze ve kimyasal saldırı tehdidine karşı 'müttefik' NATO ülkelerinden gerekli desteği alamayan Türkiye, hava savunma sistemindeki açığını Rus teknolojisiyle kapatacak. Dünyanın en gelişmiş uzun menzilli hava savunma sistemi olarak gösterilen S-400'ler Türkiye yolunda. Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşmanın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 Mart'taki Moskova ziyaretinde sağlandığı belirtiliyor. S-400'lerin alımına ilişkin Erdoğan-Putin anlaşmasının yürürlüğe girdiği, şu günlerde teknik heyetler arasındaki görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.



FİNANSMANI GÖRÜŞÜLÜYOR


Türkiye'ye S-400 sistemlerini satmak konusunda hayli istekli olan Rusya tarafından son dönemde önemli açıklamalar geliyor. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Erdoğan ile Putin'in S-400 konusunda anlaştığını açıkladı. Peskov'un yanısıra Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Türkiye ile olası bir S-400 anlaşması imzalanmasının, Putin ve Erdoğan'ın Kremlin'de görüştüğü konulardan biri olduğunu doğruladı. Daha önce Rus savunma şirketi Rostec'in CEO'su Sergey Çemezov da S-400 sistemi alabilmesi için Türkiye'ye Rusya tarafından kredi verilmesi konusunda görüşmeler yürüttüğünü söylemişti. Hava savunma sistemleri alımında finansman ihtiyacının çözülmesine ilişkin iki ülke Maliye Bakanlıkları arasında temas sürüyor. Anlaşmada daha somut ilerleme için de Erdoğan ve Putin'in bir sonraki buluşması gösteriliyor. Putin'in İstanbul'da 9-13 Temmuz tarihlerinde yapılacak 22. Dünya Petrol Kongresi'ne davet edildiği ve davete olumlu yaklaştığı belirtiliyor.





KREMLİN: ANLAŞTIK


Rus muhatapların açıklamaları kamuoyu gündemine 'anlaşma sağlandı' şeklinde yansırken, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise konuya daha temkinli yaklaşıyor. Işık, “Görüşmelerde bir ilerleme var ancak imza noktasında değiliz, görüşmeler sürüyor" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin daha önce açtığı ve Çin'in kazandığı ihalede Rusya hayli yüksek fiyat teklifi vermişti. Türkiye ile Çin'in ortak sistem üretimini öngören anlaşmanın çıkmaza girmeiyle Çin'den alınacak FD2000 füze projesi iptal edilmişti. Tüm bu gelişmelerin ardından Rusya'nın S-400 fiyatında indirim yaptığı ve Avrupa merkezli 'MEADS' sistemine göre daha cazip bir düzeye ulaşıldığı belirtiliyor.



Çok etkili


Uçak, balistik füze, seyir füzesi ya da her türlü hava aracına üstün bir koruma sağlayan Rus yapımı S-400 savunma sistemi, 300 kilometreyi aşkın yarıçaptaki hedefleri radarıyla tespit edebiliyor. Hedefi imha etmek için lançerden ateşlenen füze, 50 kilometreye kadar irtifaya çıkabiliyor, 400 kilometrelik menzilde etkili oluyor. Milli hava savunma sistemi HİSAR-A ve HİSAR-O'yu üreten Türkiye, HİSAR-U'yu (uzun menzilli füze) üretene kadar Türk hava sahasının S-400'lerle korunması bekleniyor.



Son karar temmuzda


S-400 finansmanını içeren görüşmelerde gelinen nihai aşama, önümüzdeki aylarda liderler tarafından tekrar değerlendirilecek. 7'incisi Ankara'da yapılacak Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) Toplantısı'ndan önce liderlerin temmuz ayında İstanbul'da düzenlenecek Dünya Petrol Konferansı'nda buluşması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde 9-13 Temmuz'da İstanbul'da düzenlenecek 22. Dünya Petrol Kongresi'ne bizzat davet edildi. Davete olumlu yaklaşan Putin'in bu ziyareti gerçekleşirse, Erdoğan ve Putin yaklaşık 3 ay sonra İstanbul'da biraraya gelmiş olacak. Beklentiler, savunma işbirliği ve ortak yatırım fonuna ilişkin çalışmaların ilk somut sonuçlarının bu görüşmede alınacağı yönünde.









#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Vladimir Putin
#S-400
#Ankara
#Moskova
7 yıl önce