|

Şehit aileleriyle sahur sofrasına

"Bir hilal uğruna can veren kahraman şehit aileleriyle Hilâli bekliyoruz" sloganıyla TvNet ekranlarında yayınlanan Senai Demirci ile 'Hilali Beklerken' sahur programı, kahraman şehitlerimizin emanetleri olan aileleriyle gerçekleşiyor. Şehit ailelerin sessiz bilgeliği karşısında mahçup olduğunu söyleyen Demirci, “Bizim bütün neşelerimizin, onurumuzun, ümitlerimizin altında şehit ailelerinin acıları var" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 09:09 - 28/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Senai Demirci
Senai Demirci

Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen televizyon programları Ramazan ayında da şekil değiştirerek ekranlara geliyor. Türk televizyonlarında yayınlanan Ramazan programlarından farklı olarak TvNet televizyonu, bu yıl da seyircinin karşısına farklı konseptteki iftar ve sahur programıyla çıkıyor. Ahmet Murat ve Ömer Lekesiz'in sunduğu 'İstanbul'da Ramazan' iftar programının yanı sıra Senai Demirci'nin sunuculuğunu yaptığı 'Hilali Beklerken' sahur programı, kahraman şehitlerimizin emanetleri olan ailelerini ağırlayacak. "Bir hilal uğruna can veren kahraman şehit aileleriyle Hilâli bekliyoruz" sloganıyla Cuma gecesinden beri yayınlanan program her gece 02.00'de başlıyor. 15 Temmuz başta olmak üzere çeşitli yerlerde şehit verdiğimiz güvenlik güçlerinin ailelerin gönül sofralarına konuk olunuyor. Programın ilk geceki konuğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde darbeci askerlerin açtığı ateş sonucu göğsünden vurularak şehit düşen Murat Kocatürk’ün ailesi oldu. Dünkü programda da Boğaziçi Köprüsü’nde kurşunların hedefi olan şehit Onur Ensar Ayanoğlu’nun ailesi vardı. Bu gece, eşini hasta yatağında bıraktıktan sonra Kısıklı'da şehit düşen Muhammed Fazlı Demir’in ailesi olacak. 15 Temmuz sonrasında ailelerin göstermiş olduğu sessiz bilgeliği fark ettiğini söyleyen Demirci, “Bizim bütün neşelerimizin, onurumuzun, ümitlerimizin altında şehit ailelerinin acıları var" diyor.

VARLIK ORUCU TUTUYORLAR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için 15 Temmuz şehitlerinin hayat hikayesini çalışan Demirci, yaklaşık 4 ay ailelerle vakit geçirmiş. Şehit ailelerinin göstermiş olduğu sükunet karşısında mahcubiyet duyduğunu anlatan Demirci, "Şehit aileleri bizim adımıza acı çeken, bizim onurumuz adına kayıp veren ama buna rağmen şikayetçi olmayan insanlar. Bizim şu anki neşemizin, özgürlüğümüzün hatta gafletimizin altında eşini kaybeden bir hanımefendinin, babasını kaybetmiş bir kızımızın, evladını kaybetmiş anne-babanın acısı ve kederi var. Ben onların bu şekliyle varlık orucu tuttuğunu kanatindeyim. Bu bir oruç tutuştur. Bu insanlar bir uhrevi bekleyişin içine girdiler. Onlara çok şey borçluyuz" şeklinde konuşuyor.

SÜRPRİZ KONUKLAR OLACAK

Şehadetin bir hilal uğruna olduğunu vurgulayan Demirci, "Hilal bayramdır. Hepimiz bayramı bekliyoruz değil mi? Aslında şehadet de bir bayramdır" diyerek neden programın ismi olarak hilali seçtiklerini açıklıyor. Yaptığı sayısız televizyon programına rağmen çok heyecanlı olduğunu söyleyen Demirci, "Bu daha önce yürüdüğüm bir yol değil. İnsanların hikayelerini ekran başında ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Var olan programların aksine ara ara sessizlik hakim oluyor. Ben konuşuyorum susuyorum sonra konuklarımız konuşuyor ben dinliyorum. Karşılıklı tesellileşmenin üçüncü gözden aktarımı olacak" ifadelerini kullanıyor. Demirci, tanınmış isimlerin de ara ara süpriz konuk olarak programa eşlik edeceğini ekliyor.

