|

Sarıkamış şehitleri anılıyor

Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen anma yürüyüşü, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'ın katılımıyla başladı.

Yeni Şafak
14:31 - 4/01/2015 Pazar
Güncelleme: 12:36 - 4/01/2015 Pazar
AA

Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" anma yürüyüşü başladı.


Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen anma etkinliğinde, çok sayıda kişi, harekat sırasında donarak şehit olan 90 bin Mehmetçiği anmak için sabah erken saatlerden itibaren Kızılçubuk mevkisinde toplandı.


Tarih bilincini artırmak ve vatan savunmasında çekilen sıkıntıları gençlerin yerinde görmeleri amacıyla "Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde, Gök Allahuekber, Yer Allahuekber" sloganıyla gerçekleştirilen programda, Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi.


Katılımcılar, daha sonra 8,5 kilometrelik yürüyüşe başladı. 


Programa TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, milletvekilleri, kamu kurum müdürleri ile Türkiye'nin farklı illerinden çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.


Bu arada, yürüyüşe katılan bir grubun programın geç başladığını iddia ederek, tepki göstermesi üzerine gazetecilere açıklamada bulunan TBMM Başkanı Çiçek, şunları kaydetti:


"Burada, programın 10.30'da başlayacağı bir ay evvelden yazılan davetiyelerde var. Biz de saat 10.30'da geldik. Saatlerinize bir bakın. Anlaşılan bir kısım yalan yanlış haberlerle vatandaş tahrik ediliyor olabilir. Basın mensupları burada, sadece buradakiler değil, tüm Türkiye'den gelenler var. 10.30'a alınmasının sebebi de başka yerlerden gelenler olması. Ben şimdi gördüm, Çorum'dan var, İstanbul'dan var, Iğdır'dan var, Erciş'ten var. Yanlış bir bilgiyle 'efendim biz geç kalıyoruz da ondan dolayı 10.30 başlıyor' gibi bugünün anlamına yakışmayan bir kısım değerlendirmeler olabiliyor. Saatlerinize bakarsanız biz vaktinde geldik. Hayatım boyunca da hiçbir randevuma geç kalmadım."


Nefret söylemlerinden kaçınalım

TBMM Başkanı Çiçek, yürüyüş esnasında gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM olarak, şehitlere olan borçlarını bir nebze olsun ödeyebilmek ve aziz hatıralarını yad etmek için törenlere katıldıklarını söyledi.


Muhteşem, heyecan verici ve gelecek adına umut verici bir katılım olduğunu ifade eden Çiçek, "Gelirken yolda arabalardan da gördük. Türkiye'nin çok uzak yerlerinden, İstanbul'dan, Çorum'dan, Erciş'ten birçok yerden gelmişler, katılmışlar. İnanıyorum ki birçok vatandaşımız da bulundukları yerlerden gönülleriyle, dualarıyla bu törenlere iştirak ediyorlar" diye konuştu.


Bu tür değerlere sahip çıkılarak millet olunduğuna işaret eden Çiçek, bir gazetecinin, "Eksi 10 derece ama hiç kimse üşümüyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:


"İnşallah içimizin sıcaklığı ısıtıyordur ama şehitlerimizin şehit olduğu yıllarda eksi 10 değildi, çok düşük soğuklar vardı eksi 30, eksi 40 derece. Biz üşümüyoruz çünkü ayağımızda ayakkabılar, sırtımızda palto ve pardösü var. Tabii ki aziz şehitlerimizin çoğunun ayağında çarık bile yoktu. Sarılacakları battaniye yoktu. Geçmiş hatıralara ve fotoğraflara baktığımızda birbirlerine sarılarak bu dağlarda mücadele vermiş kahramanlar bunlar."


Çiçek, şehitlere layık olmayı temenni ederek, şöyle devam etti:


"Bütün mesele bugünleri iyi anlamak. Sadece bugün kutlayıp gitmek değil, onların mirasına sahip çıkmak ve onların bize bıraktığı mirası gelecek nesillere katlayarak aktarmaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bugünler bizim, birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirmeli, birbirimizi iyi anlamalıyız. Hepimiz birbirimize lazımız. Bu ülkenin her insanı değerli bir hazine ve kıymettir. Ne olur, bütün bir yıl yapamıyorsak bile senede bir gün veya bu günlerde birbirimize hoşgörüyle, saygıyla bakalım. Düşüncelerimiz, kanaatlerimiz, fikirlerimiz ne olursa olsun hepimiz bu ülkenin aziz varlıkları olduğumuzu, Türkiye Cumhuriyeti'nin saygıdeğer vatandaşları olduğumuzu bilerek nefret söylemlerinden, yanlış bir kısım davranışlardan, yanlış anlamalardan ve birbirimize saygısızlık olarak ifade edilebilecek sözlerden ve davranışlardan kaçınalım. Belki şehitlerimizin ruhu o zaman daha şad olmuş olur."


