|

Sahte maden ruhsatı aldılar

Şile'de daha önce maden işleten Kumport isimli şirket, ruhsat süresinin bitmesinin ardından işletmeyi kapattı. Ancak uyanıklar, şirketin ismini kullanarak yeni ruhsat başvurusunda bulundu. Hiçbir belge olmadan dolandırıcılara 2022’ye kadar işletme ruhsatı verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 22:11 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

İstanbul'da Şile'ye bağlı Karadeniz kıyısındaki Riva Köyü sahte maden ruhsatı olayıyla gündeme geldi. Uyanıklar, daha önce bölgede maden işletmesi yapan ancak bir süre önce maden ruhsatı bittikten sonra madeni kapatan Kumport isimli bir şirket adına Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne başvurarak maden ruhsatı aldı. Şirketin ismini kullanarak ruhsat başvurusunda bulunan dolandırıcılar, 2022'ye kadar maden işletme ruhsatı almayı başardı.



GEREKLİ İZİNLER ALINMADI


Bu ruhsat alınırken Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Belgesi, Gayri Sıhhi Müessese (GSM) İşyeri Açma Ruhsatı alınması gerekirken bu teamüllerin hiçbirinin yerine getirilmediği halde ruhsatın verildiği iddia edildi. Öte yandan ruhsat alınan maden işletmesi alanının deniz içerisinde kalması nedeniyle Kıyı Kanunu, Su Ürünleri Kanunu ve Çevre Kanunu'nda belirtilen izinlerin de alınması gerektiği ancak bu izinlerin de alınmadığı öne sürüldü.



2022'YE KADAR İZİN !


Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin de 2011 yılında, deniz içinde kalan maden işletmeleri için ilgili kanunlardan doğan izin gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerektiğini bildirir bir görüş yazısı yazdığı da belirtildi.



VALİLİĞE ONAY YAZISI GÖNDERİLDİ


Ancak tüm bunlara rağmen sahte şirkete 16 Ocak 2017-16 Ocak 2022 arası maden işletme ruhsatı verildi. Maden İşleri Genel Müdürlüğü maden işletmesi izni verildiğini gösterir yazıyı 9 Şubat günü İstanbul Valiliği'ne gönderdi.


#Maden
#Ruhsat
#Şile
7 yıl önce