|

Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna devam kararı

Terör soruşturması kapsamında tutuklanan ve güvenlik gerekçesiyle dosyası Ankara'ya nakledilen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Yeni Şafak
19:04 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 22:21 - 7/12/2017 Perşembe
AA
Selahattin Demirtaş
Selahattin Demirtaş

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan ve güvenlik gerekçesiyle dosyası Ankara'ya nakledilen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılanmasına başlandı. Mahkeme Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda gerçekleştirilen duruşma öncesi polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.

Demirtaş duruşmaya getirilmezken, avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmada, yaklaşık 150 kişilik izleyici koltuğunun tamamı vatandaşlarca dolduruldu.

İzleyiciler salonda yerini aldıktan sonra duruşmaya başlayan Mahkeme Başkanı, kendilerine ulaşan talepleri okudu.

"Yabancı avukatların ve siyasi parti temsilcilerinin mahkemeye katılmasına ret"

Berlin Eyalet Parlamentosu Üyesi Hakan Taş'ın duruşmaya gözlemci olarak katılmasının yanı sıra yabancı avukatların ve siyasi parti temsilcilerinin duruşmaya katılma talebini değerlendiren mahkemede, CMK'da duruşmalara katılmaya ilişkin düzenlemede gözlemci sıfatıyla bulunmanın düzenlenmediğini belirterek Taş'ın bu yöndeki talebeni reddetti.

Taş'ın izleyici sıfatıyla katılabileceğinin kendisine bildirilmesini kararlaştıran mahkeme, yabancı avukat ve parti temsilcilerinin duruşmaya alınmaları halinde güvenlik problemi olacağı değerlendirildiğinden bu talebi de kabul etmedi.

Mahkemede, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın 12 sayfadan oluşan dilekçesinin de ulaştığı belirtilerek, dilekçede SEGBİS ile ifade vermeyi düzenleyen CMK'nın ilgili maddesinin Anayasa'ya aykırılığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına ve bu aşamada yargılamanının durdurulmasına yönelik talebi de okundu.

Tutukluluk halinin devamına karar verildi

Demirtaş'ın SEGBİS ile duruşmaya katılmak istemediğine dair cezaevi yönetimince tutulan tutanağın da mahkemeye ulaştığı belirtildi.

Daha sonra görüşü sorulan savcı, gizli tanık "Mercek"in bütün beyanlarının mahkemeye celbini, Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamını mütalaa etti.

Bazı sanık avukatlarının beyan ve taleplerinin ardından ara kararını açıklayan mahkeme Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına, ayrıca bir sonraki celsede mahkemede hazır bulunması için ilgili yerlere müzekkere yazılmasına hükmetti.

  • Mahkeme, duruşmayı 14 Şubat 2018'e erteledi.
142 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor

Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında 4 Kasım 2016'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Demirtaş'ın dava dosyasının, güvenlik gerekçesiyle Ankara Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.

Demirtaş'ın üzerine atılı olan "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik" ve "suçu ve suçluyu övme" suçlarından 43 yıldan 142 yıla hapis ile cezalandırılması talep ediliyor.

#Selahattin Demirtaş
#HDP
6 yıl önce
default-profile-img