Biz şehitlerimize karşı böyle bir saygısızlığı yapmayız

Çiçek, yürüyüşe katılan bir grubun programın geç başladığını iddia ederek, tepki göstermesine ilişkin de şunları kaydetti:


"Türkiye'nin muhtelif yerlerinden büyük bir heyecanla buraya gelen vatandaşlarımız var. Sabah 08.00'de, 08.30'da, 09.00'da. Hala geliyorlar. Valilik yürüyüş programını bakanlığımızla da görüşerek saat 10.30'da başlatıyor. Dolayısıyla resmen davet edilenlerin 10.30'da burada olması gerekiyor. Bir yanlış anlama ya da birilerinin yanlış söylemiyle benim geç kaldığımdan bahisle programın geç başlatıldığı kesinlikle doğru değil. Herkes biliyor, sizler de gördünüz, ben vaktinde geldim. Böylesine aziz ve mübarek bir günde en azından yanlış değerlendirmelerle birbirimizi incitmeyelim. Tüm vatandaşlarımızın gözü, kulağı, kalbi burada. Biz şehitlerimize karşı böyle bir saygısızlığı yapmayız. Muhtelif yerlerden gelen vatandaşlarımızın birlikte yürümelerinin temini için, vesaire tedbirler için valilik saat 10.30 itibarıyla yürüyüşün başlamasını kararlaştırmış. Bir kısım vatandaşlarımız, kendiliğinden katılanlar programı bilmediği için yanlış değerlendirmeler yapabiliyorlar. Buna hassaten rica ediyorum, doğru bilgi budur. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin."


Birçok ilde yürüyüşler düzenlendi

Sarıkamış Harekatının 100. yılı anma etkinlikleri kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl müdürlüklerince yürüyüşler düzenlendi.


Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Kent Park'ta toplanan çok sayıda kişi, Yorgalar Şehitliği'ne kadar yaklaşık 4 kilometre yürüdü.


Şehitlikte, Sarıkamış Harekatı'yla ilgili bilgi verilmesinin ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu.


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salih Koşu, katılımcılara teşekkür ederek, harekatın 100. yılında bir kez daha şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını kaydetti.


Zonguldak

Öğretmenevi önünde bir araya gelen, aralarında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör,  İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ramazan Çakal,  Türk Kızılay Derneği Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün'ün de yer aldığı grup, Sarıkamış Türküsü'nü söyleyerek Şehitler Anıtı'na kadar yürüdü.


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Akdeniz, burada yaptığı konuşmada, Sarıkamış şehitlerini rahmetle andıklarını belirterek, "Yeni nesillere bu ruhu aktarmak için bu yürüyüşü gerçekleştirdik. Bugün katettiğimiz birkaç kilometrede her adımda bir şeyler kazandık. Sarıkamış ruhunu gençlerimiz gözlerinde görmek bizleri çok mutlu etti" diye konuştu.


Etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta karanfil bırakılmasıyla son buldu.


Karabük

Çamlık Kent Orman'daki parkurda başlayan  "Sarıkamış Şehitlerinin 100 Yılı Anma Yürüyüşü", Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezi'nde son buldu.


Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Çetin, İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı yürüyüşe Karabük Off-Road Kulübü üyeleri özel tasarımlı 22 araçla destek verdi.


Program Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezi'nde Sarıkamış Şehitleri için okunan Kur'an-ı Kerim ve duayla sona erdi.


Çankırı

Çankırı Gençlik Merkezi'nin önünden başlayan yürüyüş, Vali Vahdettin ve eşi Leyla Özcan ile Vali Yardımcısı Zafer Engin, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Altıntaş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Gürhan Yıldız, daire amirleri, gaziler, gençler ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Anıt Alanı'nda sona erdi.


Burada, saygı duruşunda bulundu,  İstiklal Marşı okundu, İl Müftü Yardımcısı Uğur Demirel şehitler için dua etti.


Düzce

Ellerindeki Türk bayrakları ve Sarıkamış şehitlerini anan dövizlerle Gaziantep Caddesi'nde toplanan grup, Kültür Mahallesi'ndeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü binası önüne kadar yürüdü.


Etkinlik, Düzce Gençlik Merkezi'nde düzenlenen anma programı ve tiyatro oyunu sahnelenmesiyle son buldu.