HEP BİRLİKTE HALLEŞECEĞİZ

Ramazan ekranlarının biraz sorgulanması gerektiğini belirten TvNet yayın müdürü ve program sorumlusu İsmail Halis ise “İçtenliğini yitirmiş iftar ve sahur programları klişesi oluşmuş durumda. Biz de TvNet olarak özel bir yayıncılık dili ve arayışı içindeyiz. Geçtiğimiz yıl iftar yayınımızı Kudüs’ten, Mescid-i Aksa’nın dizinin dibinden, Zeytin Dağı’ndan yaptık. Türkiye’de hatta dünyada bir ilk oldu. Bu yıl için hazırlıklarımızı sürdürürken Senai Bey’den 'Şehit aileleri ile Ramazan ayında nasıl ekranda bir araya gelebiliriz?' şeklinde bir teklif geldi. Projeyi somutlaştırdık ve “Hilali Beklerken” programı çıktı ortaya. Bu aslında bir program değil. Kahraman şehitlerimizin ailelerini aradığımızda, “Sizi programımıza davet ediyoruz değil de, sizinle sohbet etmek, birlikte sahur sofrasına oturmak istiyoruz” dedik. Tüm Türkiye ile aynı sofrada halleşeceğiz” diyor.

Ramazan coşkusunu onlara borçluyuz

İstiklal Savaşı veren vatanımız bugün de şehitler verdiğini hatırlatan TvNet yayın müdürü İsmail Halis, “El Bab’ta, İstanbul’da, Şırnak’ta, İzmir’de... Bir çok yerde şehidimiz var. Sadece 15 Temmuz değil, tüm şehit aileleri konuğumuz olacak. O sebeple, programımızın ismi “Hilali Beklerken”. Ramazan Hilâli’nin altında, Türkiye’yi konuşacağız” diyor. Ramazan ayı boyunca şehit ailelerinden önemli ve değerli bilgiler öğreneceğimizi söyleyen Halis, “Kahramanlarımızın muhterem aileleri iman, ahlak, vatan, aile, bayrak ve millet kavramlarının nasıl yaşatılabileceğine dair unutulmayacak şeyler anlatacaklar” vurgusunu yapıyor.

YAPMAK İSTEDİĞİMİZ BİR TEŞEKKÜR

Bu yıl, mübarek Ramazan ayında sahura uyanıp gönül rahatlığıyla sahur sofralarına oturmamızı şehitlerimize borçlu olduğumuzu söyleyen Halis, “Bugün, iç savaş yaşıyor olabilirdik. O karanlık geceden, milletimizin aydınlığı çıkmasaydı işgal altında olabilirdik. Hilalin altında Ramazan telaşı yaşayabiliyorsak o hilale, hilalin nöbetini tutanlara bir teşekkür aslında, yapmak istediğimiz” diyor.

KILAVUZLUK
EDECEKLER

Her şehidimize şükran borçlu olduğumuzu söyleyen İsmail Halis’in en etkilendiği isim 15 Temmuz'un en genç şehidi Mahir Ayabak. Bu yüzden ilk programa Mahir'in babasını davet ettiklerini anlatan Halis, “Zahir Bey’le konuşurken cümleye nereden başlayacağımı bilemedim. Sağ olsunlar davetimizi kabul ettiler ama bir ricada bulundular. 29 Mayıs yani yarın Mahir’in katillerinin duruşması var. O duruşmadan sonra katılmak istedi” şeklinde konuşuyor. Şehit ailelerinden kahramanların şehit olacaklarını önceden hissettiklerini hayretle dinlediğini anlatan Halis, “Murat Kocatürk, Onur Ensar, Muhammed Fazlı Demir’de de tam olarak bu duyguyu yaşadık. Şehitlerimizin babaları, anneleri, kardeşleri, abileri, arkadaşları hepimizin hayatına kılavuzluk edecek anılarını anlatacaklar inşallah” ifadelerini kullanıyor.

#​Şehit aileleri
#Sahur
#15 Temmuz
7 yıl önce