|

Samimiyet sırası AB’de

Türkiye, AB ile vizesiz seyahat için gerekli 72 kriterinin sonuncusu bugün Meclis'ten geçiriyor. AB Komisyonu ise Türkiye'nin gereken şartları yerine getirip getirmediğine ilişkin raporunu yarın açıklayacak. Düzenlemeleri yerine getiren Türkiye'nin kanaati, AB'nin yarınki son raporunun olumlu olması yönünde.

Yeni Şafak ve
01:56 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 23:58 - 2/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye, vatandaşlarının 36 yıl sonra vizesiz seyahat hakkına kavuşması için gereken 72 kriteri tamamladı. Şimdi gözler Türkiye'nin vize muafiyeti için gereken şartları yerine getirip getirmediğine ilişkin raporunu açıklayacak AB Komisyonu'nda. Türkiye'nin kanaati, AB'nin 4 Mayıs'taki son raporunun olumlu olması yönünde.



MUHALEFET ENGELİNE RAĞMEN


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 8 Mart'ta Brüksel'de AB liderleriyle yaptığı mutabakat kapsamında vizesiz Avrupa'ya gidiş için yapılan çalışmalarda Türkiye gerekli yasal düzenlemeleri yaptı. Avrupa Birliği'ne (AB) vize serbestisi için Türkiye gerekli 72 kriter yerine getirdi, 9 yasa TBMM'de yasalaştı. Geçen hafta HDP'li milletvekillerinin çıkardığı kavgalar nedeniyle çalışmaları ertelenen Meclis Genel Kurulu, dün yeniden mesaiye başladı. Genel Kurul, görüşmeleri yarım kalan, vize serbestisiyle ilgili kolluk görevlilerinin işledikleri suçlar ve disiplin cezası gerektiren eylem ve davranışlarıyla ilgili Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasını içeren yasa tasarısını görüştü. Vizesiz seyahat için gereken son tasarı da bugün yasalaşıyor. Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat edebilmesini öngören süreçte bu hafta kritik bir aşamaya girildi. AB Komisyonu, vizesiz Avrupa raporunu yarın açıklayacak. Raporun olumlu olması halinde, Türkiye'nin 'vizesiz seyahat listesi'ne dahil edilmesine yönelik kanun teklifi gelecek. AB Komisyonu'nun açıklayacağı değerlendirme raporunda vize muafiyeti konusunda olumlu öneride bulunması için önümüzdeki 24 saat belirleyici olacak.



Schengen için 50 gün


Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini belirterek, “Şimdi 'AB yan çizer mi, çizmez mi?' diye soruyorlar. Ben de diyorum ki, şurada haziran sonuna 50 gün var. Çizse de göreceğiz, çizmeyecekse de göreceğiz. Biz doğru olduğuna inandığımız tüm beklentileri yerine getirdik. Vizeyi kaldırmazlarsa bize hiçbir şey olmaz” değerlendirmesinde bulundu.




#Vizesiz seyahat
#Avrupa birliği
8 yıl önce