Bolu

17 Temmuz Spor Salonu önünde toplanan grup, Türk bayrağı ve pankartlar taşıyarak marşlar eşliğinde Belediye Meydanı'na kadar yürüdü.


Yürüyüşe Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İka, Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yahya Şahan ve öğrenciler katıldı.


Kastamonu

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan çok sayıda kişi, Kastamonu Kalesi'ne yürüdü.


Vali Şehmus Günaydın, burada yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ın ülke tarihinde önemli yeri olduğunu söyledi.


Kentte güzel katılımla yürüyüş tertip ettiklerini anlatan Günaydın, "Kastamonu'nun en güzel yerlerinden olan kalede de bu yürüyüşü sonlandırdık. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu ülkenin birliği, dirliği ve kurtuluşu için canlarını seve seve veren şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.


Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da şehitler sayesinde Türk halkının bağımsız yaşadığını dile getirdi.


Kalesi girişinde vatandaşlara Kastamonu Belediyesi tarafından çorba ve simit ikram edildi.


Yürüyüşe AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Kayıkcı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit aileleri ve gaziler, kamu kurumlarının amirleri ve sporcularıyla vatandaşlar katıldı.


Kocaeli

Gebze Gaziler Dağı'nda toplanan çok sayıda kişi, buradaki parkurda yürüdü. 


Vali Hasan Basri Güzeloğlu, yaptığı konuşmada, şehitleri bir kez daha rahmet ve minnetle andıklarını belirtti.


Milletlerin tarihlerinde yaşananları hatırlamasının önemine değinen Güzeloğlu, bunların da gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydetti.


Konuşmanın ardından Çoban Mustafa Paşa Camisi İmamı Hasan Yazıcı, şehitler için Kur'an-ı Kerim okudu. 


Van

Van'ın Gevaş ilçesi Abalı Kayak Merkezi'nde bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde bayraklar ve pankartlarla yürüyüşe geçti.


Vali Aydın Nezih Doğan, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, kurum müdürleri ve vatandaşların katıldığı yürüyüş, 2400 metrelik parkurda yapıldı. Daha sonra kayak merkezi önünde saygı duruşu bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam eden etkinlikte, Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi.


Konuşmalar sonrası İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın okuduğu dua ile program sona erdi.


Muş

Valilik önünde başlayan yürüyüş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde sona erdi. 


Yürüyüşe Vali Vedat Büyükersoy ile eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Kartal, İl Emniyet Müdürü Faik Aksu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


Vali Büyükersoy, yürüyüş sonrası yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ta Allahuekber Dağları'nda canını ve kanını bu vatan, millet ve bayrak için feda eden şehitleri rahmetle andıklarını belirterek, bugün de eylem sırasının kendilerinde olduğunu dile getirdi.


Konuşmanın ardından program sona erdi.


Manisa

Salihli’de düzenlenen etkinlikte AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş'ın da aralarında bulunduğu bir grup -8 derecedeki havuza girdi.


Salihli'de Gençlik Merkezi İlçe Müdürlüğü'nce, Sarıkamış Harekatının 100. yıl dönümü kapsamında "Şehitlere Saygı Yürüyüşü" gerçekleştirildi. Kurtuluş Mahallesi'nde başlayan yürüyüşe katılanlar, ellerinde Türk bayraklarıyla Salihli Yüzme İhtisas Spor Kulübü'ne kadar yürdüdü. 


Salihli Yüzme İhtisas Spor Kulübü'nde devam eden etkinlikte slayt gösterisi ve şiirlerin okunmasının ardından konuşma yapan AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Sarıkamış Harekatının yiğitlik destanı olduğunu, 90 bin askerin olumsuz hava şartlarına aldırmadan vatanı savunmak için çıktıkları yolda donarak şehit olduklarını belirtti.


Konuşmasının ardından Yurttaş, bir grup gönüllüyle birlikte tesislerde yer alan ve suyun sıcaklığının "-8 derece" olduğu bildirilen havuza girerek yüzdü.


Kahramanmaraş

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezi ile Kahramanmaraş Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği (KADAK) tarafından düzenlenen yürüyüşte Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen Mehmetçik anıldı.


Ahir Dağı eteklerinde başlayan yürüyüş sırasında katılımcılar 150 metre uzunluğunda Türk bayrağı açarak, çoğunluğu karla kaplı güzergahta yaklaşık 2 kilometre yürüdü. 2 bin 100 metre rakımda son bulan yürüyüş sonrası saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu, donarak şehit düşen Mehmetçik için dua edildi.

#kars
#sarkamış
#şehit
#anma töreni
#yürüyüş
9 yıl önce